Belföld

Focivébé – a pénz beszél, a bírók fütyülnek

Érdekesen alakultak az eredmények: lehet, hogy nem a nézettség volt a fontos, mindenesetre Észak- és Dél-Amerikából, Ázsiából és Afrikából is egy-egy csapat jutott a legjobb nyolc közé, tehát nemcsak Európa izgulhat a negyeddöntőkben.

Óriási meglepetéseket hoztak az idei vébé nyolcaddöntői: bejutott a világ legjobb nyolc együttese közé Dél-Korea, az USA, Törökország és Focivébé – a pénz beszél, a bírók fütyülnek 1Szenegál. A “hagyományos” futballnemzetek közül Brazília, Anglia, Németország és Spanyolország. Közöttük is akad meglepetés: Spanyolország a vébéken rendszerint nem alkot maradandót.

Az idei futballvébé a bírók borzalmas teljesítményétől hangos. Még Sepp Blatter, a FIFA elnöke is bírálta a játékvezetést, pontosabban a partjelzőket, akik szabályos akciók tömkelegét látták lesgólnak. Különösen az olaszok panaszkodhatnak, akiktől három-öt gólt vettek el négy vb-meccsükön.

Vietnami játékosokAz ázsiai pénzmozgások még olyan országokban is számottevőek, amelyek nincsenek ott a vébén, nincs igazán jó focicsapatuk, sőt az internet sem túl fejlett náluk. Vietnamban például az illegális fogadások aránya emelkedett annyira, hog nemrégiben 200 személyt tartóztatott le a rendőrség tiltott szerencsejátékok miatt. Összesen így már ezer (!) embert vettek őrizetbe a világbajnoksággal összefüggő fogadások miatt.

A nézettség volt fontos?

A furcsa ítéletekben talán szerepet játszhat, hogy Ázsiában is nézetté kellene tenni a focit: erről azok a bírók gondoskodnak, akik a koreai reményeket mindvégig ébren tartják. Hogy mekkora üzlet Dél-Korea versenyben maradása, azt az internetes oldalak látogatottsága is bizonyítja: a Le Monde beszámolója szerint milliós nagyságrendű az interneten drukkolók száma Koreában, ez óriási hirdetési bevételeket jelenthet a cégeknek, amelyek érdekeltek a focivébé körüli felhajtásban.

Ahol van internet, ott jól lehet követni az érdeklődés hullámzását: a német www.sport1.de oldal látogatottsága példul 840 ezerre emelkedett a Németország-Kamerun mérkőzés alatt, az olvasók összes 13 millió oldalt töltöttek le a Nemzeti Sport szerint. Az angol BBC pedig saját internetes honlapján dicsekszik azzal, hogy nála sokkal többen nézték az ír-spanyol meccset, mint a konkurens ITV csatornán, amely szintén élőben közvetítette a mérkőzést. A BBC-t 9,3 millió néző választotta ekkor, az ITV-t pedig 3,2 millió.

Ami az angol meccseket illeti, a 3-0-s dánok elleni győzelmet körülbelül 16 millió néző követte a szigetországban, és ebből 12,4 millió választotta a BBC-t, 3,2 pedig az ITV-t. Ugyancsak angol vonatkozású hír, hogy a könyveladási listákon immár a Harry Potter-kötetek népszerűségét közelíti a Beckham életéről szóló regény a szigetországban. Talán nem véletlen, hogy az angolok továbbjutása némileg fellendítette a forgalmat.

Szenegál: támogatás nélkülBár a szenegáli csapat meccsein is volt számos rossz ítélet, az ő továbbjutásuk nem a bíróknak köszönhető. A szenegáli-svéd meccsen három tizenegyest nem adott meg a bíró (kettőt a szenegáliaknak, egyet a svédeknek).

A bírók kedvencei: Korea, Anglia, USA, Brazília, Németország

A vébé nézettségét, a hirdetési bevételeket akkor lehet leginkább növelni, ha a gazdagabb, illetve a nagyobb lélekszámú országok jutnak tovább, illetve ha a továbbjutó egyedüliként képviseli kontinensét. A Mexikó-USA összecsapáson például az előbbiek voltak jobb focisták, de a hirdetési bevételek nyilván magasabbak az Egyesült Államokban. Az USA ennek megfelelően legnagyobb sanszát akkor kapta a vébén, amikor a mexikóiak elleni meccsén a bíró nem vette észre OBrien kezezését. Nem következett büntető, és a meccs elképesztő dulakodásba fulladt, jogosan kiállították az egyik latin-amerikai játékost.

Focivébé – a pénz beszél, a bírók fütyülnek 2A kiállítások megítélése is furcsán alakul: Korea ellen például két portugál és egy olasz játékost állítottak ki, de a koreaiak két tizenegyest is kaptak a világbajnokságon (egyiket sem lőtték be). Tőlük viszont senkit sem állítottak ki, ellenük nem ítéltek büntetőt. A koreaiak egyébként mind az olaszok, mind a portugálok ellen akkor szerezték meg győztes góljukat, amikor ellenfelük már emberhátrányban volt.

Anglia még az argentinok ellen kapott egy jogtalan büntetőt. Így egyetlen csoportbeli győzelmét egy nem igazán alapos bírói ítéletnek köszönhette.

Ha a negyeddöntők szereplőit nézzük, Korea után a legtöbbet a braziloknak kedveztek a bírók. A törököktől két embert állítottak ki ellenük, és egy teljesen jogatalan tizenegyessel szereztek három pontot a brazilok. A nyolcaddöntőben a belgáktól vettek el egy szabályos gólt, ezután jutottak tovább a dél-amerikaiak.

Németország 8-0-ra verte Szaúd-Arábiát, a csoportmeccsein viszonylag zökkenőmentesen jutott tovább. A negyeddöntőben viszont nem ítélt a bíró tizenegyest akkor, amikor a német Ballack lerántott egy dél-amerikait, a meccs végén pedig kiállítottak egy paraguayi játékost.

Focivébé – a pénz beszél, a bírók fütyülnek 3Akiket nem szeretnek a bírók

Két olyan csapat is a nyolc közé jutott, amellyel szemben a bírók igazságtalanok voltak. A törökökről már szóltunk a brazil csoportmeccs kapcsán, tényleg nem nekik fújt a sípmester. Sőt, a törökök Japán ellen jutottak a negyeddöntőbe, és ott korrekt bíráskodás volt, tehát a társházigazdáknak, a japánoknak sem kedvezett a játékvezető.

A spanyolok sem voltak a bírók kedvencei. Az írek elleni meccsükön a bíró kifejezetten a keltákat támogatta, Raúl nem kapott üntetőt, a másik oldalon viszont Quinn kiharcolta a – jogos – tizenegyest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik