Belföld

Ipari parkok – a jövő kohói

Az Ikarus egyszerre két telephelyén is ipari parkot hozott létre. Az országban mindenhol vannak már ilyenek. Fejlesztésükre összesen évente mintegy kétmilliárd forint állami támogatás jut.

A gazdasági tárca növekvő támogatási kedve folytán egyre jobb üzlet ipari parkot alapítani, korszerűsíteni. A bővülő állami forrás mind több magántőkét mozgat meg, az eredmény pedig növekvő foglalkoztatás és felfutó, exportorientált ipari termelés.

Nem mindegyik működikA 138 park közül jelenleg csupán 109 működik, ezekben összesen mintegy 1500 vállalkozás termel. A már működő cégek együttesen csaknem 110 ezer embernek adnak munkát. A parkokban eddig összesen 660 milliárd forint értékben ruháztak be, a vállalkozások éves termelési értéke a múlt esztendőben 2600 milliárd forintra rúgott. Termékeiknek mintegy négyötödét exportálják.

Másfélszázan, szerte az országban

Magyarországon jelenleg 146 ipari és agrárparkot tartanak számon. Gyakorlatilag az ország bármely részén 30 kilométeren belül található egy ilyen.

A szisztéma ötéves múltra tekinthet vissza. Az első időszakban, 1997-98-ban létesült parkokban főként a tőkebevonás, egy-egy multinacionális nagyvállalat letelepítése dominált. A később kialakított parkoknál előtérbe kerültek a területfejlesztési szempontok.

Differenciálás a parkok köztA majdani összesen 250 park közül legalább 20-30 országos jelentőségű, nemzetközi kooperációra is alkalmas lesz. További száz pedig regionális jelentőségű, amely képes az Európai Unió strukturális alapjaiból is támogatott gazdaságfejlesztési programok végrehajtására. A többi park valószínűleg megmarad helyi jelentőségűnek, és elsősorban a helyi kis- és középvállalkozások telephelyeként működik.

Negyvenmilliárd fejlesztésre

A Gazdasági Minisztérium (GM) a Széchenyi-terv keretében elkészítette az ipari parkok tízéves fejlesztési programját. Ennek fő célkitűzése az, hogy az évtized végére a jelenlegi kétszeresére emelkedjék az ipari park címet kapott területek száma.

A remények szerint a parkok az innováció, a kutatás-fejlesztés és a modern iparágak megtelepedésének kiemelt helyszínei lesznek. A minőségjavításhoz a GM nem sajnálja a pénzt. A program a tíz évre elosztva összesen csaknem 40 milliárd forint állami támogatást tervez be.

Nem örökre szólAz egyszer elnyert ipari park címet el is lehet veszteni. A parkok induláskor minimálisan azt vállalják, hogy öt év alatt legalább tíz olyan vállalkozást vonzanak oda, amelyek legalább 500 alkalmazottat foglalkoztatnak. Ha ez nem teljesül, elveszíthetik címüket. A tapasztalatok szerint már ma is több park hiába próbál befektetőket találni. Mivel az első parkok 1997-ben kapták meg a minősítést, idén esedékes az első komoly felülvizsgálat. A kedvezmények elvesztése pedig akár a megtelepült cégek távozásával is járhat.

A parkok szerepének felértékelődését jelzi, hogy amíg 1997 és 2000 között évente 400-500 millió forint központi támogatást kaptak, addig 2001-ben és 2002-ben már évi 1,5-2 milliárd áll számukra rendelkezésre a gazdasági tárca pályázatainál. A múlt évben szétosztott több mint egymilliárd forint támogatás segítségével például összesen 6,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a parkokban, és mintegy 6 ezer új munkahely létesült.

A támogatás 44 százalékát a Dunától keletre fekvő térségek kapták. 31 százalék jutott a fővárosi agglomerációnak. A fennmaradó 25 százalék a nyugat-magyarországi parkoké.

Fehérvárott isAz Ikarus másik, most címet kapott parkja a székesfehérvári telephelyen található. Az ottani 38 hektáron már 15 vállalkozás működik, összesen 250 dolgozóval. A reménybeli bővítés nyomán négy év múlva várhatóan a 25 vállalkozás együttesen 600 embert foglalkoztat majd.

Egyszerre két parkot hoz létre az Ikarus

A legújabb fecskék egyike az Ikarus Járműgyártó Rt., egyszerre két telephelyén alakít ki ipari parkot. A budapesti a főváros XVI. kerületében működik. A nagy hagyományokkal rendelkező 32 hektáros területen jelenleg 20 vállalkozás működik, összesen több mint 1250 embernek adva munkát.

A parki cím elnyerésével célja, hogy bővítve infrastruktúráját a legkorszerűbb technikát képviselő vállalkozások fogadására is alkalmassá váljon. Emellett egy inkubátorház építését is tervezik, a kerületi önkormányzattal közösen. Vállalásuk szerint 2005 végére a területen már 35 vállalkozás működik, mintegy kétezer embernek adva munkát.

Az ipari park cím elnyerésével lehetővé válik, hogy a buszgyártás mellett más tevékenység is megtelepüljön a területen – jelentette be Székely Zsolt, a társaság vezérigazgatója. Emellett parkként arra is megnyílik a lehetőség, hogy a Széchenyi-terv keretében az ipari parkok fejlesztésére kiírt pályázatokon induljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik