Belföld

Kiállítás – Utazás az Andrássy úton

Berlini pillanatok az Eckermann kávézóban. Képek, melyeket érdemes megcsodálni annak is, aki már járt a német fővárosban, aki pedig még nem, annak kiváló lehetőség, hogy egy kávé mellett tegye meg az első lépéseket az ismerkedés soha véget nem érő, izgalmas útján.

Kiállítás – Utazás az Andrássy úton 1Április 30-áig tekinthető meg az Andrássy úti Eckermann kávézóban Fábián Éva és Bedő Viktor kiállítása, mely Berlin legellentmondásosabb kerületeibe invitálja az érdeklődőket. A két fiatal fotós idén februárban csapta hóna alá masináját, hogy nekivágjon a német fővárosnak. A fotózás során mindenek előtt két dolog foglalkoztatta őket: egyrészt a két különböző látásmód, a két különböző képalkotói folyamat összeegyeztetése, másrészt a kihívás, miként birkóznak meg viszonylag rövid idő, mindössze négy nap alatt a metropolisszal.

Különleges megnyitóA megnyitóra összegyűlt érdeklődők serege egy ideig türelmesen várt, hiszen megszokhatta, hogy ilyen eseményeken többnyire egy neves művészettörténész nyitja meg a kiállítást. Kisebb megrökönyödésükre azonban az ilyenkor szokásos beszéd helyett egy ismerős hang szólt hozzájuk az éteren keresztül: a szervezők meglepetéssel készültek. Egy olyan ember hangja csendült fel, akinél kompetensebbet találni a Berlin-témában igen nehéz. A kiállítást Bedő Iván a Kossuth Rádió berlini munkatársának tudósítója nyitotta meg, a szöveg letölthető a kiállítás internetes oldaláról.

Kerületi feltámadás

Az utóbbi feladatot a téma leszűkítésével oldotta meg Fábián Éva és Bedő Viktor: Mitte, Prenzlauer Berg kerületeket és azok környékét szemelték ki. Ez a városrész a rendszerváltás idején az egyik legkopottabb területként lett része az újraegyesített Berlinnek. Sokáig a házfoglalók és az alternatív mozgalmak központjának számított, később sorra kezdtek megnyílni a kis magángalériák, kávézók, a környéket titkos tippként kezdték kezelni Berlinben. Mára pedig egy színes, fiatalos, témákban és látnivalókban bővelkedő izgalmas városrésszé nőtte ki magát.

Ezt a negyedet barangolta be kamerájával a két fotós, hogy ki-ki a maga módján csenjen el néhány emlékképet a metropolisz életéből. A páros hölgytagja, Fábián Éva már több kiállítással a háta mögött fekete-fehér anyagra dolgozva próbálta megragadni az egyes pillanatokat, helyszíneket és arcokat. Kompozíciói pontosak, a téma, a háttér harmonikusan illeszkedik a térbe az arányok magabiztosan vezetik a néző szemét.

Az “elsőkiállítós” Bedő Viktor a színek felbukkanásával, a pillanatszerűség kiemelésével kísérletezik, egészen másfajta élménnyel ajándékozva meg a látogatókat, akiknek így áprilisban cukor és tej mellett egy “kis Berlin” is jár az Eckermannban elfogyasztott kávéhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik