Belföld

A “nagy ugrás” – öt év előtti szinten a Nasdaq

Rendkívüli mélypontra, az 1997-es szintre esett vissza az 1971 óta összeállított Nasdaq Composite Index hétfőn. Vagyis ha valaki öt éve egy dollárt fektetett a technológiai tőzsde részvényeibe, annak most nem kell sokat bajlódnia a hozam kiszámításával...

Az elsősorban a technológiai szektor részvényeit tömörítő Nasdaq Composite Index hétfőn felemésztette az elmúlt öt év összes A “nagy ugrás” – öt év előtti szinten a Nasdaq 1nyereségét, 1997-es szintjére esett vissza. A tech-boom ezzel végképp kifulladt, a részvényesek kezdhetik elölről számolgatni a százalékos megtérüléseket a tőzsdén.

A Nasdaq hétfői mélyrepülésénak oka a technológiai és a biotechnológiai részvények árfolyam-süllyedése. A kompozit index alacsonyabban állt, mint a tavaly szeptember 11-ei terrortámadás után.

A technológiai szektor sokkal érzékenyebb

Az 1404,8 pontos érték a legalacsonyabb 1997 óta, amikor a technológiai boom még nem éreztette a hatását. (A Nasdaq legutoljára 1997. június 5-én zárt 1400 pont alatt – említi meg a Fortune.com elemzője. Akkor 1390 pontos volt a mutató.) A hossz legmagasabb pontján, 2000 elején még az 5000 pontos álomhatár fölött állt a kompozit, azóta viszont drasztikusan zuhant.

Az amerikai gazdaság általános bizonytalanságával is összefügg persze a Nasdaq gyengélkedése, a technológiai tőzsde ráadásul sokkal érzékenyebb az ilyen hatásokra. Hétfőn például négy százalékkal (majdnem hatvan ponttal) esett, miközben a Wall Street legfontosabb indexe, az ipari átlagot képviselő Dow Jones mindössze egyetlen százalékponttal csökkent ugyanezen a napon.

Körülmények szerencsétlen egybeesése

Persze a mostani visszaesést egyedi tényezők is okozzák. A CNN szerint a múlt héten viszonylag sok negatív vállalati jelentés látott napvilágot, és közeledik július 4., az amerikai nemzeti ünnep is, amely nem élénkíti, inkább lelohasztja a befektetőket.

A WorldCom-botrány folytatódása sem tett túl jót a tech-szektornak. A hétfői hárommilliárd részvényt megmozgató Nasdaq-kereskedés felét a WorldCom-papírok tették ki.

Fel vagy nem fel?

A WorldCom fennmaradása egyébként eleve kétséges a Fortune.com szakértője szerint – márpedig ez a második legnagyobb amerikai telefontársaság. Ugyanakor a CNN szerint jó esély van arra, hogy az amerikai gazdaság a javulás fázisába lép, és megint erőteljesebb lesz a növekedés.

Persze ez a hatás nem rövid távon mutatkozik majd meg, hiszen az internetes részvények közül 16 százalékot esett az Amazon.com, 4,9 százalékpontot pedig az eBay. A Fortune eleve kétségbe vonja a közeli fellendülés esélyeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik