Belföld

Eladó a Forma-1 – Enron, német módra

A csőd szélén álló német Kirch médiacsoport eladja a Forma-1 száz évre szóló közvetítési jogát, hogy megmeneküljön a csődtől. Az ok: átláthatatlan vállalati struktúra, zavaros könyvelés, politika és üzlet összefonódása - Enron, német módra.

Eladó a Forma-1 – Enron, német módra 1Az 50 éve alapított KirchGruppe médiacsoport már jó ideje adósságokkal küszködik. Hogy mennyivel, az talán csak Leo Kirch, a hetvenöt éves cégalapító tudja, ahogy azt is, hogy mekkora a cég bevétele.

A Kirch-csoportA Kirch név a magyar fülnek ugyan nem cseng túl ismerősen, de a részben birtokában lévő cégeké már biztosan, mint például a Pro7, a Sat1 vagy az Axel Springer. Emellett a társaságé a következő két futball-világbajnokság közvetítési joga, valamint többségi tulajdonosa a Forma-1-es közvetítéseket birtokló cégnek.

A cégcsoport szerkezete olyan szövevényes és átláthatatlan, hogy a banki hitelek konszolidált szintjét sem képesek kimutatni. Ehhez kellene hozzávenni a különböző opciók és tartalomszolgáltatási kötelezettségek értékét, de azok felbecslésében is sok a bizonytalanság. A csoport kötelezettségei legalább 8,5 milliárd euróra rúgnak – de meghaladhatják a 13 milliárdot is.

Eladó a Forma-1 – Enron, német módra 2Kalandozás a Forma-1-ben

A Forma-1-es versenyek 100 éves közvetítési jogát a Slec nevű vállalat birtokolja. A sportág nagy öregje, Bernie Ecclestone először a szintén német EM.TV-t engedte be a piacra. Ötvenszázalékos részesedést adott el a német médiacégnek, és opciója volt arra, hogy további 25 százalékos részesedést adjon el 1 milliárd euróért, amit márciusban le is hívott.

Az EM.TV-nek nem volt persze pénze a gyors növekedésre. A korábban sikeres vállalat már tavaly eljutott arra a pontra, ahol most a Kirch áll: elkezdte eladni az eszközeit (többek között a Muppet-show jogait). Itt lépett be Leo Kirch, aki részesedést vett a Slecből és hitelt nyújtott az EM.TV-nek további opcióért cserébe.

Októberben az addigi 36,8 százalékről a Kirch 58,3 százalékra növelte részesedését a Slecben. A Forma-1 szereplői számára azonban a Kirch betörése komoly fenyegetést jelentett. A bajor médiaóriás ugyanis azt tervezte, hogy Premiere nevű előfizetői tévécsatornáján fogja közvetíteni a sporteseményeket, amely eddig csak veszteséget termelt.

Az autógyártók persze felhördültek: számukra a részvétel reklám, s annál jobb, minél többen látják őket. Már azzal is fenyegetőztek, hogy amennyiben a Kirch végrehajtja terveit, kivonulnak a száguldó cirkuszból és új versenysorozatot alapítanak.

A csődig és tovább

Kirch saját bevallása szerint kölcsönökből építette birodalmát, amely most recseg-ropog. A német médiapiac sajátos tulajdonságai miatt a tulajdonost nem érdekelte, hogy mennyit fizet a közvetítési jogokért, ugyanis monopolisztikus helyzete miatt mindig profittal adta őket tovább.

Az elemzők szerint elsősorban az átgondolatlan és átláthatatlan növekedés eredménye, hogy szorult helyzetbe került a cég. A legtöbb kellemetlenséget a Premiere okozza: a csatorna, amely Kirch és a médiamágnás Murdoch közös vállalkozása, veszteséges, emellett Murdochnak opciója van részesedésének eladására 1,7 milliárd euróért. Ennyi pénzt a Kirch csoport képtelen lenne előteremteni.

A Kirch csődje azonban az egész német bankrendszert megrendítheti. A hitelek értékénél ugyanis valószínűleg jóval alacsonyabb a felajánlott biztosítékok értéke, s Kirch bukása számos német nagybankot megingatna.

Háttérben a politika

Leo Kirch nem titkoltan jobboldali kötődésű. Tegező viszonyban van Kohl ex-kancellárral, s amikor Kohlnak a pártfinanszírozási botrány miatt hatalmas büntetést kellet kifizetnie, Kirch az elsők között ajánlotta fel hozzájárulását.

Hasonlóan jó viszonyban van Kirch a CSU vezetőjével, Edmund Stoiberrel, aki a következő választásokon Schröder kancellár kihívója lesz. A KirchGruppe legnagyobb hitelezője 2,2 milliárd euróval a Bayerische Landesbank, amely ötven százalékban a bajor állam tulajdonában van. Nincs kizárva, hogy politikai nyomás miatt finanszírozta a bank például Kirch költséges tulajdonszerzését a Forma-1-ben.

Ennek ellenére a szociáldemokraták sem dörzsölhetik elégedetten a tenyerüket. A magas munkanélküliségi ráta mellett a csődök sorozata alaposan megingatná Schröder pozícióit is. További veszélyt jelent számukra, hogy megnőhet Murdoch befolyása a német médiában, ez pedig nem jelentene sok jót nekik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik