Belföld

Tőzsdehét – vesztésre állunk

Mozgalmas héttel zárták az év első felét a világ részvénypiacai. Európában a poklot és a mennyországot is megjárták az indexek, a BUX-nak azonban csak az előbbiben volt része.

Makro oldalról szilárd alapokon állhatott volna a Wall Street a héten. A fogyasztói bizalmi index vártnál kedvezőbb értéke mellett a regionális bizalmi felmérések is a remélt formáját hozta, egyedül a lakossági fogyasztás májusi csökkenése szolgált negatív meglepetéssel.

Kedden este a Fed ülésesezett, ám az esemény nem sok helyet kapott a tőzsdehírekben. Pár órával később ugyanis a WorldCom-botrány gyakorlatilag hazavágta a részvénypiacokat. A “kreatív könyveléstől” a bennfentes információkkal való visszaélésig terjedő stiklik híre az Enronéhoz hasonló hullámokat vert a piacokon. Nyugat-Európában öt-hat százalékot zuhantak az indexek, még az amerikai tőzsdék nyitása előtt.

Csillaghullás a tengerentúlon

A jenki büszkeség győzött a józan ész felett: a Dow Jones mindössze tizenöt pontot esett. Kissé árnyalta ugyan a képet az első negyedéves GDP-bővülés véglegesített adata. Az éves szinten 6,1 százalékos növekedés mindenképpen vonzó, de a vállalati szféra meglepetései nyomán amúgy is elpárolgó bizalmat ez aligha erősíti.

Mint ahogy a Xerox háza tájáról pénteken felröppent hírek sem, azzal kapcsolatban, hogy a cégnél könyvelési hibákat észlelt az amerikai értékpapír-felügyelet. A Qwest Communications távközlési társaság esetében pedig egyenesen a WorldComhoz hasonló szituációról hallani. A befektetőket nem hatották meg az események: a DJIA öt nap alatt mindössze tíz pontot gyengült, a Nasdaq pedig másfél százalékkal javult.

Európában a gyászhangulatról francia társaságok gondoskodtak. Az Alcatel szerdán jelentette be, hogy idén veszteséget vár, a France Télécomot pedig hitelminősítésének erőteljes lerontása vitte zuhanórepülésbe. A hét utolsó két napja már a száguldás jegyében telt a kontinensen: a DAX közel négy százalékos javulással zárta a hetet.

Kelet-Európában viszont újfent szomorkodhattak a részvényesek: az indexek az esésben jeleskedtek, a korrekció azonban elmaradt. Lengyelországban kamatot csökkentett a jegybank – idén immár negyedszerre -, ennek egyetlen hatása a zloty gyengülése volt. A varsói WIG végül öt és fél százalékot esett. Prágában még durvább kézzel nyomták a gombot a brókerek, de itthon is meggyőző esést produkált a BUX.

Pénz- és állampapírpiac Emelkedő hozamok jellemezték a múlt héten megtartott állampapír aukciókat. A három hónapos diszkont kincstárjegy kibocsátásán kétszeres túljegyzés mellett két bázisponttal, 8,93 százalékra emelkedett az átlaghozam. A papírból a meghirdetettnél ötmilliárddal többet, huszonötmilliárd forintot allokáltak. Csütörtökön két államkötvény-aukciót tartott az ÁKK. A hároméves kötvény átlaghozama (9,14 százalék) negyven, az ötévesé (7,79 százalék) kilencven bázisponttal emelkedett. A rövidebb papírra beérkező ajánlatok értéke nem érte el a meghirdetett mennyiséget, így a kibocsátó tízmilliárddal kevesebbet, húszmilliárd forintnyit juttatott az elsődleges forgalmazókhoz. Az ötéves kötvény aukciója két és félszeres túljegyzés mellett zajlott, a kibocsátott mennyiséget huszonhatmilliárd forintra emelte az ÁKK.

Jelentősen ingadoztak a héten a másodpiaci hozamok. Péntekre az egyéves lejárat kivételével minden lejáraton csökkentek a referenciaértékek. A DWIX egy bázisponttal, 8,93 százalékra emelkedett.

A forint pozíciója (-11,5 százalék) nem változott a sávban, míg a dollárral szemben (246,8) közel két százalékot erősödött.

Hazai bukták

A hét vesztese kurzusának kilencszázalékos csökkenésével egy blue chip, az OTP Bank papírja volt. A nagybefektetők most szabadultak meg a féléves-egyéves időtávban jelentős profitot hozó részvénytől, kétezer forint alá szorítva árfolyamát. Természetesen a Matáv kurzusát is megviselték a távközlési szektor negatív hírei. A telekompapír több mint öt százalékot esett, ráadásul a többi nagy forgalmú papír is lefelé tartott.

A BUX öt nap alatt négy és fél százalékot esett, ami szerdán rég nem látott, háromszáz pontos zuhanásban csúcsosodott ki. A forgalom hét elején még a nyári, pangó napokat idézte, ám a második félidőre már pörgés volt jellemző.

A hét nyertese egy abszolút spekulatív papír volt: a Humet árfolyama a cég sajátrészvény ügyleteit követően húsz százalékkal kapaszkodott magasabbra. Magasba tört az Antenna Hungária is, miután újra esély mutatkozik a Tetra rendszer kiépítésére, valamint újabb tőkeemelésre.

Ami lesz

Itthon a véglegesített első negyedéves GDP alakulás, valamint a folyó fizetési mérleg májusi adata nyújthat némi támpontot a bizonytalankodóknak szerdán. Az Egyesült Államokban – hacsak valami közbe nem jön – az ISM bizalmi indexek, illetve a pénteken megjelenő, júniusi munkaerő-piaci mutatók szabhatnak majd irányt a részvénypiacoknak.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7252,6
-4,55 %
1,70 %
Varsó WIG
14192,9
-5,64 %
1,94 %
Prága PX50
412,6
-6,63 %
4,56 %
Frankfurt DAX
4382,6
3,55 %
-15,07 %
Párizs CAC
3898,0
2,59 %
-15,71 %
London FTSE
4656,4
1,11 %
-10,75 %
Nikkei 225
10621,8
2,58 %
0,75 %
Hang Seng
10598,6
0,06 %
-7,01 %
Dow Jones IA
9243,3
-0,11 %
-7,77 %
Rio Bovespa
11139,2
7,13 %
-17,96 %
Mexikó BOLSA
6461,0
-0,65 %
1,39 %
Nasdaq
1463,2
1,54 %
-24,98 %
Moszkva RTS
353,8
1,31 %
36,05%

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik