Belföld

Aukció Polgárnál – leütött az órájuk

Négy-öt hozzáértő osztozott a Polgár Galériában Magyarországon elsőként megrendezett antik óra árverés felhozatalán, a laikusok inkább az aukciót megelőző kiállításon mutattak érdeklődést.

Az újdonságszámba menő, specializált árverések itthon tapasztalt kudarcát elkerülendő a Polgár Galéria több, hazánkban is forgalmazott nagy nyugat-európai óragyártó támogatását nyerte meg Aukció Polgárnál – leütött az órájuk 1árveréséhez. Az ily módon kellően garantált anyagi és szakmai támogatáson felül a színvonalas anyag összegyűjtéséhez is új stratégiát alkalmaztak. Az év elején számos szakmai folyóiratban közzétett felhívásukra, amelyben hazánk legszebb, legrégibb óraritkaságát keresték, kiállítási célra, több tucat gyűjtő jelentkezett. A bőséges kínálat adta lehetőséggel élve a galéria vezetése immár biztos sikert remélve vágott bele a hazai árverési piacról eddig hiányzó, specifikus katalógus összeállításához.

Friss közönségAz árverezendő anyag szokatlanságán túl jelzés értékűnek számított, hogy a jól ismert galériások és kereskedők mellett a közönség soraiban nem az eddig megszokott kisgyűjtők és műtárgykedvelő laikusok foglaltak helyet, hanem a hazai aukciók világában idáig ismeretlen személyek.

A FigyelőNet tudósítója többször volt szem- és fültanúja annak, amint a körülötte ülő tapasztalatlan árverezők egymás között próbálták megfejti a látszólag bonyolult licitlépcsőket, vagy amikor felháborodásuknak adtak hangot, amiért a megnyert licitjeiket követően a vételár 20 százalékát előre kérték tőlük. Az ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségek persze elkerülhetőek a katalógusok figyelmes végiglapozásával, hiszen ezeknek az elején kötelező módon szerepelnek az árverezőnél érvényben lévő aukciós feltételek.

Mert adódhatnak bajok

A biztató kezdet után nem várt gondok jelentkeztek. A felhívásra jelentkező gyűjtők közül többen csak nagyon nehezen vagy egyáltalában nem, esetleg túlzottan magas áron voltak hajlandók megválni féltve őrzött kincsétől. A huzavonának végül a vásárlóközönség látta kárát, eredménytelenségét pedig jól tükrözi a kiállítási katalógus és az árverezett tételek közötti számtani különbség.

Így számos óratörténeti kuriózum kerülte el az igazi értékmérőnek számító nyílt árverési megmérettetést. Ilyen visszavont tételnek számítottak például a XVII-XVIII. század folyamán divatjukat élő, napjainkban ritkaságszámba menő szoborórák és hordozható napórák is.

Aukció Polgárnál – leütött az órájuk 2 Jól árazott remekművek – túlárazott sallang

Pozitívumként értékelhető, hogy a színvonal gerincét képviselő óraritkaságok árát az eredményesebb licitharc kedvéért alacsonyra, mondhatni a hétköznapibb tételek árszintjéhez igazították. Ezzel szemben viszont a túlárazás csapdájába estek a gyengébb darabokat illetően.

Végeredményként tehát egy húzótételekkel bőven tarkított, ám mégis vegyes színvonallal és átlagárakkal jellemezhető kínálatból szemezgethetett a közönség. Az “áru” jobbára értőkhöz került. A 340-es tárcsával licitáló középkorú hölgy például 14 nagy értékű, komolynak mondható darabot vásárolt, míg a 711-es számmal induló két “fiatal versenyző” szakmai felkészültségüket jól tükröző liciteknek köszönhetőn 11 mesterműhöz jutott.

A legértékesebbek

Aukció Polgárnál – leütött az órájuk 3A teljesen restaurált, általában működőképes állapotban lévő óracsodák közül a komolyabb mestermunkák nemcsak elért eredményeikkel tűntek ki, hanem az értük folytatott licitek hevességével is. Akadt olyan eset, mint például a 24-es tételként indított szekrényóra, amelyért a kikiáltását követően mintegy tízen emelték fel tárcsájukat. Ennek eredményeként ára az induló 260 ezerről 600 ezer forintra módosult.

A 110-es tételszámot viselő, az 1940-es évekből való, 18 karátos aranytokos Cartier automata férfi karóra kikiáltásakor Polgár Árpád, a színészi teljesítményéről elhíresült tulajdonos és árverésvezető is elhűlve jelentette ki: “ennyi kezet még soha sem láttam egyszerre a teremben”. A nagy lendület ellenére csak megduplázni sikerült a 320 ezer forintos indítás árat.

Figyelemre méltó licitharcot hozott az a Vacheron & Constantin férfi karóra is, amely 150 ezerről 440 ezer forintig vitte. Kikiáltási áron cserélt gazdát néhány igazi nagyágyú, így a 106-os Audemars Piguet automata karóra 950 ezer forintért, egy kéttornyú katedrálist formázó csontvázóra a XVIII. század végéről 750 ezer forintért. Hasonló sors jutott annak az ónix és platina tokba foglalt, 94 darab briliánssal ékesített Cartier zsebórának, amely a nagy felzúdulást kiváltó 800 ezer forintos kikiáltási árról indult, s csupán egy jelentkező akadt rá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik