Belföld

Olaszország-Horvátország: 1-2 (bíró nélkül 3-2 lett volna)

Vieri révén vezettek az olaszok. A horvát csere, Olic egyenlített, majd Rapaic szerencsés góllal megszerezte a győzelmet a horvátoknak. A bíró két olasz gólt nem adott meg - elképesztő a játékvezetés színvonala a vébén!

Mindkét európai csapat latin-amerikai ellenfelet kapott a vébé első körében. Ám micsoda különbség volt a két meccs között: a horvátok egy góllal kikaptak Mexikótól, míg az olaszok 2:0-ra győztek Ecuador ellen. És az olaszok eredménye nem is mutatja azt a differenciát, amely a két csapat között volt – csupán azt tükrözi, hogy kétgólos vezetésnél az itáliaiak már nem erőltették tovább a támadásokat.

Kezdődik a mérkőzés

A horvátoknál nem játszik Suker, és Prosinecki is kimaradt a délszláv együttesből. Az olaszoknál Inzaghi nem játszik, ott van viszont az Ecuador ellen két gólt szerző Vieri…

3. perc:

Tottit lökik fel a horvátok a saját tizenhatosuk előtt. A szabadrúgást a sértett lövi, de a labda lepattan a sorfalról.

4. perc:

Zambrotta lő, de Pletikosa, a horvát kapus lehúzza a jobb felső sarokra tartó labdát.

Kemény párharcok a mezőnyben – kevés helyzet jellemzi a meccset.

13. perc:

A horvát Jarni lő 25 méterről – messze fölé.

15. perc:

Az itáliai Donit szökteti egy horvát (!) védő, aki Vieri elől próbál tisztázni. Az olasz kiugrik a védők közül, és hét méterről Pletikosába lövi a labdát. Óriási helyzet volt!

17. perc:

Az olasz Tommasi elképesztően durván, teljes erőből belekönyöl egy horvát játékos – valószínűleg Niko Kovác – arcába, akinek az orrából elered a vér.

18. perc:

Zambrotta szeretne tizenegyest a horvát tizenhatoson belül – nem kap.

22. perc:

Vugrinec 25 méterről lő – Buffon fogja a bombaerős labdát.

Megsérül Nesta

24. perc:

Sérülés miatt le kell cserélni a világ egyik legjobb védőjét, az olasz Nestát: helyére Materazzi jön be.

25. perc:

Soldo lő 20 méterről, mellé. (Soldo nevével ellentétben – horvát.)

26. perc:

Máris megzavarodik Nesta nélkül az olasz védelem: Buffon véd hatalmasat, miután Vugrinec lő kapura, a tovább csörgedező labdát Materazzi majdnem beviszi a kapuba, de aztán az utolsó pillanatban kivágja. (Előzőleg Rapaic és Vugrinec kényszerítőzött az olasz tizenhatoson belül, Nesta mellett ezt aligha tudják megtenni.)

28. perc:

Rapaic lő 22 méterről – Buffon véd.

31. perc:

A horvát egykapuzás után olasz szabadrúgás a horvát tizenhatos vonalában, a baloldalról. Nem okoz veszélyt, a védők kivágják a labdát.

39. perc:

Robert Kovác kap sárgát Totti lerúgása miatt.

41. perc:

A horvát Tomas elkaszálja Zambrottát, a bíró nem tél szabadrúgást a horvát tizenhatos előtti helyzet után.

45. perc:

Rapaic lő a tizenhatos baloldaláról, Buffon véd. Ez volt a hetedik horvát lövés, az olaszok csak kétszer célozták meg a horvát kaput az első félidőben, de az eredmény 0-0 marad a szünetre.

Kezdődik a második félidő, lesgóllal kezdenek az olaszok

51. perc:

Érvényes gólt lőnek az olaszok. Vieri egy méterről fejel a kapuba. Csapattársa, aki hozzá passzolt, előbb állt a labda elrúgásának pillanatában, mint ő – mégis, a bíró és a partjelző lest ítél. Nem adják meg a jogos gólt, sőt Vieri még sárgát is kap reklamálásért. Katasztrofális játékvezetés, jellemző a világbajnokságon mutatott eddigi bírói teljesítményekre!

Vezetnek az olaszok, Vieri harmadik gólja a vébén

55. perc:

Vieri fejel: gól! 1-0 az olaszok javára! Vieri a jobboldali beadás, Doni ívelése után sokkal magasabbra ugrik, mint a horvát védő, Simunic, talán egy kicsit le is nyomja ellenfelét, mindenesetre szépen bólint, és beível a bal felső sarokba. Vieri ezzel már háromgólos a vébén, akárcsak a dán Tomasson. Előttük áll még a német (lengyel) Klose, négy góllal.(Vieri két horvátok elleni találata közül ez – az utóbbi – volt a szabálytalanabb, a játékvezető zsenialitására azonban jellemző, hogy ezt adta meg…)

58. perc:

Olic áll be a horvát csapatba.

62. perc:

Vranjes áll be Soldo helyére a horvátokhoz.

72. perc

Totti indításakor megcsúszik a labda egy horvát fejen. 20 méterről mellé-fölé lő Vieri.

Megfordítják a meccset a horvátok!!!

73. perc:

Jarni elmegy a baloldalon. Beíveli a labdát, az álló védők mögül előreugrik a cserecsatár Olic, és az alapvonalon ragadt Buffon előtt akrobatikus mozdulattal a hálóba teszi a labdát. (Olic korábban csak négyszer volt horvát válogatott, de azon a nég meccsen egy gólt lőtt az NK Zagreb játékosa.)

74. perc:

Boksic lecselezi védőjét, beível, Rapaic az üres kapuba lőhetne, de egy milliméterrel lecsúszik a labdáról.

75. perc:

Rapaic cselezi az olasz balhátvédet, Maldinit, akárcsak egy perccel azelőtt Boksic. Bead, de kifejelik a védők a labdát. Ismét elé kerül a labda, Rapaic a levegőben úszva, Materazzi mellett, félfordulatból lő, és a labda gyönyörűen hullik az olasz jobb felső sarokba. Akárhogy is akarta Rapaic, elképesztő mozdulataival megérdemelte a gólt, amely a vébé egyik legszebb találata!

77. perc:

Bejön Inzaghi az olasz csapatba. Nem sokkal később Rapaic helyett Simic áll be a horvátokhoz.

Totti: kapufa!

86. perc:

Totti kapufát lő a szétugró horvát sorfal között: akkora a löket, hogy a másik kapufa előtt is elpördül a labda, Pletikosa csak néz.

88. perc:

Zambrotta lő, Pletikosa véd, a kipattanót egy horvát védő rúgja el a kaputól.

90. perc:

Szöglet után Panucci fejeli el Materazzi elől a labdát – mindezt a horvát kapu előtt teszik az olasz védők.

91. perc:

Totti elesik a horvát tizenhatoson belül, de nincs tizenegyes.

Megint szabálytalannak ítélnek egy olasz gólt!

92. perc:

A bíró megint szabálytalannak minősíti az olasz gólt, amelyet Inzaghi lő. Talán a védővel szembeni szabálytalanságot látta meg a játékvezető. Ám ha ezt látta, akkor nem jól: a védő ugyanis az olasz csatárt próbálta visszahúzni, majd amikor ez nem sikerült, eldobta magát. Inzaghi tovább futott, és a kapus mellett a hálóba lőtt. Hiába: az akciót ekkor már lefújták.

A bíró lefújja a meccset: ezzel a horvátok megőrizték veretlenségüket Olaszországgal szemben. Az olaszok nehezen tűrik a játékvezető ítéleteit, végül sikerül lecsillapítani őket.

A csoportban jelenleg Mexikónak, Olaszországnak és Horvátországnak is három-három pontja van. Mexikó azonban eggyel kevesebb mérkőzést játszott. A horvátok mindenesetre életben tartották továbbjutási reményeiket, az olaszok pedig megnehezítették a saját helyzetüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik