Belföld

Alakulófélben az új Országgyűlés

Csütörtökön eldőlt, hogy az Országgyűlés alakuló ülése május 15-én lesz, tovább folytak az MSZP és az SZDSZ koalíciós tárgyalásai, a Fidesz nemzetvédelmi munkacsoportot alakított, az MDF nyilvánosságra hozta a frakció tisztségviselőinek a nevét.

Csütörtök délelőtt Mádl Ferenc köztársasági elnöknél vendégeskedett a parlamentbe jutott négy párt vezetője. A köztársasági elnök kijelentette, elsőként az MSZP vezetőjével kezdeményez kétoldalú megbeszéléseket, hogy megalapozott javaslatot tehessen az új miniszterelnök személyére vonatkozóan.

Kovács már tudjaKovács László, a szocialisták elnöke a megbeszélést követően utalt arra, hogy pártját a frakció vezetőjének javasolt Lendvai Ildikó mellett Katona Béla és Varjú László képviselheti a jövő heti egyeztetéseken.

A pártelnökök – Kovács László (MSZP), Pokorni Zoltán (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF) és Kuncze Gábor (SZDSZ) – megállapodtak abban, hogy a parlament alakuló ülését előkészítő tárgyalások május 6-án kezdődnek. Minden párt három politikust és egy szakértőt delegálhat. Az alakuló ülés tervezett időpontja pedig május 15-e.

Május végéig megalakul a kormány

Az MSZP és az SZDSZ vezetői között csütörtökön folytatódtak a koalíciós tárgyalások. Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ismételten biztosított mindenkit, hogy a tervek szerint május végére megalakuló új kormány megvalósítja az első száz napra ígért programját.

Alakulófélben az új Országgyűlés 1A miniszterelnök-jelölt megdöbbenésének adott hangot a Nemzeti Földalap “kiárusítására” vonatkozó kormánydöntéssel kapcsolatban. “Az első forduló után hozott kormánydöntéseket felül fogjuk vizsgálni” – mondta Medgyessy. Emellett még két dologra hívta fel a figyelmet. Egyrészt arra, hogy az említett földtörvénnyel kapcsolatban jelenleg alkotmánybírósági felülvizsgálat folyik, másrészt arra figyelmeztetett mindenkit, hogy egy ilyen szerződés aláírásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni annak következményeit.

Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke azt mondta: azért próbálják meg minél korábbi időpontra kitűzni az alakuló országgyűlés időpontját, mert attól a naptól kezdve a távozó kormányt úgynevezett ügyvezetői kormányzati jog illeti csak meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a korábbihoz képest kevesebb jogosítványa van.

SZDSZ: pénzbüntetéssel a fegyelemért

A szabad demokratáknál azt már lehet tudni, hogy ki nem lesz frakcióvezető. Az SZDSZ frakciógyűlését követő sajtótájékoztatón Szent-Iványi István elmondta, hogy nem jelölteti magát a jövő csütörtöki frakcióvezető-választáson. Ezt azzal indokolta, hogy a külpolitika és az integráció területén kíván dolgozni.

Az alakuló frakció felkérte Eörsi Mátyást, hogy készítsen tervezetet a frakciószabályzat módosítására. Erre Szent-Iványi szerint azért van szükség, mert a kisszámú kormánytöbbség a korábbiaknál fegyelmezettebb munkát igényel. Várhatóan szankciókkal (elsősorban pénzbüntetésekkel) és további “motivációs eszközökkel” próbálják meg garantálni a hatékony és gördülékeny kormányzati munkát.

Nemzetvédelmi munkacsoportSzájer József, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön bejelentette: a frakció nemzetvédelmi munkacsoportot hoz létre, melynek célja a polgári kormány által elért eredmények figyelemmel kísérése és védelmezése lesz. A frakció szerint a Szent-Iványi István által javasolt törvénymódosítások egyértelmű célja a kedvezménytörvény gyengítése, ami a párt számára elfogadhatatlan – tette hozzá Szájer a testület létrehozásának indoklásaképpen.

Pokorni és Balsai lesz frakcióvezető

Orbán Viktor javaslatára valószínűleg Pokorni Zoltán lesz az új parlamentben a Fidesz frakcióvezetője – jelentette be Deutsch Tamás a Fidesz elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. A párt alapszabálya szerint a frakcióvezető személyére az országos lista vezetője tesz javaslatot, s a frakció később titkos szavazással választja meg. Erre a titkos szavazásra a Fidesz képviselőcsoportjának május 8-ai alakuló ülésén kerül sor. Más személyi kérdésekről az elnökségi ülésen nem esett szó – közölte Deutsch.

Az Magyar Demokrata Fórum (MDF) országgyűlési csoportja csütörtökön zárt ülésen döntött arról, hogy Dávid Ibolya az országgyűlés egyik alelnöki helyére aspirál, a frakcióvezető Balsai István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik