Belföld

Küldj egy sms-t, megmondom, milyen vagy!

A személyiség és pályaalkalmasság is megmutatkozik abban, ki hogyan bánik mobiltelefonjával, illetve hogyan ír sms-t - állítják pszichológusok. Ezer különböző foglalkozású személy sms-írási szokását tanulmányozva négy csoportot különítettek el.

A kreatív személyiségek – ide tartoznak a színészek, dizájnerek, reklámszakemberek, tájépítészek – előszeretettel használják sms-eikben a legfrissebb rövidítéseket, szlenget. Hol kis-, hol Küldj egy sms-t, megmondom, milyen vagy! 1nagybetűkkel írnak, egyedi csengőhangjuk és képernyő-beállításuk van. És gyakran elvesztik a telefonjukat.

A következő csoportot a “zsonglőrök” csapatának nevezték el a pszichológusok. Ehhez tartoznak a tanárok, a hivatali alkalmazottak, a rendőrök, a tűzoltók és a mentősök. Jellemző rájuk, hogy nagy- és kisbetűket egyaránt használnak, helyesen alkalmazzák a központozást, soha nem vesztik el telefonjukat, pontosan tudják, hova nyúljanak, ha megszólal mobiljuk, illetve előszeretettel szorítják az álluk és válluk közé a készüléket beszélgetés közben.

Új terep a grafológusoknakAmióta az emberek egyre kevesebbet írnak ceruzával, töltőtollal, a grafológusoknak is kevesebb lehetőségük van arra, hogy a kézírás alapján mutassanak rá személyiségjegyekre, illetve ez alapján adjanak pályaválasztási tanácsokat. A személyiségjegyek meghatározása szempontjából viszont jó kiindulópont lehet az sms – mondták brit kutatók a Media Guardiannek.

A Woolworths áruházlánc megbízásából végeztek ilyen vizsgálatot. Ennek során ezer felnőttek kérdeztek meg. Ugyanekkora mintán vizsgálták a tinédzserek sms-küldési szokásait is. Számításaik szerint egy átlagos 16 éves naponta tíz sms-t küld.

A következő csoport az “ellenőrök” elnevezést kapta. Ehhez tartoznak a fegyveres testületek tagjai, a bírók, a sales-esek és a könyvelők. Ők nagybetűkkel írnak sms-t, soha nem rövidítenek, és mindig röviden, velősen fogalmaznak. Telefonjuk különösen élesen szól, és rendszerint hangosan beszélnek a tömegközlekedési eszközökön.

A negyedik csoport a “kiszolgáló személyzet” gyűjtőnevet kapta. Tagjai ápolónők, személyi asszisztensek, gyermekfelügyelők. Ők rendszerint kisbetűkkel írnak és előszeretettel használnak például smile karaktert. Szeretik a színes képernyőt, és a többi csoporthoz viszonyítva jelentősen nagyobb hányaduk használja ki telefonján a rezgő-vibráló funkciót, elkerülve ezzel is, hogy másokat megzavarjon telefonja csengésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik