Belföld

Megváltozott a fejvadász piac

Vége a langyos víznek, indul a verseny Magyarországon is, ez jellemzi a személyzeti tanácsadók és a fejvadászok piacát, mondta Deák Andrea, a Take It Személyzeti Tanácsadó Kft ügyvezető igazgatója.

Az ország gazdaságának alakulását ezek a cégek elsőként érzékelik, hiszen tőlük kérnek a fejlődő ágazatok új szakembereket, illetve telítődnek régebben működő iparágak.

A megváltozott piacot jól jellemzi, hogy míg 1989-90-ben 1-2 nemzetközi fejvadász cég működött Magyarországon, addig ’91-ban már 45-en, jelenleg pedig 350-en kínálják szolgáltatásaikat. Az elmúlt évben mintegy 10 százalékkal csökkent a hazai fejvadász cégek száma. Deák Andrea szerint vége a zöldmezős beruházások korának, amikor évente akár 40-50 szakembert is keresett egy-egy Magyarországra települt cég személyzeti tanácsadó cégen keresztül. Ma már jó, ha 3-4 új munkatárs megkeresését igénylik évente. A csökkenő munkaerő kereslet mellett kedvező tendenciák is megfigyelhetők. Több multinacionális cég Nyugat-Erópa valamelyik fővárosából (sok esetben Bécsből) Budapestre helyezi kelet-középeurópai központját. A másik kiút a fejvadász piac pangásából, a minőségi javítás. Éppen a költségcsökkentések miatt, a szervezeti átalakítások következtében, ma a megbízó cégek sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek a minőségi, több feladatot ellátni képes, összetetten gondolkozó munkatársakra, mint korábban. A cégeknek, a személyzeti tanácsadók, és a fejvadászok igyekeznek olyan vezető és beosztott munkaerőt találni, aki a legmegfelelőbb az adott pozícióra, és aki nemcsak néhány hónapot tölt új cégénél, hanem hosszabb távon is ott marad, akire lehet számítani. Ezeket a folyamatokat figyelembe véve a Take It Kft-nél mintegy 10-15 százalékos forgalomemelkedésre számítanak jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik