Belföld

Csapatfigyelő: Németország

A futball olyan játék, amelyet huszonketten játszanak, és mindig a németek nyernek - noha Gary Lineker közhelyszerű állítása az utóbbi években korántsem bizonyult igaznak, a németekre jellemző "harcos darálás" alighanem erre a labdarúgó vébére is érvényes lesz. A Bundesliga edzői mindenesetre pesszimisták: a tizenhárom megkérdezett szakvezető közül senki tartja idén világbajnoki címre esélyesnek idén a korábban háromszor is diadalmaskodó Németországot.

Alighanem 1954-ben is ez volt a helyzet: senki sem várta a németek diadalát, különösen az a néhány futballista, aki Puskás, Bozsik, Czibor és Grosics néven kergette a labdát az egyik rivális csapatban

A Nationalelf jelenleg tényleg híján van a világklasszisoknak, legfeljebb Oliver Kahn tekinthető a kapus poszton a földkerekség egyik legjobbjának. Ha az extraklasszis, négyszeres német bajnok, kétszeres német kupagyőztes, Bajnokok Ligája-győztes és UEFA-kupa nyertes hálóőrt leszámítjuk, a többi “középsztár” között hajtós, magát és ellenfelét alig-alig kímélő játékost találunk.

Közülük az NDK-ban született Michael Ballackot kell elsőként említeni, aki a Bundesligában és a válogatottban is élete legjobb évadját tudhatja maga mögött: a Leverkusen vezéregyénisége volt ebben a szezonban, majdnem ő lett – középpályás létére – a német első osztály gólkirálya. (Végül nemcsak erről a címről, hanem a német bajnokságról, a német kupáról és a BL-győzelemről is lemaradt, a Leverkusennél ugyanis aligha van pechesebb csapat mostanság Európában.)

Az ukránok elleni ki-ki-meccsen viszont Ballack három góljával döntötte el, hogy Németország juthat ki a világbajnokságra. Nem véletlen ezek után, hogy a Bayern München máris leigazolta a keletnémet sztárt 28 millió márkáért. Az NDK-s születésű középpályás durvaságát mutatja, hogy a BL-döntőben a Real Madrid kapusát, Césart úgy rúgta meg, hogy le kellett cserélni a hálóőrt. (Ballack ezzel egyébként saját csapatát segítette a vereséghez, hiszen a cserekapus, Iker Casillas a későbbiekben sokkal jobban védett.)

A középpályán Ballack partnere lehet Dietmar Hamann, aki a hajtós, kemény angol ligában játszik, nem is akármilyen csapatban, a Liverpoolban. Az angol együttessel 2001-ben öt címet is nyert, a liverpooliak az elképesztően magas színvonalú UEFA-kupadöntőben például az Alavest verték 5:4-re

Jens Jeremies, az egyik legkeményebb védekező középpályás, no nemcsak egész Németországban, hanem Európában is. Jeremies háromszoros német bajnok, német kupagyőztes és a Bajnokok Ligáját is elhódította a Bayern Münchennel. Egyébként ugyanabban az NDK-s városkában, Görlitzben született, mint Michael Ballack

A védők közül Thomas Linkét (Bayern München) említhetjük meg. Linke a Schalkéval UEFA-kupát nyert, a Bayern Münchennel pedig Bajnokok Ligáját. Ha sikerül a klubokban mutatott játékát megismételnie, a német válogatottnak nem kell aggódnia a védelem miatt.

A védelemből sérülés miatt hiányzik ugyanakkor Christian Wörns, akit 98-as vébén állították ki a horvátok elleni negyeddöntőben, minthogy Matthäus rossz passza után csak szabálytalanul tudott szerelni. (Ezután a lelkileg összetört német csapat 3:0-s vereséget szenvedett, és kiesett a további küzdelmekből.) Ugyancsak sérülés miatt maradt távol a válogatottól Jens Nowotny, és a keretben szereplő Marko Rehmer (Hertha) sem teljesen egészséges.

A német csatárokról nincs sok írnivaló: kiváló képességű labdarúgók, de az utóbbi időben nem vitézkedtek igazán. Oliver Bierhoff már leszálló ágban van (ettől persze még feltámadhat), hiszen idén az AS Monaco színeiben mindössze 4 gólig jutott az 1996-os Európa-bajnokságot aranygóllal eldöntő támadó.

Bierhoffon kívül a svájci születésű, francia anyanyelvű Oliver Neuville, és az osztrákoknak május 18-án három gólt rúgó Miroslav Klose (ő Lengyelországban született), a brémai Marco Bode és a müncheni Carsten Jancker jelenthet veszélyt az ellenfelek kapujára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik