Belföld

Megjött az euró

Az Európai Bizottság sikeresnek ítélte az euró bevezetését. Az emberek sorban álltak a bankautomatáknál, a boltoknak viszont január 2-a nehéz napnak ígérkezik. Több országban sztrájkok és tüntetések is várhatók.

Megjött az euró 1Eljött a várva várt e-nap, tegnap óta hivatalosan is használhatók az euró bankjegyek és érmék. Az átállás igazi tesztje azonban ma lesz: szerdán nyit ki ugyanis a legtöbb bolt az eurózónában.

Hatalmas az érdeklődés

Az emberek a legtöbb helyen sorban álltak a bankautomatáknál, hogy minél előbb hozzájuthassanak az új pénzhez. Néhány alkalommal adódtak ugyan problémák, egyes ATM-ek nem működtek, vagy még régi pénzt adtak ki, de ez nem csökkentette a lelkesedést.

Belgiumban percenként 600 pénzfelvételre került sor tegnap az automatáknál, míg Olaszországban délig egymillió bankjegyet vettek fel az olaszok bankkártyáik segítségével. Néhány szerencsés osztrák igen jó üzletet csinált az átváltással: egy osztrák bankhivatalnok ugyanis számos, 908 euró értékű készpénzcsomagot tévedésből 36 euróért adott el.

Megjött az euró 2Az igazi próba

Január 2-án nyit ki a boltok többsége az eurózónában, ez a nap lesz tehát a legkritikusabb a valódi készpénzforgalom szempontjából. A boltok többsége külön személyzetet vett fel az átállási időszakra, ugyanakkor arra biztatják vevőiket, hogy bankkártyával vásároljanak, mivel a készpénzes fizetések jelentik az igazi problémát.

Franciaországban és Olaszországban sztrájkra készülődtek a banki és postai alkalmazottak. A hivatalos szervek szerint azonban ez nem fog fennakadást okozni, mivel számos bank az utolsó pillanatokban megállapodást kötött alkalmazottaival.

Akik kimaradtak és akik nem

Nagy-Britanniában az e-nap után egyre élesedik a vita az euróról. Míg Peter Hain európai integrációs miniszter attól tart, hogy a brit pénzügyi és gazdasági szféra elveszti meghatározó szerepét, ha az Egyesült Királyságban nem vezetik be az eurót, az euró ellenzői tüntetéseket tartanak Londonban.

A Kampány a Független Britanniáért nevű szervezet tagjai a Bank of England és a City számos más intézménye előtt tartanak megmozdulásokat. Ugyanakkor néhány áruházlánc – például a Marks and Spencer vagy a Virgin – elfogadja vásárlóitól az euró bankjegyeket.

Mint arról az MTI-Eco beszámol, térségünkben is van olyan ország, amely az eurót választotta hivatalos fizetőeszközéül. Montenegróban, a kisebbik jugoszláv tagköztársaságban az eddigi hivatalos fizetőeszközt, a német márkát az euró váltja fel. Öt másik ország, amely nem tagja a valutauniónak, szintén az eurót fogja használni: Andorra, San Marino, Monaco, Liechtenstein és a Vatikán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik