Belföld

Teszt – nem csak menedzsereknek

Az MBA képzéseket kínáló magyar intézmények közül kevés méri a jelentkezők tudását a neves külföldi egyetemeken általános GMAT vizsgával. Magyarországon kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi a GMAT és hogyan lehet felkészülni rá.

Magyarországon tíz intézmény kínál MBA (Master in Business Administration) képzést azoknak, akiknek már van valamilyen diplomájuk. Ezek közül mindössze egy, az IMC használja a felvételi rendszer részeként az úgynevezett GMAT vizsgát (Graduate Management Admissions Test). Az amerikai üzleti iskolák pedig már 1954 óta ennek segítségével mérik fel a jelentkezők tudását.

Teszt – nem csak menedzsereknek 1Bár az elmúlt tíz évben hatalmasra nőtt az érdeklődés Magyarországon is az MBA képzések iránt, még mindig sokan vannak azok, akik szerint a külföldön szerzett diploma többet nyom a latban. Ők a külföldi felvételi követelmények között találkoznak először a GMAT vizsgával, amely angol nyelven és három szempont szerint méri fel a jelentkezők képességeit: egyaránt vizsgálja matematikai, logikai és angolnyelv-ismeretüket.

Jó válaszért nehéz kérdésA rendszer az adaptivitás elvére épül, a gyakorlatban a következőképpen: az első kérdések közepes szintről indulnak, s ha a teszt kitöltője ezekre helyesen válaszol, a következő kérdések egyre nehezebbek lesznek. Ha azonban rossz a válasz, könnyebb kérdést oszt ki a rendszer – ennek megfelelően azonban az ezekre adott helyes válasz is kevesebb pontot ér.

Gyenge pontunk: a nyelv

“Ahhoz, hogy a legnevesebb iskolákba bekerülhessen valaki, a maximális 800 pontból legalább 650-700 pontot el kell érnie” – mondta el a FigyelőNetnek Haas Attila, a GMAT vizsgára felkészítő Zelus Zone Kft. ügyvezető igazgatója. Tapasztalatai szerint a kelet-európaiak – és közöttük természetesen a magyarok is – ennél általában rosszabbul teljesítenek.

A magyar felvételizők átlagosan 500-600 pontot érnek el, ennek oka az angol nyelvi ismeretek hiányosságában keresendő. Bár a magyarok logikai és matematikai képességei kiemelkedően jónak mondhatók – az amerikaiaknak általában ezek a feladatok szoktak problémát okozni -, előfordulhat, hogy egy számukra egyszerű példát nem tudnak megoldani azért, mert nem ismerik a szakzsargont.

A vizsga célja az, hogy rövid idő alatt minél több kérdésre adjanak választ a felvételizők. A teszt kiötlői úgy állították össze a kérdéssort, hogy a felvételiző tudása befolyásolja magukat a kérdéseket is.

KarrierpontA GMAT ma már a nyugati világ nagy részében nem csupán az MBA képzések felvételi vizsgája, hanem egyfajta menedzser-IQ teszt. Kvalifikált munkaerőt kereső humánpolitikai szakemberek előszeretettel keresik az önéletrajzokban a GMAT pontszámot, sőt egyes cégeknél bizonyos pozíciókra való jelentkezésnél már kötelező is a GMAT pontszám megadása. Különösen igaz ez a nemzetközi tanácsadó cégekre, mint a McKinsey, vagy a Boston Consulting Group. A GMAT eredmény ugyanis jó támpontot ad annak felmérésére, hogy az állásra jelentkező mennyire képes logikusan gondolkodni, tűri-e a stresszt, tud-e szűk időkorlát alatt is kiemelkedően teljesíteni, megfelelő-e az angol nyelvtudása és kifejezőkészsége.

A Zelus Zone ügyvezetője, Haas Attila szerint sem csak azoknak érdemes jelentkezniük a vizsgára felkészítő tanfolyamra, akik valamelyik külföldi egyetemre szeretnének jelentkezni. Hanem azoknak is, akik feljebb szeretnének lépni a karrierlétrán. “Egy kiemelkedő GMAT eredmény jól mutat az önéletrajzban, mi több, döntő lehet a kiválasztás során is” – vélekedik.

Felkészülten

A vizsgára egyénileg és tanfolyam keretében is fel lehet készülni. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Az egyéni felkészüléshez nemcsak az interneten találni hasznos oldalakat, hanem a Fulbright Tanácsadó Központ irodájában is. Előbbinél csak helyben lehet gyakorolni, utóbbinál lehetőség van arra is, hogy a kölcsönzött anyag értékétől függő letéti díj ellenében (5-10 ezer forint) az érdeklődő haza is vigye a teszteket, könyv vagy CD formájában.

A Tanácsadó Központban lehetőség van arra is, hogy a jelentkezők ingyen kipróbálják tudásukat. Az ingyenes próbatesztet minden vizsgázónak érdemes megcsinálnia, mert vizsgahű körülményeket nyújt.

Litkei Kornélia, a Fulbright bizottság tanácsadója szerint a vizsga összetettsége miatt hasznosabb lehet az egyéni felkészülés. Így mindenki a saját ütemében haladhat, hiszen egy csoporton belül mindenkinek más részek okoznak nehézségeket. Az egyéni haladást segíti elő az a gyakorló program is, amelyet “tanuló” módra állítva nem csak az eredményeket lehet visszanézni, hanem akár azok magyarázatát is.

Tegye próbára……magát:

Példák a lehetséges kérdésekre

Mint Litkei Kornélia a FigyelőNetnek elmondta, vannak olyan felkészítő programok is, amelyeknél ki lehet iktatni az időt. Így a felkészülőnek annyi ideje van a tesztsor kitöltésére, amennyit szeretne (közben szótárazhat vagy használhatja a számítógépet is).

Több országban is kínálnak GMAT vizsgára felkészítő tanfolyamokat. Ezek ára azonban a külhoniaknak igen borsos, hiszen nemcsak a tanfolyam díjával kell számolniuk, hanem az ott tartózkodás költségeivel és a fizetés nélküli szabadság okozta bevételkieséssel is.

Novembertől már Magyarországon is fel lehet készülni a tesztre tanfolyami kereteken belül. A magyar kurzus ára a nyugati 1000-1100 dollárral szemben 299 dollár – igaz, nem egy hónapot, hanem mindössze egyetlen hosszú hétvégét vesz igénybe. A felkészítéssel foglalkozó és a GMAT magyar honlapját üzemeltető Zelus Zone Kft. a GMAT vizsga típusfeladatai alapján állított össze több száz tesztsort, amelyek kitöltésével – és a problémát okozó feladatok megbeszélésével – készülhetnek fel a jelentkezők a vizsgára, 12 fős csoportokban.

“A típusfeladatok összeállításánál részint a GMAT követelményeinek szerettünk volna megfelelni, részint igyekeztünk jobban összpontosítani azokra a feladatokra, amelyek a kelet-európai jelentkezőknek általában problémát jelentenek” – mondta Haas Attila.

Teszt – nem csak menedzsereknek 2Tervezzünk hosszú távra

Mi lehet a jó stratégia? Azoknak, akik most jönnek ki az iskolapadból – és még frissek a matematikai és nyelvtani ismereteik – érdemes nem sokáig várni a GMAT letételével, hogy megspórolják az otthoni felkészülés nagy részét.

Azoknak viszont, akik már dolgoznak egy ideje, meg kell találniuk életükben azt a szakaszt, amikor családi és munkahelyi körülményeik lehetővé teszik a néhány hetes otthoni tanulást. A tapasztalatok szerint: minél hamarabb, annál jobb.A vizsga nincs feltétlenül azonnali MBA képzéshez kötve, a GMAT pontszám öt évig érvényes.

Ha valakinek nem sikerült a vizsga, nekifuthat többször is. Ebben az esetben azonban nemcsak azzal kell számolnia, hogy a teszt díja alkalmanként 200 dollár, hanem azzal is, hogy az elrontott vizsgák eredményét is megküldi a vizsgaközpont az iskolába, ahova jelentkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik