Belföld

Sztrájkolni akar? Olvasson törvényt!

Aki sztrájkol, azt a jog nem engedi bántani, hiszen alkotmányos alapjogával él csupán. Törvénybe van foglalva, mi számít sztrájknak, az érintetteknek szabályok szerint kell és lehet cselekedniük.

Egy sürgős vagy nemszeretem munka miatt kinek ne jutott volna még eszébe, hogy most kellene sztrájkolni? Jogilag a sztrájk fogalma nem egészen azt jelenti, amire ezt a szót a hétköznapokban használjuk. A sztrájkhoz való jog alkotmányos alapjogunk, és külön törvény szabályozza, hogy milyen feltételekkel lehet és szabad élni vele.


Mi lesz a sztrájkolóval?

Nem árt tudni, hogy a sztrájk miatt kiesett munkaidőre a dolgozót díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg.
A sztrájk kezdeményezése, illetve a jogszerű sztrájkban való részvétel nem minősül a munkaviszonyból eredő kötelezettség megsértésének, amiatt a dolgozóval szemben hátrányos intézkedés nem tehető, a jogszerű sztrájkban részt vevő dolgozót megilletik a munkaviszonyból eredő jogosultságok.

A sztrájk mint olyan

A munkavállalók csak és kizárólag gazdasági és szociális érdekeik biztosítása érdekében sztrájkolhatnak. Fontos tudni, hogy a sztrájkban való részvétel önkéntes. Senkit sem lehet kényszeríteni, hogy a sztrájkban részt vegyen, de ugyanakkor arra sem lehet kötelezni, hogy a sztrájktól távol maradjon, abban ne vegyen részt.

A sztrájk időtartama alatt a munkáltatóknak és a munkavállalóknak a együtt kell működniük, tilos azonban a sztrájkjoggal való visszaélés. A sztrájk ideje alatt az ellenérdekű felek további egyeztetést folytatnak a vitás kérdés rendezésére, illetve kötelesek gondoskodni a személy- és vagyonvédelemről.


Ki dönt, ha vita van?

A sztrájk jogszerűségének, illetve jogellenességének megállapítását csak az kérheti, akinek a jogszerűség vagy a jogellenesség megállapításához jogi érdeke fűződik.
A kérelmet a kérelmező székhelye (lakhelye) szerint illetékes munkaügyi bírósághoz kell benyújtani. Ha a sztrájk jogszerűségének, jogellenességének megállapításánál több munkaügyi bíróság is érintett, (ha például a sztrájk több munkáltatót érint) a kérelem elbírálására a Fővárosi Munkaügyi Bíróság az illetékes.
A kérelemről a munkaügyi bíróság 5 napon belül nem peres eljárásban dönt. Amennyiben a munkaügyi bíróság szükségesnek találja, meghallgatja a feleket is. A munkaügyi bíróság határozata ellen van helye fellebbezésnek.

Mikor lehet, mikor nem?

Ha a munkavállalók és a munkaadók között vitás kérdésre kerül sor, és az egyeztető, legalább hét napig tartó megbeszélések nem vezetnek eredményre, vagy az egyeztető eljárás a sztrájkot kezdeményezőnek fel nem róható ok miatt nem jött létre, akkor jogszerűen tartható sztrájk. Ha a felek között a vitás kérdés rendezésére egyeztető eljárás kezdődik, az egyeztetés időtartama alatt is gyakorolható a sztrájk joga, de csupán egy alkalommal. További korlát, hogy az ilyen sztrájk időtartama nem haladhatja meg a két órát.

Ha a sztrájk az életet, az egészséget, a testi épséget vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, vagy elemi kár elhárítását gátolná, akkor nincs helye. A lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végző munkáltatónál (mint például: a közforgalmú tömegközlekedés, távközlés, továbbá az áram, a víz, a gáz és egyéb energia szolgáltatását ellátó szervek) csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja. Hogy mi minősül még elégséges szolgáltatásnak, azt a sztrájkot megelőző egyeztetésen állapítják meg a felek.

Nem gyakorolható a sztrájk joga az igazságszolgáltatási szerveknél, a fegyveres erőknél, a fegyveres testületeknél és a rendészeti szerveknél, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknál. Az államigazgatási szerveknél a kormány és az érintett szakszervezetek megállapodásában rögzített sajátos szabályok szerint gyakorolható a sztrájk joga.

Mitől jogellenes?

Jogellenesnek minősül a sztrájk akkor, ha a dolgozók nem a gazdasági és szociális érdekeik biztosítása érdekében gyakorolják. Továbbá akkor is, ha a dolgozókat a sztrájkban való részvételre vagy attól való távolmaradásra kényszerítik. Természetesen akkor is jogellenes, ha a dolgozók Alkotmányba ütköző cél érdekében gyakorolják a sztrájkjogot.

Ha a munkáltató által hozott egyedi intézkedés vagy annak elmulasztása miatt, annak megváltoztatása érdekében a döntés bírósági hatáskörbe tartozik, akkor a munkavállalóknak a bírósághoz kell fordulniuk és nem a sztrájkjogukkal kell élniük. Ilyen esetben a sztrájk jogellenes.

Ha a munkáltatónál van érvényes és hatályos kollektív szerződés, akkor az abban rögzített megállapodás megváltoztatása érdekében sztrájkolni nem jogszerű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik