Belföld

Rombarát – Monostori Erőd

A Monostori Erőd - a kultúra fellegvára. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság az állami tulajdonú mintegy 200 műemlék "jó gazdájaként" indította útjára tavaly ROMBARÁT programját.

A program keretében minden évben kiemelkedő kulturális rendezvénnyel hívja fel a figyelmet az ország jelentős és nem eléggé kiaknázott nemzeti kincseire. 2001. augusztus 4-én a komáromi Monostori Erődben szervezett Nyílt Nap volt a program első, hagyományteremtő rendezvénye. A nap eseményei látogatók tízezreit vonzották és az Erőd azóta is növekvő népszerűségnek örvend, neve messze az országhatárokon túl is ismertté vált. A Rombarát nap eseményei után újabb kihívásokat keresett a KVI és a Hadkultúra Kht. Megfogalmazódott egy új térségi komolyzenei fesztivál megrendezésének gondolata.

Történeti áttekintés

Komárom köztudottan az erődök városa. A vidék mindenkori birtokosai és urai a Duna két partján a legrégebbi időktől kezdve jelentős védelmi jellegű erődítményeket emeltek és védtek meg.
A komáromi erődrendszer kiépítése a Napóleoni háborúk után kezdődött, az építkezések hosszú folyamata – kisebb-nagyobb megszakításokkal – 1809-1877-ig tartott. Ennek során építették fel a Duna jobb partján a Csillagerődöt, a Monostori Erődöt (1850-1871), az Igmándi Erődöt, az északi parton pedig az ún. Nádor-vonalat és a befejezetlenül maradt Vág-vonalat. A déli parton áll Közép-Európa talán legépebben fennmaradt újkori katonai építménye, amely Európa – egyesek szerint a világ – legnagyobb erődje, a Monostori Erőd. Az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb erődrendszerének fő feladata volt a dunai hajóút, az átkelőhelyek, és a Budapest-Bécs út védelme, de – a korszak stratégiai koncepciójának megfelelően – lehetővé tette akár egy 200 ezer fős hadsereg átmeneti jellegű befogadását is. A hatalmas körbezárt udvar körül közel 30 ezer négyzetméter fedett terület biztosította több ezernyi katona ellátását, kiképzését és gyógyítását. Az erőd egy évszázadon át a magyar honvédség katona generációit szolgálta.
Az erődrendszer 1849-es ostromai óta nem vett részt harci cselekményekben. A Monostori Erőd 1945-1990 között a Déli Hadseregcsoport fennhatósága alatt a Varsói Szerződés legnagyobb lőszerraktára volt.
A szovjet csapatok 1990-ben hagyták el az Erődöt, meglehetősen leromlott állapotban – ekkor került a Kincstári vagyoni Igazgatóság (KVI) kezelésébe az építmény.

Egyedülálló látnivaló – különleges kulturális kínálat

A komáromi erődrendszer minden erődje, bástyája, nemzetközi rangú, jelentőségű műemlékként, megújulásra várva, békés célok – a hadtörténet, a kultúra, a sport és az idegenforgalom – szolgálatára tűzte céljául. Ennek szellemében az erődrendszer bejelentkezett az UNESCO által nemzetközi jelentőségű helyszíneknek adományozható ‘Világörökség’ címet és felkerült a tentatív listára.
Az erődöt a 2000-ben alakult Monostori Erőd Hadkultúra Központ Közhasznú Társaság üzemelteti.
A korábban rejtőzködő, klasszicista hadtörténeti műemlék ma már nyitott a nagyközönség előtt.
Az erőd legutóbbi történetének legnagyobb, ismertsége, látogatottsága szempontjából fordulópontot jelentő eseménye volt a tavaly augusztusban megrendezett ROMBARÁT Nyílt nap. Ezt követően a monostori erőd adott otthont számos rendezvénynek ( a győri Mediawave fesztivál majálisa, Történelmi hadijáték az 1848/49-es szabadságharc emlékére). Augusztusban a komáromi erőddel egyidős lengyel testvér-erődök a Premysl-i erődök bemutatkozó kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

Térségi komolyzenei fesztivál

Komárom az Északpannon régió egyik kiemelkedő nevezetessége. Tágabb és szűkebb környezete bővelkedik látnivalókban, egyedülálló kulturális, természeti és idegenforgalmi adottságai vonzóak. Sok szálon kapcsolódó közös történelmi múlt a határokon túl élő magyarokat is összekapcsolja. Színházi és koncert hagyományokban ugyancsak bővelkedik ez a tájék. A Monostori Erőd Hadkultúra Erőd Kht. a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal együttműködve felkutatja azokat a helyszíneket, amelyek a régió legrangosabb komoly zenei programját nyújtották egykoron a zenerajongóknak és felkarolja ezeknek a programoknak az újbóli életre keltését. Terveik szerint tárgyalásokat kezdeményeznek többek között a komárnói színházzal is. Előzetes felmérések szerint az Észak-Dunántúl nyári játékok palettájáról a komolyzene, az opera előadás, operaária est, koncertsorozat hiányzik. Ezt az űrt kívánják pótolni a szervezők a jövőre beindítandó komolyzenei fesztivállal.

2002. augusztus 3-án szombaton, az egy esztendővel ezelőtti, éppen ezen a hétvégén rendezett Rombarát nap utóérzéseként és egyben a jövő nagyszabású terveinek szellemében Opera Gálára várják az érdeklődőket a Komáromi Erőd Bástyaszínpadán.
Fellépő művészek:
Berkes János
Anatolij Fokanov
Gerdesits Ferenc
Gregor József
Iván Ildikó
Pánczél Éva
Pitti Katalin
Az est műsorán az opera irodalom klasszikus darabjai szerepelnek.

Ezen az estén a Komáromi Erőd ‘követei’ továbbadják a II. Rombarát nap szervezőinek, a Szigetvári Vár képviselőinek a Rombarát program stafétáját jelképező, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó, az erőd építésekor használt téglát, melyet aztán a jövő augusztusi szigetvári koncerten vehetnek át a következő Rombarát nap gazdái.

Premier is lesz Komáromban ezen az estén: az Erőd nagyudvarán fény – és hangjáték bemutató zárja a programot. A fény – és hangjáték később önálló produkcióként, egyedülálló turisztikai látványosságot jelent az erődben. A játék a Kossuth évhez kapcsolódva az 1848-49-es szabadságharc emlékének adózik újszerű képi-zenei-hangulati megjelenítéssel.

Az est teljes bevételét a térségi komolyzenei fesztivál megvalósítására fordítják.

További információ:

Hill & Knowlton Hungary
Madách tér 3.
H-1075 Budapest
tel: 36-1-351-9101
fax: 36-1-351-9104
mail to: hazi@hillandknowlton.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik