Belföld

Magyarországra és Kínába telepíti gyártását az Artesyn

Az Egyesült Államokbeli Artesyn Inc. bezárja ausztriai gyártóbázisát, a termelést pedig Magyaroszágra és Kínába telepíti át. A távközlési és informatikai tápegységeket gyártó cég költségcsökkentés miatt döntött az átszervezésről.

A telefóniában és informatikában használatos tápegységek gyártásával foglalkozó amerikai Artesyn az elektronikai piac stagnálása miatt úgy döntött, hogy a költségek csökkentése érdekében bezárja ausztriai gyárát, és a termelést Magyarországra és Kínába telepíti át – írja a South Florida Journal.

Jól jár Tatabánya

Magyarországra és Kínába telepíti gyártását az Artesyn 1Magyarországon az Artesyn tápegységekbe való tekercsek gyártásával foglalkozik – tájékoztatta a FigyelőNetet Hoffmann Károly, ügyvezető igazgató. Miután az osztrák termelés 80 százaléka Magyarországra kerül, idén a korábban tervezett 10 millió dollár helyett 15, jövőre pedig 30 millió dolláros árbevételre számít a tatabányai társaság. A 450 fős létszám mindössze 50-100 fővel nő majd, hiszen a korábban az ausztriai üzemnek gyártott tekercsek egy részét ezentúl Kínában gyártják, és a tápegység előállítása kevesebb élőmunkát igényel – írta a Világgazdaság.

Hoffmann szerint az elektronikai piac megtorpanása miatt volt szükség a lépésre, azt a politikát követve, hogy inkább az egyik gyárát zárja be a társaság, mint valamennyi termelőbázis kapacitását csökkentené. Az áttelepítés már megkezdődött, várhatóan 2003. március 31-re fejezik be. A tekercsgyártás mellett a tápegységgyártás kerül Magyarországra, olyan megrendelőket kiszolgálva, mint a Nokia, az Erickson, a Sun, a Nortel és a Siemens.

Kína nem konkurencia

Hoffmann nem tart attól, hogy később esetleg Magyarországról is elvinnék a termelést, mert az ügyfelek igénye folyamatosan változik, amit naprakészen kell követniük. Kínából víziszállítással nem lehetne rugalmasan követni a változásokat, csak óriási raktárkészlettel, ami kockázatot jelent. Légiközlekedéssel pedig már drágább lenne, az amúgy olcsóbb kínai termelés.

Az Artesyn jogelődje a BHG Alkatrészgyártó Kft. megvásárlásával került a magyar piacra. A BHG-t megvásárló Zytec egyesült a Computer Products nevű céggel, így jött létre az Artesyn Technologies. Tatabányán egy éve adták át a 11 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot, amely egymilliárd dolláros beruházással készült. A kedvezőbb magyarországi bérköltségek mellett azért is az osztrák gyár bezárása mellett döntöttek, mert ott egy bérelt csarnokban folyt a gyártás.

A tatabányai gyár alkalmas az osztrák kapacitás átvételére, a közeljövőben nem kell bővíteni. Ugyanakkor a csarnokot úgy alakították ki, hogy bármikor lehetőség van az alapterület megduplázására.

Az Artesyn Inc.

A Nasdaqon jegyzett Artesyn Technolies Inc. központja a dél-floridai Boca Ratonban található (a város “hírnevét” onnan köszönheti, hogy ott találtak először lépfene baktériumokat a tavalyi terrortámadás után). A társaságnak az Egyesült Államokban van több gyártóbázisa, továbbá Írországban, Magyarország és Kína mellett, amelyeknél a költségcsökkentés miatt a dolgozók 7 százalékát elbocsátják.

Joseph M. ODonell, az Artesyn elnök-vezérigazgatója szerint a hatékonyság növelése és a költségek csökkentése a társaság hosszú távú stratégiájához illeszkedik. ODonell szerint 2003 után évene 10 millió dollárt takarítanak meg az átszervezésekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik