Belföld

Erős és Zdeborsky kormánybiztosi kinevezés előtt

A FigyelőNet információi szerint Erős Jánost és Zdeborsky Györgyöt még a hét elején kinevezik kormánybiztosnak. Erős és Zdeborsky a Magyar Fejlesztési Bank elnöki és vezérigazgatói posztjának várományosa.

Több forrásból megerősített hírek szerint még ezen a héten (hétfőn vagy kedden) kinevezik az MFB-t felügyelő kormánybiztosi pozícióba Erős és Zdeborsky kormánybiztosi kinevezés előtt 1Erős Jánost és Zdeborsky Györgyöt. Az elnöki és a vezérigazgatói posztra még várniuk kell, mert az hosszabb procedúra.

A jelenlegi elnök-vezérigazgatót, Baranyay Lászlót a kancálláriaminiszter hívhatja vissza, amit ugyan egy kormányhatározattal meg lehet változtani, de a szükséges PSZÁF-engedély határideje is 30 nap. Egyelőre úgy tűnik, a bürokratikus út végigjárása nélkül szeretne az új kormány felügyelőt az MFB-hez, és később a szükséges lépések megtételével hivatalosan is kinevezik, a Népszava szerint Erőst elnöknek, Zdeborszkyt vezérigazgatónak.

Erős és Zdeborsky kormánybiztosi kinevezés előtt 2A szocialista párt egyik illetékese szerint Erős olyan jelölt, “aki tanulta a szakmát”. Erős Jánost a Magyar Hírlap az Év emberének választotta 1997-ben (Kokót győzte le a szavazáson). Az akkor még sikeresnek tűnő üzletember az Általános Értékforgalmi Bank éléről emelkedett a sokkal nagyobb forgalmú Kereskedelmi és Hitelbank Rt. vezérigazgatói posztjára. Ott azonban gyorsan vége szakadt a sikereknek: a tőzsde összeomlása után a K&H értékpapírcége rendkívül nagy veszteségeket szenvedett.

A Kereskedelmi és Hitelbank ügyeire az állami hatóságok is felfigyeltek: a pénz- és tőkepiacokat felügyelő ÁPTF vizsgálatra kötelezte magát a bankot az 1998-ban bekövetkezett üzleti veszteség okainak feltárása, illetve a felelősökkel szembeni intézkedés végett. Hogy ez megtörtént-e, nem tudni, Erős azonban viharos sebességgel távozott a banktól, amely az anyacégtől a Magyar Hírlap két évvel ezelőtti beszámolója szerint rekord nagyságú, 15 milliárd forint összértékű kölcsöntőkét kapott helyzete stabilizálására. Utóbb a K&H fuzionált az ABN Amro Bankkal, és így Magyarország egyik legjelentősebb pénzintézetévé vált, immár Erős nélkül.

Erős és Zdeborsky kormánybiztosi kinevezés előtt 3Zdeborsky György korábban 13 évet töltött a CIB Banknál, ahonnan tavaly távozott. Az ott eltöltött idő alatt Zdeborsky a kis exkluzív bankot 45 fiókot működtető univerzális hitelintézeti csoporttá fejlesztette, amely 2001-ben az Euromoney szakmai laptól megkapta a “Legjobb vállalatfinanszírozó bank” címet.

Zdeborszky távozása a CIB-től az akkori sajtóértesülések szerint összefüggésbe hozható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a bank közötti konfliktussal. A PSZÁF először a CIB Borsodchem Rt.-ben történt részesedésszerzését, majd a Sziburnak való továbbadását vizsgálta. A bankot az ügylet miatt a PSZÁF a vállalatfelvásárlási szabályok megsértésével vádolta.

A vizsgálatot per követte, amelyet a PSZÁF első fokon meg is nyert. Az ügyet jelenleg másodfokon a Legfelsőbb Biróság tárgyalja. Rövid idő elteltével a PSZÁF a bankcsoport utóbbi kétéves teljes tevékenységét felölelő vizsgálatot indított, amely kínos eredménnyel zárult, a felügyelet megtiltotta 2,5 milliárd forint osztalékelőleg kifizetését a felügyeleti határozat végrehajtásáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik