Belföld

Tőzsdehét – ismét a lélektani határ fölött

A vezető részvénypiacok többségén a múlt héten korrekció zajlott, ezzel párhuzamosan néhány fejlődő ország tőzsdeindexe erősödni tudott. A BUX ezúttal az utóbbiak nyomába szegődött.

A Dow Jones és a Nasdaq a biztató kezdet ellenére mintegy egy százalékot vesztett értékéből. Az elmúlt hét elején még pluszban álltak a tengerentúli indexek, főként néhány neves elemzőtársaság prognózisának köszönhetően. Ezek szerint az Egyesült Államok gazdaságának első negyedéves növekedése akár az öt százalékot is meghaladhatja.

A Fed kedden békén hagyta a kamatszintet, ez teljes mértékben egybeesett a várakozásokkal. A hét második felében azonban kedvezőnek nem mondható adatok jelentek meg. A februári infláció a vártnak megfelelően alakult ugyan, ám a konjunktúraindex második havi értéke és a Fed egy regionális felmérésének eredménye elmaradt a piaci konszenzustól, mérsékelt eladásokra késztetve a befektetőket. Vállalati oldalról a McDonalds csökkentett eredményprognózisa, illetve a némi adóssággondba került General Electric szegte kedvét a befektetőknek.

Európa vezető tőzsdeindexei kisebb csökkenést szenvedtek el, ellenben a párizsi börzemutató minimális emelkedésre is képes volt. Kelet-Európában felfelé mozogtak a részvényárak, így a moszkvai RTS idei teljesítménye már a negyven százalékot közelíti.

Eső után

Itthon a forgalom a szokásos hatmilliárd forint körül alakult, pénteken viszont majdnem tizenkétmilliárdot tett ki. A háromnapos szünet után ugyan két napig még csökkenést produkált a tőzsde – ebben nagy szerepet kapott a folyó fizetési mérleg előzetesnél jóval magasabb januári hiánya -, ám szerdától beindult a motor, és két százalékot meghaladó emelkedés után ismét nyolcezer pont fölé szökött a BUX. A javulásban szerepet játszott a Gallup erős kormánypárti fölényt mutató közvélemény-kutatása is.

A forgalom tekintetében a BÉT újkori szinonimájaként emlegetett, ráadásul az aranytojást tojó tyúkként aposztrofált BÁV-val hírbe hozott OTP Bank papírjai ezúttal közel kilenc százalékkal drágultak. Ez bőven ellensúlyozta a Matáv több mint háromszázalékos esését, valamint a Mol kisebb csökkenését.

Az olajcég piacán továbbra is kivárásra játszanak a befektetők. Ráadásul az olaj ára is kedvezőtlenül érinti a társaságot: a brent hordónkénti árfolyama féléves csúcsra, huszonöt dollár fölé emelkedett a héten.

Pénz- és állampapírpiacTízmilliárd forint értékű három hónapos kötvényt bocsátott ki hétfőn az MNB, átlaghozama tizenegy bázisponttal 8,28 százalékra csökkent. Egy nappal később az ÁKK három hónapos diszkont kincstárjegyet árverezett, ahol változatlan átlaghozam (8,34 százalék) mellett az előzetesen meghirdetettnél hárommilliárddal több, huszonötmilliárd forint értékű papírt allokáltak. Két államkötvény-aukciót is lebonyolított az ÁKK: a hároméves kötvény átlaghozama (7,88 százalék) kilenc, az ötévesé (7,42 százalék) huszonhét bázisponttal emelkedett az előző kibocsátásokhoz képest. Mindkét papírból a meghirdetettnél többet dobtak piacra, a rövidebb kötvényből harmincöt, a hosszabból harminckétmilliárd forint értékű jutott az elsődleges forgalmazókhoz.

A másodpiacon megállt a hozamcsökkenés a rövidebb lejáratokon, a hosszabb papírok referenciahozamai ugyanakkor jelentősen estek. A DWIX index értéke két bázisponttal csökkent (8,37 százalék).

A forint árfolyama változatlan szinten maradt a dollárhoz képest (278,5), a sávban nagyobb erősödést mutatva 11,7 százalékon zárt.

Vesztesek és nyertesek

A hét nyertese az IEB volt, a részvény ára tíz százalékkal ugrott meg. Kifejezetten keresett volt az Egis, és ez másfél éves csúcsra emelte a kurzust. A kedvező osztalékhozammal kecsegtető részvények is jól szerepeltek, a Prímagáz, a Danubius és a Démász árfolyama is három százalékot meghaladó mértékben javult.

A legnagyobb vesztes címéért zajló versenyfutásban a BorsodChem célfotóval előzte meg az Antenna Hungáriát, a Matávot, valamint a távlati terveiben némiképp megmosolyogtató célként a Nasdaqon való megjelenést kitűző Humetet.

A Pick kivezetését kezdeményezte a tőzsdéről az Arago. A felajánlott vételi árfolyam 4270 forint. A múlt héten a szegedi társaság papírja közel három százalékkal gyengült.

Ami lesz

Az előttünk álló héten több olyan hír is napvilágot lát, amely a nyolcezer pontos lélektani határ felett tarthatja, vagy éppenséggel rossz irányba viheti a BUX-ot.

Kedden Európa lesz a középpontban: a német IFO üzleti klíma indikátor mellett az RWE energiaszolgáltató, az Allianz biztosító, valamint a LOreal hozza nyilvánosságra eredményét.

Csütörtökön fény derül a hivatalos statisztikai évkönyvekbe beírandó tavalyi amerikai GDP adatra. Mint ismert, az előző negyedévre vonatkozó előzetes 0,2 százalékos növekedést egy hónappal később 1,1 százalékos bővülésre módosították a statisztikusok, és bár a végleges számok már nem szoktak túl nagy eltérést mutatni a felülvizsgálthoz képest, a meglepetést nem lehet kizárni.

Pénteken szünnapot tartanak a nyugati világban, az Egyesült Államokban ennek ellenére a lakossági fogyasztás februári növekedésének adatát közlik. Kicsi az esélye annak, hogy a magyar piac önállósan értelmezze a mutatót, és nagyobb elmozdulást produkáljon. Viszont ezen a napon lát napvilágot a véglegesített tavalyi magyar GDP adat is. Ugyanezen a napon közölhetik a választások előtt utoljára felméréseiket a közvélemény-kutató cégek, és ezzel akár az előző péntekihez hasonló nagyobb elmozdulást is generálhatnak a BÉT-en.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8170,8
2,19 %
14,58 %
Varsó WIG
15237,1
0,03 %
9,44 %
Prága PX50
429,4
-1,22 %
8,82 %
Frankfurt DAX
5366,1
-0,65 %
3,99 %
Párizs CAC
4601,6
0,29 %
-0,50 %
London FTSE
5250,5
-0,80 %
0,63 %
Nikkei 225
11345,1
-2,60 %
7,61 %
Hang Seng
10863,1
-3,10 %
-4,69 %
Dow Jones IA
10427,7
-1,69 %
4,05 %
Moszkva RTS
347,6
2,14 %
33,65 %
Mexikó BOLSA
7439,5
2,29 %
16,75 %
Rio Bovespa
13312,4
-7,33 %
-1,95 %
Nasdaq
1851,4
-0,91 %
-5,08 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik