Belföld

Mit emelnek, mennyire?

A benzin fordulni készül, a tej vár még kicsit, és jól jár jövőre, aki vizet prédikál, de bort iszik. Dohányozni például kész ráfizetés, húst enni viszont nem annyira. Persze majdnem minden drágább lesz, szokás szerint.

Az Újév újabb áremelések ideje is. A megszokott “forgatókönyvvel” szemben az idén majdhogynem megfordul a helyzet: azok a termékek és szolgáltatások drágulnak jelentősebben, amelyek máskor kevésbé szoktak, és azok ára stagnál, amelyek áremelkedésétől a fogyasztók inkább tartanak.

Mit emelnek, mennyire? 1Közlekedés=benzin+út

Az kissé elnagyolt képlet arra mindenképpen elegendő, hogy iránymutatást adjon: mi okozza majd a közlekedésben tapasztalható drágulást. A Mol Rt. az olaj árának ingadozása miatt év közben számtalanszor kényszerült listaárainak módosítására, így módja volt arra is, hogy a lehető legpontosabban igazodjon a piaci viszonyokhoz. A helyzet egyelőre nem kényszeríti arra, hogy január elsejével ismét változtasson, de az OPEC december 28-ai kvótacsökkentő intézkedésének hatására a nyersolaj ára néhány nap alatt több mint 2 dollárral nőtt hordónként. Ez pedig a szakemberek szerint heteken belül az üzemanyagok drágulásához vezet.

Bevételnövekedés kockázatokkalIdén a Nemzeti Autópálya Rt. 110 ezer éves matricát értékesített. Szeptemberig a havi matricából 300 ezret, a heti matricából pedig 2,6 milliót adtak el, így a tavalyi 9 milliárd forint után idén várhatóan 10 milliárd forint folyik be az állami sztrádákon használt matricák értékesítéséből. Jövőre a Nemzeti Autópálya Rt. bevételi tervében az összeg inflációval növelt értéke szerepel, a bevételi terv bizonytalanságát azonban növeli, hogy jövőre már megszűnik az idei “kapus” ellenőrző rendszer, az elektronikus ellenőrzés pedig a drágasága miatt valószínűleg kevésbé lesz hatékony.

Az autópályák használati díja már az év első napjától nő. Az M5-ös használatáért átlagosan 4,2 százalékkal több pénzt kérnek. 2002-ben egy személyautóval közlekedő, kedvezményre nem jogosult személynek 1820 forintot kell fizetnie Budapesttől Kecskemétig a jelenlegi 1750 forint helyett. Kiskunfélegyházáig 2450 forintról 2550 forintra növekszik a díj. Az M1-es és az M3-as autópályákon számlázott összegek kisebb mértékben emelkednek, 3,8 százalék a drágulás.

A költségek növekedésére és az inflációra hivatkozva a közlekedési vállalatok is növelik tarifáikat. A Volán-társaságok bejelentése szerint átlagosan 6 százalékos lesz a díjtöbblet, ami azt jelenti, hogy a közúti személyszállítás így már a második egymást követő évben értékelődik le. Saslics Elemér, a Volán Egyesülés vezérigazgatója elmondta, hogy 2000-ben a kért 9,8 százalékos emelés helyett a kormány csak 6 százalékot engedélyezett, míg idén a javasolt 9,5 százalékkal szemben mindössze 6,8 százalékos emelést hajthattak végre. Mindkét évben jóval a mért 9,8, illetve az idénre várható 9,2-9,4 százalékos infláció alatt maradtak.

A MÁV Rt.-nél kisebb mértékben növelik a szolgáltatások árát, így 2002-ben csak 5 százalékkal kell többet fizetni, mint az idén. Kukely Márton vezérigazgató sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a társaság vesztesége 2001-ben a tervezett 29,3 milliárd forintos határon belül marad.

A BKV jegyárai a Volán-társaságokéhoz hasonlóan 6 százalékkal drágulnak. A vonaljegy 100 forint helyett 106 forintba kerül január elsejétől, a felnőtt bérlet ára 3820-ról 4050-re, a tanuló- és nyugdíjas bérleté pedig 1240-ről 1315 forintra növekszik.

Mit emelnek, mennyire? 2Nemcsak a víz folyik el…

…hanem a pénz is a fogyasztók zsebéből, hiszen szinte minden kommunális szolgáltatás ára növekszik. A vízdíj 6,9 százalékkal emelkedik, ennek alapján 2002-től az ivóvíz köbméterenként 105-ről 112,5 forintra drágul a fővárosban. Ezzel együtt a csatornadíjak is növekednek. A Fővárosi Csatornázási Művek által javasolt 6,74 százalékos drágítás elfogadása azt jelenti, hogy a vízelvezetésért januártól 107 forint helyett majd 114 forintot kell fizetni. Továbbá a szennyvízszippantás ára is növekszik, a közműszolgáltatások közül a legnagyobb mértékben: 9,9 százalékkal.

A villamosenergia új ártáblája szerint 5 százalékos lesz az emelés. A lakossági fogyasztók tehát az új évvel kilowattóránként egy forinttal fizetnek többet.

Mit emelnek, mennyire? 3Valóban a fogunkhoz verhetjük a garast!

Talán az élelmiszerek drágulnak a legnagyobb mértékben. Elsősorban az alapanyagok árának növekedése, az egészségügyi hozzájárulás növekedése és a minimálbér 50 ezer forintra emelése miatt kényszerülnek a pékek 10-12 százalékkal többért árusítani – derült ki Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója szavaiból. Az előzetes számítások alapján a pékek az ígérik, hogy a nagykereskedelmi árak a fehér és félbarna kenyerek esetében 120-125 forint körül alakulnak.

A tej és tejtermékek áremelése a FigyelőNet legutóbbi információi szerint két héttel később következik. Várhatóan 6,5-7 százalékos lesz a drágulás.

Mit emelnek, mennyire? 4Az élelmiszerek közül egyedül a húsipari termékek okozhatnak kellemes meglepetést a fogyasztóknak, mivel a szakemberek az árak csökkenését jósolják, de a legrosszabb esetben is stagnálásra lehet számítani. Ezt azzal magyarázzák, hogy a sertéshús mint áralakító tényező olcsóbb lesz, és emiatt a baromfitermékeknél is hasonló irányú változás várható.

A kormány intézkedései következtében a borpárlatok és a pálinkák 12 százalékkal, az egyéb alkoholtartalmú italok átlagosan 7 százalékkal drágulnak. A borok ára azonban nem változik, mivel azok jövedéki adóját a kormány nem módosította. A dohánytermékek várhatóan 17 százalékkal kerülnek majd többe.

Olcsóbban beszélhetünk telefonon

A távközlési piac megnyitásával számos rendeletre van szükség, melyek megjelenését a jövő év első napjára ígéri Stumpf István kancelláriaminiszter. A helyi hívások ára várhatóan nem drágul jelentősen – a Matáv a hírek szerint csak 1-2 százalékos emelést hajt végre. Ezzel szemben a távolsági hívások jelentős, 30-40 százalékos árcsökkenését jósolta a miniszter.

Mit emelnek, mennyire? 5Ezzel együtt szabályozzák a telefonvonalas internetszolgáltatásért felszámítható díjakat is. A nappali időszakban percenként 4,88, a kedvezményes időszakban pedig 2,6 forintot számlázhatnak maximálisan a telefonszolgáltatók. A kiadott rendelet szerint a csúcsidő hétfőtől péntekig reggel 7-től délután 6 óráig tart, a kedvezményes időszak pedig minden, a fent megjelölt időszakon túli tartományt jelöl. Az átalánydíjazásról a jogszabály úgy rendelkezik, hogy ha egy távbeszélő-szolgáltató az előfizetőnek az internetszolgáltatásért átalánydíjat számít fel, akkor az internetelérésért számlázott telefondíj 13 százalékát kaphatja meg az internetszolgáltató. Ez nem vonatkozik a már meglévő átalánydíjas szereződésekre.

Biztosan drágulnak a biztosítások is

Az új év első napja a biztosításokat sem “kíméli”. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagosan 4,5 százalékkal kerül többe, jelenős eltéréseket tapasztalhatnak azonban az autótulajdonosok, mivel a fővárosban akár 20 százalékos emelésre is lesz példa, míg vidéken lesznek, akik kevesebbet fizethetnek, mint eddig.

A lakásbiztosítások az infláció felett drágulnak, a biztosítók szerint általában 10-12 százalékkal. Ez mintegy 2 és fél millió háztartást érint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik