Belföld

Robotfoci világbajnokság – szintén Japánban küzdenek

A focivébével egyidejűleg Japánban tartják a hatodik robotfoci világbajnokságot. A két- és négylábú futballisták öt kategóriában mérik össze tudásukat. 30 ország több mint 200 csapata nevezett.

Edzésidő. Hoap, az Osaka Egyetem 6 kilós, félméteres sztárja passzra vár, rúg, és “szemével” a labdát követi. Hoap a hatodik robotfoci világbajnokságra készül, csapata a humanoid robotok kategóriájában szerepel.

Megsérült két angol robotfocistaA baj nem jár egyedül: nemcsak az angol futballválogatottnak, hanem a robotfocicsapatnak is komoly sérülésekkel kell megküzdenie a világbajnokság előtt. A robotkutyák mezőnyében nevezett csapat két sztárja fejsérüléseket szenvedett, és elképzelhető, hogy a két hét múlva kezdődő vébéig nem sikerül megjavítani őket. A négytagú csapatot egyébként stílusosan hús-vér honfitársaikról nevezték el: a kaput Seaman őrzi, a védő Cole lesz, a csatársort pedig Owen és Beckham erősíti.

A focivébével egy helyen és egy időben

A focivébével szinte egy időben és egy helyen, Japánban rendezik idén a Robocup 2002 kupát, a robotok legnagyobb nemzetközi futballviadalát. A június 18-án kezdődő Robocup 2002-re idén 30 ország több mint 200 csapata nevezett. A csapatok öt kategóriában lépnek pályára: nagyságuk néhány centiméterestől az emberméretűekig terjedhet, és van olyan kategória is, ahol nem két-, hanem négylábú focisták mérik össze tudásukat.

A stratégiájukat önállóan megválasztó robotok 20 perces meccseket játszanak. Az emberi beavatkozás csupán a partvonalon kívüli biztatásra, illetve bíráskodásra korlátozódik. A kisméretű robotok öttagú csapatokban golflabda méretű labdát kergetnek. A nagyobb robotok négyen alkotnak egy csapatot, és a FIFA-szabványnak megfelelő méretű bőrfocit rúgnak.

A robotok szabadon dönthetik el, hogy kooperálnak vagy önállóan villognak: együttműködés esetén a globális látást elősegítő fejfeletti kamerák és a partvonal melletti PC-k támogatják a focistát, egyébként pedig a robot “testén” lévő érzékelő rendszerek aktivizálódnak. Az adatátvitel ezeken keresztül, vagy a robot és a PC között rádióhullámokkal történik.

A svédek “hölgyeket” is felsorakoztatnakA svéd csapatban számos női “sztár” is van, új üdvöskéjük Priscilla. Első blikkre terminátor húgának képzelnénk, ám mozgása egészen emberi. Ikertestvérei, Elvis és Elvina a kisebb robotok kategóriájában lépnek pályára. Elvis 60 centiméter magas és 46 különböző izma van. A humanoid robotok szabadságfoka, azaz izmaik száma 200 körül van.

2050-ben a hús-vér világbajnokkal csatáznának

A robotfoci bajnokságot egy koreai professzor kezdeményezte 1995-ben. Egy évvel később az első világkupán már 10 ország 23 csapata nevezett. Idén az éllovas japán és amerikai csapatok mellett új szereplőként tűntek fel Brazília, Irán, Lengyelország, Szingapúr, Románia és Új-Zéland csapatai. A robotfoci világbajnokságot szervezők célja, hogy 2050-re humanoid focisták a világbajnok hús-vér csapat ellen is bátran kiálljanak, sőt nyerjenek.

Bár csupa móka és kacagás maga a játék és a nézése is, a profi robotfoci komoly mesterséges intelligencia-kutatásokon alapul. A foci segítségével illusztrálható, hogy szükség esetén hogyan lép működésbe a kollektív intelligencia, azaz ha egy robot nem képes feladatát végrehajtani, hogyan képes hatékonyan helyébe lépni a csapat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik