Belföld

Írország-Kamerun: 1-1

A zseniálisan cselező Eto'o beadásából Mboma szerezte meg a kameruniak első, az afrikai csapatok második találatát a vébén. Az írek a második félidőben Holland bombagóljával egyenlítettek, sőt, kapufát is lőttek.

Az ír-kameruni mérkőzés előtt a legnagyobb gondot az európai csapat kapitányának, Roy Keane-nek a hazazavarása okozta. Mick McCarthy szövetségi kapitány nem tűrte tovább a manchesteri sztár akadékoskodásait, s elküldte a csapattól Keane-t. A sértődött középpályás pedig utóbb megmakacsolta magát, és McCarthy engedékenyebb hangvételű nyilatkozata után sem tért vissza a nemzeti tizenegyhez.

Írország-Kamerun: 1-1 1Így az írek legjobbjuk nélkül álltak ki a kameruniak ellen, akik többször hajtottak már végre bravúrokat a vébéken. 1990-ben például a legendás Milla vezérletével a negyeddöntőig jutottak, ami afrikai válogatottnak soha nem sikerült. A két csapat összeállítása egyébként nem keltett különösebb meglepetést. Roy Keane távozása ellenére maradt még Keane a csapatban: Robbie a támadósorban szerepel. A kameruniak pedig jól ismert játékosaikat, Geremit, Olembét, Mbomát és a többi olimpiai bajnokot küldték a pályára.

Az első percekben az ír védelem baloldalát futtatják a kameruniak: elsősorban Harte-nak, a Leeds kemény védőjének akad tisztáznivalója. Az írek ívelgetéssel próbálkoznak, de a kapu előtt erőtlennek bizonyulnak az afrikai hátvédek között.

7. perc:

Holland, az ír játékos durva becsúszása után a kameruni Foét kell ápolni.

10. perc:

Lauren, a kameruniak támadója zavarja meg Givent, az írek kapusa azonban némi bizonytalankodás után tisztáz a veszélyes beívelés után.

Közben a kameruniak technikai trükkökkel szórakoztatják a közönséget: Mboma előbb remek cselt mutatott be, majd csaknem a félpályáról próbált az ír kapura emelni, a túlzottan kint álló Given fölött, de nem járt sikerrel (13. perc).

Helyzetek mindkét oldalon

16. perc:

Robbie Keane tör kapura, de Kalla, a kameruni védő, és afrikaiak kapusa, Alioum együttesen tisztáznak. Két perc múlva Kalla kap kötényt Keane-től, és egyszerűen ledönti az írt.

19. perc:

A válaszakció során Eto’o százszázalékos gólhelyzetbe kerül, egyedül törhet kapura, de Given, az ír hálóőr az utolsó pillanatban bravúros vetődéssel ment. (Flash visszajátszás)

22. perc:

Robbie Keane veszélyeztet ismét: egy szöglet után épphogy a kameruni kapu bal alsó sarka mellé fejel. (Flash visszajátszás)

27. perc:

Kalla ereszt meg egy lövést, de a félmagas labdát könnyedén hárítja a jó formában lévő Given.

29. perc:

Megint szöglet után fenyegetnek az írek: Holland Harte beívelését fejeli nem sokkal a felső léc fölé.

30. perc: sárga lap

McAteer, az ír középpályás húzza vissza Olembét, ezért kapja a figyelmeztetést. Ez a vébé harmadik sárga lapja.

Erősödik a kameruni fölény

32. perc:

Gyönyörűen kerülnek az ír védők mögé a kameruniak, ám az üresen álló Eto’o elrontja a helyzetet, rosszul emeli fel a labdát a kapu előtt, amely elkerüli a társakat.

35. perc:

Eto’o cselezget az ír tizenhatos előtt, majd hirtelen hátrateszi a labdát, az érkező Foé bombája azonban a kapu fölött hagyja el a játékteret. Ezután a kameruniak parádéznak: folyamatosan az ír kapu előtt tartják a labdát, Song, Geremi és a többiek elől pedig csak üggyel-bajjal tudnak menteni a zöld-fehér-zöld szerelésű írek. (Hiányzik Roy Keane, aki azért talán meg tudná tartani a labdát.)

38. perc: Vezet Kamerun!

A jobbszélső Eto’o cselezget az ír tizenhatoson belül – immár sokadszor kergeti az őrületbe Stauntont -, Mbomához teszi a labdát, aki a hálóba passzol, miután a kint álló Given üresen hagyja a kaput. (Flash visszajátszás)

41. perc:

Mboma kapáslövése kicsit fölé megy.

45. perc:

A legveszélyesebb “ír” helyzet: a kameruni Rigobert Song a saját kapujába továbbítaná egy ír beívelés után labdát, de a kameruniak kapusa, Alioum elképesztő reflexszel véd!

48. perc:

A bíró lefújja az első félidőt, amelyben megérdemelten szerzett vezetést az afrikai csapat, hiszen szinte végig fölényben játszott, és csodálatos trükköket muttatott be a kameruni válogatott. Különösen a jobbszélső Eto’o volt aktív, aki szinte egymaga képes volt többször is lecselezni az ír védőket, és ezen az oldalon tűnt fel Geremi is. Az ő beadásaikat többnyire Mboma és Foé várta középen – nem is hiába…

Kezdődik a második félidő, egyenlítenek az írek

Az írek próbálnak rohamozni, de a második félidő első akcióját Rigobert Song tisztázása akasztja meg.

49. perc:

Harte a balról adja be a labdát, az érkező ír támadó, Kilbane alig fejel a bal sarok mellé.

51. perc: sárga lap

A félidőben beállt Finnan kap sárga lapot, miután elrúgta a labdát egy szabadrúgás előtt.

52-53. perc: Egyenlítenek az írek!

Geremi helyzetet hagy ki: Harte-ot szereli az ír kapu előtt, de – senkitől sem zavartatva – kicsivel mellé lő. A válaszakcióból, a baloldalról érkező beadás után rosszul fejelik ki a kameruniak a labdát, amelyet 22 méterről Matt Holland bombázott a kameruni kapu jobb alsó sarkába. (Flash visszajátszás)

A kameruniak csak a második félidő tizedik perce után kezdik ismét felvenni a ritmust: Eto’o megint Stauntonból csinál bolondot, de az írek egyenlítése láthatóan megzavarta az afrikai csapatot. Közben Given, az ír kapus könnyebben megsérül, egy szöglet után ugyanis Mboma támadta a hálóőrt, aki rosszul érkezett a földre. A túloldalon Alioum ejti ki a kezéből a labdát, de az írek nem tudnak élni a szöglet utáni váratlan helyzettel.

63. perc:

A gólvonalról hárít Alioum, aki Robbie Keane egy méterről kapura küldött fejesét fogja meg bravúros, akrobatikus vetődéssel.

Erősítenek a kameruniak, kapufával válaszolnak az írek

67. perc:

Eto’o tör előre egy ír védő kíséretében, de mellé lövi a labdát.

68. perc: csere

Lecserélik a kameruni gólszerzőt: Mboma helyére Suffo jön be, aki egy perc múlva az ír bal alsó sarok mellé lő.

71. perc: sérülés és csere

Ismét Suffo fejel, de les miatt lefújják az akciót. Egy perc múlva Harte-ot löki meg a levegőben a rendkívül agilis kameruni cserecsatár. Harte-ot a 77. percben le kell cserélni, helyette egy színesbőrű ír, Steven Reid jön be.

82. perc: sárga lap

A másik ír cserejátékos, Reid is sárga lapot kap.

84. perc: Keane: kapufa!

Robbie Keane, az ír csatár kapcsolja le a levegőben egy kameruni védő rossz mentését, és 18 méterről óriási kapufát lő. (Flash visszajátszás)

88-89. perc: sárga lap

Kalla kap sárga lapot az előretörő Duff felökleléséért. A jogosan megítélt szabadrúgást Reid küldi kapura, Alioum remek mozdulattal hárít.

Nyomulnak az írek, a kameruniak védekeznek az utolsó percekben. Az európai csapat azonban a második félidőben csak egyenlíteni tudott, a mérkőzés állását nem volt képes megfordítani. A félidő nagy részében egyébként mezőnyjáték zajlott, amit nemcsak a sárga lapok, hanem a sérülések is bizonyítottak. A döntetlen mindenesetre igazságosnak mondható, hiszen az első játékrész a kameruniaké, a második pedig egyértelműen az íreké volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik