Belföld

EMI – lejárt a régi lemez?

A nagy múltú lemezkiadó, az EMI Group Plc. a múlt héten egy sor olyan intézkedést jelentett be, amely jelentősen befolyásolja jövőjét. Úgy hírlik, a siker érdekében, ha kell, még a vezetőséget is lecserélik.

EMI – lejárt a régi lemez? 1Az EMI lemezcég az elmúlt hat hónap alatt második profitfigyelmeztetését adta ki, ezúttal az egyre gyengébb értékesítést okolva a kisebb haszonért. Az EMI adózás előtti nyeresége – egyszeri költségek nélkül – 150 millió fontra (214 millió dollárra) várható a márciussal záródó üzleti évben. A társaság szóvivője szerint az elemzők 160 és 207 millió font közötti adatra számítottak. Az EMI-részvények árfolyama 11 százalékkal csökkent. Az egy évvel korábbi adózás előtti nyeresége 259,5 millió dollár volt.

Mariah CareyAz amerikai énekesnő szerződtetése hatalmas bukás volt a cégnek, hiszen az áprilisban aláírt lemezszerződésig 140 millió lemeze kelt el világszerte, legutóbbi, Glitter című albumából a New York Post szerint azonban mindössze 2 millió példány fogyott. Többek között ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az amerikai piacon az EMI egyetlen esztendő alatt a korábbi 10,8 százalékos piaci részesedésből nyolctized százalékot veszítsen.

Elküldik a sztárokat

A társaság vezetői, Eric Nicoli elnöknek és Alain Levynek, a zenei részleg vezérigazgatójának legfőbb gondja jelenleg az, hogy megfékezzék a bevételek csökkenését, és némi életet leheljenek a világgazdasági válság szorításában vergődő társaságba. A cég szakemberei a recesszión túl elsősorban az internetes “zenekereskedelmet” vádolják a gyengébb teljesítményért, hiszen az ingyenes másolatok nagyban hozzájárultak a bevétel apadásához.

EMI – lejárt a régi lemez? 2A lemezkiadóval együtt a nagy sztárokra is rájár a rúd. Az EMI problémái nem csupán a pénzügyi gondokból fakadnak, hanem abból is, hogy a szerződtetett zenészek sorra “eladhatatlan” albumokat készítenek. Ezért került sor David Bowie és Mariah Carey szerződésének felbontására is. Egyedül az utóbbi 28 millió fontjába került az EMI-nek.

Lépések a csúcson

Az elmúlt év októberében kinevezett Alain Levy most változtatásokat ígért a vezetőségben. Ennek egyik konkrétuma volt, hogy távoznia kellett Nancy Berrynek, a Virgin részleg igazgatóhelyettesnőjének, a Virgin főhadiszállását pedig Los Angelesből New Yorkba költöztetik.

Ezzel együtt Levy visszahívta Luiz Boaventurát, aki ismét a brazíliai piacért lesz felelős, valamint bejelentette, hogy a zenei részleg új pénzügyi igazgatót kap. Az eddigi szakembert, Tony Batest májustól Roger Faxon váltja, aki eddig a zenekiadói divízió pénzügyi vezetését látta el.

Mindennél fontosabb

Az ő helyére Stuart Ellist várják, akit a világhírű musical-zeneszerző Andrew Lloyd Webber cégétől, a Really Useful Grouptól szerződtettek. Alain Levy úgy nyilatkozott, hogy bár a profitcélok elvétése nem jó hír, a legfontosabb jelenleg az, hogy az EMI mielőbb megújuljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik