Belföld

Fantáziát lát hazánkban a szoftveróriás

Ígéretesnek ítéli az elektronikus kormányzást illetően a magyarországi lehetőségeket Martin Timmann, a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége a Sybase közép-európáért is felelős területi igazgatója.

A Sybase 4500 alkalmazottat foglalkoztat, az évi árbevétele pedig mintegy 1 milliárd dollárra rúg. Immáron a 16-dik negyedévet zárta nyereséggel, ráadásul kellően likvid: több mint 350 millió dollár azonnal mobilizálható tőkével rendelkezik. A Sybaset 18 éve alapították, ami nagy időnek számít, tekintettel arra, hogy amíg 10 évvel ezelőtt 20 nagy cég volt a piacon, ma már csak 5 vagy 6 – festi le vállalatát Martin Timmann, aki Európa keleti felén, Ázsia jelentős részén és Afrikában látja el az igazgatói teendőket. Párizsban és Hamburgban van a székhelye, az irodája azonban – mint tréfásan megjegyzi a repülőgépen. Magyarországra negyedévente látogat el, a társaságában lévő, s közép-európáért felelős Dominique Topalov azonban kétheti gyakorisággal utazik Párizsból hazánkba.
– Mióta van jelen a Sybase Magyarországon?
– A konkurenseinket követően jöttünk csak Magyarországra a 90-es évek derekán, ám mégis elég jó piaci pozíciókat sikerült elérnünk az elektronikus üzlet, a mobil és más, vezeték nélküli megoldások, valamint a pénzügyi szolgáltatásokat illetően. Magyarországnak egyébként már csak földrajzi helyzeténél fogva is kiemelkedő figyelmet szentelünk, hiszen kaput jelenthet Bulgária, Románia, Szlovénia és más országok felé is. Bázist jelenthet az elektronikus kormányzás elterjesztését illetően is.
– Milyen szerep jut ebben a fehérvári Axis bevonásával alakított honi leányvállalatnak?
– A Sybase Magyarország Kft most írt alá egy keret-szerződést a miniszterelnöki Hivatal Gazdasági igazgatóságával, amely azt célozza, hogy az elektronikus kormányzat fejlett módszereivel lássuk el központilag és az önkormányzatok szintjén is az országot. Olyan dolgokat szeretnénk meghonosítani, ami máshol már bevált. Ilyen például a világ egyik legnagyobb közbeszerzési portálja, amelynek segítségével az Amerikai Egyesült Államokban naponta több mint 10 ezer közbeszerzési eljárást bonyolítanak le. Az önkormányzati portálok pedig lehetőséget teremtenek az elektronikus adózásra, vagy arra, hogy a számítógép mellett essen át a polgár az ebtartással járó procedúrán.
– Nálunk mindehhez képest gyerekcipőben jár z elektronikus kormányzás …
– az alapok nem rosszabbak, mint nyugaton és ígéretesek a törekvések. Egyébként pedig manapság még nyugaton sem olyan gyakoriak az elektronikus kormányzással, szolgáltatásokkal kapcsolatos tenderek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik