Belföld

Bajban a Bristol-Myers, csődben a Holzmann

Rendkívül negatív hírek érkeznek a világ legnagyobb cégeiről: Amerikában a GE két nap alatt mintegy 25 milliárd dollárt vesztett értékéből, a Bristol-Myers Squibb árfolyama 15 százalékkal zuhant, Európában pedig a France Telecom történelmi vesztesége és a német Philipp Holzmann építőipari konszern összeomlása keltett aggodalmat.

Bajban a Bristol-Myers, csődben a Holzmann 1A két éve adósságproblémákkal küszködő német építőipari mamutvállalatnak, a Philipp Holzmann-nak nem sikerült rendeznie a bankokkal szembeni tartozásait, és immár hivatalosan is fizetésképtelenségének megállapítását kérvényezte – közölte a Financial Times és a Handelsblatt egyaránt. A csütörtök esti bejelentés nem csupán a Philipp Holzmann 23 ezer dolgozóját rázta meg, hanem a német szociáldemokrata kormány számára is fejtörést okozhat, hiszen a súlyos munkanélküliség miatt már eddig is komoly kritikát kapott a konzervatív ellenzéktől.

Először veszteséges a France Telecom

Ugyancsak rendkívüli nehézségekkel néz szembe a távközlési óriásvállalat, a France Telecom: a Le Monde szerint a cég fennállása óta először volt kénytelen veszteséget elkönyvelni, 2001-ben ugyanis 8,3 milliárd euró volt a negatívum a konszernnél. Ágazatában azonban nincs egyedül a társaság, hiszen a távközlésben és a médiában egyaránt érdekelt, szintén francia központú Vivendi az elmúlt hetekben ugyancsak rendkívül rossz eredményről számolt be. Sőt a Vivendi a francia abszolút csúcsot is megdöntötte 13,6 milliárd eurós tavalyi veszteségével. Mindkét francia cég az akvizíciók, vagyis a felvásárlások magas költségeivel magyarázta egyébként a veszteségeket.

Nem (jól) hat a Bristol-Myers gyógyszere

Nincs könnyebb helyzetben az amerikai gyógyszergyártó, a Bristol-Myers Squibb (BMS) sem. A cég túl nagy összeget fordított egy olyan gyógyszer, a Vanlev kifejlesztésére, amelyről most beizonyosodott, alig hatásosabb a már piacon lévő sokkal olcsóbb szereknél. Az pedig már korábban kiderült, hogy komoly mellékhatásokkal jár a Vanlev alkalmazása, így nem is kérte a cég a gyógyszer törzskönyvezését.

Mindez katasztrofális hatással volt a cég árfolyamára: szerdán 15 százalékkal zuhantak a BMS papírjai, s jelenleg már csak 40 dollárt fizetnek a tavaly szeptember 9-én még 60 dollárt érő részvényekért. Elemzők szerint ez egy esetleges ellenséges felvásárlást is előrevetíthet, hiszen a hirtelen olcsóvá váló részvényeket valamelyik konkurens vagy egy nem túl jó szándékú tőkeerős befektető is megszerezheti. (A BMS Magyarországon is jelen van, nemcsak saját termékeit forgalmazza, hanem éppen tárgyalásokat folytat leányvállalata, a Pharmavit eladásáról.)

A GE 25 milliárd dollárt vesztett két nap alatt

Nincs annyira rossz a helyzetben a General Electric (GE), mint az előző cégek, ugyanakkor a világ legnagyobb piaci kapitalizációjú (tőzsdei értékű) társaságánál már egy kismértékű elmozdulás is óriási veszteségeket okozhat a befektetőknek. Márpedig a GE árfolyama szerdán 2,8, csütörtökön pedig további 3,5 százalékot esett a CNN szerint.

Mindez a néhány napja még 400 milliárd dollárnál is többet érő cég esetében 25 milliárd dolláros kárt jelent a befektetőknek! A negatív hír – amely az árfolyamot befolyásolta – egy külső, tőkepiaci szereplőtől érkezett: a PIMCO Total Return Fund befektetési alapkezelő menedzsere, William Gross nemrégiben úgy nyilatkozott: a rövid távra tervező, csak a pénzügyi eredményt figyelő GE nem a jó gazdálkodásnak, hanem az állandó felvásárlásoknak és fúzióknak köszönheti nyereségességét. A kijelentés az amúgy is bizonytalan piacokat természetesen a szokottnál jobban ingatta meg, és ezért most a többi alapkezelő nem győzi megnyugtatni ügyfeleit: továbbra is jó helyen tartják a pénzüket, ha GE-részvényekbe fektetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik