Belföld

Irak elzárta az olajcsapot

A közel-keleti olajhatalom, Irak bejelentette, hogy harminc napig szünetelteti olajexportját, tekintettel az Izrael és Palesztína között kialakult feszült helyzetre. A hír hatására az energiahordozó ára öt százalékkal drágult.

A nyersolaj világpiaci ára hirtelen öt százalékkal drágult az iraki elnök, Szaddám Huszein bejelentésére, miszerint országa harminc napig felfüggesztette az olajkivitelt a törökországi Ceyhanba tartó olajvezetéken és az Öbölre nyíló iraki kikötőkön át. A rendelet nem szólt a Jordániába és Szíriába irányuló teherautós exportról.

Irak elzárta az olajcsapot 1Gondolkodási idő

Szaddám Huszein országosan sugárzott tévébeszédében kifejtette: az exportszünetet a palesztínok érdekében indított tüntető megmozdulásnak szánják, valamint tiltakozásnak “Amerika agresszív politikája ellen”. Szaddám azt nem említette, hogy George W. Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök is kérte Ariel Sharont, vonja vissza csapatait.

A harminc nap alatt Huszein szerint Izraelnek lesz ideje elgondolkodni, folytatja-e a katonai offenzívát. Amennyiben a zsidó állam továbbra sem hátrál, Irak fontolóra veszi az exporttilalom kiterjesztését.

Az ayatollah találta ki

Irak elzárta az olajcsapot 2Huszein kijelentette, azt szeretné elérni, hogy az izraeli csapatok visszavonuljanak a palesztin területekről és a Gáza-övezetből. Kereskedők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki: félő, hogy a későbbiekben akár Líbia és Irán is hasonló megszorító intézkedésekre szánja el magát.

Az iraki lépés nem volt váratlan, miután pénteken Ali Khamenei ayatollah iráni vezető egy hónapos “szimbolikus” olajembargóra kérte fel az arab országokat. Kuvait nem sokkal később jelezte, hogy nem vesz részt a gazdaságpolitikai akcióban.

Rodriguez hiába nyugtat

Irak olajexportja igen jelentős, hiszen a világkereskedelem négy százalékát adja, megközelítőleg napi kétmillió hordóval. A bejelentést követően az északi-tengeri Brent könnyűolajfajta jegyzésára 1,31 dollárral 27,3 dollárra emelkedett hordónként.

Ennek fényében csupán szerény moderáló hatás tulajdonítható Ali Rodriguez OPEC-elnök legutóbbi kijelentésének, amelyben a világpiaci kőolajkészletek bőségéről számolt be. Az olajipari világszervezet termelési kvótáinak változtatása nélkül, egy sajtónyilatkozattal nem sikerült a kívánatos sávba terelni az olaj árát. Az OPEC főtitkára ennek nyomán közölte: konzultálni fog az OPEC-tagok olajminisztereivel, de még korai “spekulálni”, hogy mire jutnak.

Az iraki intézkedést kommentálva mindenesetre az OPEC nyilatkozatot adott ki, amelyben a kedélyek csillapításával újabb kísérletet tesz az olajár visszaszorítására. A kőolajipari világszervezet egy tisztviselője szerint bármiféle lépés előtt az OPEC-nek meg kell győződnie arról, hogy tényleg leállt-e az iraki olajexport. Egyelőre nem kezelik tényként az Irak által hétfőn bejelentett, azonnali hatályú és teljes olajkiviteli zárlatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik