Belföld

A vidékfejlesztés marad, az építésügy nem

Jövedelembiztonságot akar teremteni a mezőgazdaságban az agrárminiszteri poszt várományosa, Németh Imre. A FigyelőNetnek adott interjújában az agrárintervenciós rendszer fokozatos kiépítéséről beszélt a szocialista politikus.

Németh Imre, az agrártárca szocialista párti várományosa a FigyelőNet kérdésére azzal kezdte, hogy a következő négy évben nem szeretne korrupciós ügyekkel és más botrányokkal foglalkozni. Ezért tiszta helyzetet akar teremteni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM).

A jelentős szervezeti és személyzeti átalakítások egyébként nemcsak azzal függnek össze – tette hozzá -, hogy az elmúlt négy évben kétszeresre növekedett a tárcánál dolgozók létszáma. Németh szerint ugyanis nemcsak a felesleges posztokat kell megszüntetni, hanem tudomása szerint várhatóan az FVM-től más tárcához helyezik át az építésüggyel foglalkozó részlegeket is.

A vidékfejlesztés marad, az építésügy nem 1A szakértőkre továbbra is szükség van

A FigyelőNet kérdésére, miszerint esetleg egy infrastruktúrával foglalkozó tárcához kerülhetne az építésügy, azt mondta Németh Imre, hogy elképzelhető ez is, de a kormányzati struktúra kialakításáról egyelőre még el sem kezdődtek a hivatalos tárgyalások. Azt azonban közölte a miniszteri poszt várományosa, hogy a vidékfejlesztés az FVM hatáskörében marad a jövőben is, miközben egyéb változások sem zárhatók ki.

A tárca leendő első embere számít a minisztérium apparátusán belül a szakértőkre, akik ideológiai kötöttség nélkül tevékenykedhetnek tovább munkaterületükön. Azt az elmúlt években – szerinte – jellemző gyakorlatot azonban meg kívánja szüntetni, mely szerint a költségvetési többletet nem a mezőgazdaság, hanem a bürokrácia fejlesztésére fordították.

Földvásárlás: véget ért a választási kampány!Az EU-csatlakozásról, illetve a külföldiekre vonatkozó földvásárlási moratóriumról Németh megjegyezte: a választási kampány véget ért, a fideszes politikusainak immár nem kellene hazugságokat a szocialisták szájába adniuk. Szó sincs arról, hogy rövidebb időn belül tenné lehetővé az MSZP a külföldiek magyarországi földvásárlását. Az a helyzet, hogy ha az EU hajlandó lenne módosítani, csökkenteni azt a tízéves határidőt, amelyen belül csak alacsonyabb támogatást adna a magyar mezőgazdasági vállalkozóknak, és kész lenne arra, hogy már korábban a nyugat-európaival azonosan bírálja el a hazai agráriumot, akkor az MSZP kész lenne újranyitni ezt a fejezetet.

Ekkor fordulhatna elő, hogy kompromisszumként a földvásárlási tilalom határidejét csökkentené Magyarország. Ellenkező esetben – tehát ha az EU nem enged támogatási elveiből – a szocialisták növelni akarják a vásárlási moratóriumot.

Katasztrófaalap évi tízmilliárdért?

A fagykárok kapcsán hangsúlyozta: a szocialisták korábban minden évben javasolták egy elemi károkra vonatkozó katasztrófaalap felállítását. Ezt azonban a Fidesz vezette kormánykoalíció mindvégig elutasította. Ez az alap tízmilliárd forint körüli lett volna, ezzel szemben a Torgyán József által irányított minisztérium csak a “vízidisznók”, vagyis az árvíz sújtotta vidékeken nevelt sertések felvásárlásáról döntött. Az össze nem hangolt akciók így legfeljebb évi 1-2 milliárd forintot jelentettek a rászoruló gazdáknak, vállalkozóknak.

Mindehhez képest kampányjellegű bejelentésnek értékelte Németh a most távozó kormány két választási forduló közötti döntését, miszerint támogatást kaphatnak a gyümölcstermesztők a rendkívüli fagykárok nyomán. Persze, ami jár, azt megkapják a gazdák.

A miniszteri poszt várományosa szólt arról is, hogy a szövetkezeti üzletrész-tulajdonosok kifizetése zavartalan lesz az új kormány megalakulása után is, de hozzátette: a leköszönő kabinet ígéretet tett a kifizetések lebonyolítására. Mindenesetre ha ilyen feladat hárulna az új kormányra, annak eleget tenne – ismételte meg a szocialista politikus. Megemlítette: tovább kívánják bővíteni ezt a lehetőséget, és immár minden eredeti alanyi jogú üzletrész-tulajdonosnak vételi ajánlatot kívánnak tenni.

Önköltségen garantálnák a felvásárlási árakat

Ha a miniszteri posztot valóban megkapná Németh, akkor első intézkedései közé tartozna a szocialisták kampányában is említett agrárintervenciós rendszer bevezetése. Ez annak a nagyobb programnak lenne a része, amelynek révén a következő négy évben “jövedelembiztonságot” szeretnének teremteni a mezőgazdaságban.

Ezt a programot lépésről lépésre kívánják végrehajtani. Az intervenció elsőként, tehát már ebben az évben a gabonatermesztők számára válhat valósággá. Németh hangsúlyozta, hogy a jelenleg az önköltség 70 százalékát kitevő garanciaszintet (vagyis a garantált felvásárlási árakat) legalább az önköltségi vagy afölötti szintre kívánják emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik