Belföld

Rejtélyes kamionok viszik a veszélyes hulladékot

[Napi Online] Veszélyes hulladékot szállító kamionok mennek át ma és holnap Magyarországon. Az RTL Klubnak senki nem árulta el, milyen útvonalon és melyik hatóság biztosítja a szállítmány biztonságos útját.

A konvojjal a NATO jugoszláviai bombázása után összegyűlt veszélyes anyagokat és pirotechnikai eszközöket viszik Svájcba, ahol megsemmisítik azokat. A NATO három évvel ezelőtti jugoszláviai bombázásakor több tonna hadianyag, gyutacs lőszerek, bombák és más veszélyesnek minősített hulladék került a romok alá.


A területet azóta megtisztították és most a kragujeváci Zastava-gyár területéről Románián keresztül útnak indítják a szállítmányt. Állítólag az esti órákban ér az első 14 kamionnyi szállítmány a nagylaki határátkelőre, ahová holnap újabb 5 konténernyi veszélyes anyag érkezik. A szállítmány érkezéséről tegnap még nem tudtak az Országos Rendőr-főkapitányságon, a Honvédelmi Minisztériumtól kapott információk szerint őket sem keresték meg és senki sem kért segítséget a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól sem.


Az RTL Klub híradójának információi szerint ilyen szállítmányok esetében a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is vannak feladatai, és csak az utolsó pillanatban értesítik a teendőkről a magyar hatóságokat. A veszélyes hulladék elszállítása az ENSZ égisze alatt történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik