Belföld

A kórházak nem tudnak fizetni a gyógyszerért

Idén várhatóan megduplázódik a lejárt kórházi kinnlevőségek értéke. A 120 adós gyógyító hely az év végére 2,4 milliárd forinttal tartozik a gyógyszer-nagykereskedőknek, ez pedig már veszélyeztetheti azok helyzetét.

A kórházak nem tudnak fizetni a gyógyszerért 1A magyarországi gyógyszer-nagykereskedők számára egyre nehezebben kezelhető problémát jelent a kórházak gyorsan növekvő adósságállománya – derül ki a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének felméréséből. Az adósságspirál hamarosan nagyvállalatokra is átterjedhet. A szövetség véleménye szerint sürgős kormányzati beavatkozás vált szükségessé. Ennek hiányában veszélybe kerülhetnek a a gyógyszerszállítások.

Infláció feletti forgalombővülés

Magyarországon tavaly a kórházi gyógyszerforgalom értéke nagykereskedelmi áron számolva 34,6 milliárd forintot tett ki, míg idén 42,9 milliárd forint várható. Ez 24 százalékos növekedés, szemben az egy évvel korábbi 10 százalékos bővüléssel.

1 MFt-nál nagyobb adóssággal
rendelkezõ kórházak száma
Idõszak
1-5 MFt*
5-10 MFt*
10-20 MFt*
20-50 MFt*
50 MFt felett*
2000.01.01
122
66
48
24
3
2001.01.01.
122
69
42
20
6
2001.09.30.
140
69
50
37
5
Forrás: Gyógyszer-nagykereskedõk
Szövetsége * a táblázat a négy cég
összesített adatait tartalmazza, egy kórház
adott kategóriában és idõben több cégnél
is adós lehetett.

Ettől elmarad az országos gyógyszerforgalom növekedése, amely ebben az évben várhatóan 17 százalékkal 273,4 milliárd forintra emelkedik. A szövetség felmérésébe bevont nagykereskedők ellenőrzik a teljes magyarországi kórházi gyógyszerforgalom csaknem háromnegyedét.

A négy felmért cégHungaropharma Rt., Euromedic Pharma Rt.,Humantrade Rt.,Medimpex Rt.

Csökken a játéktér

Az utóbbi nyolc esztendőben folyamatosan csökkent a nagykereskedelmi árrés. Amíg 1993-ben 11,15 százalékra, 1996-ban pedig 10,00 százalékra rúgott, addig 1999-ben csupán 8,16 százalékot tett ki. A múlt esztendőben folytatódott a mérséklődés, mivel csupán 6,92 százalék volt. A csökkenés az idén sem áll meg, az év egészében várhatóan 6,74 százalék lesz az átlagos árrés.

A kórházak nem tudnak fizetni a gyógyszerért 2Megugrott a lejárt kinnlevőségek értéke

Az utóbbi egy évben drasztikusan megnőtt a gyógyszerforgalmazók lejárt kórházi kinnlevőségeinek állománya. Amíg ezek együttes értéke 2000 elején még csupán 1,25 milliárd forint volt, és ez év elején is csak 1,4 milliárd, addig 2001. júliusában már megközelítette az 1,9 milliárd forintot.

A gyors növekedés eredményeként a kórházi kinnlevőségek aránya mára megközelítette a teljes kórházi gyógyszerforgalom hét százalékát. Ez az év elején alig 3,3, júliusban pedig 4,4 százalék volt.

Megoldás lehet a piacosításA felmérésben is szereplő Medimpex Rt. kinnlevőségei az elmúlt fél évben – a többi gyógyszer-nagykereskedő céghez hasonlóan – másfélszeresére nőttek. A kinnlevőségek hirtelen bővülése nehezen magyarázható, hiszen a korábbi időszakban sem tudták a korházak a felhasznált gyógyszerek ellenértékét kifizetni – tudta meg FigyelőNet.A nagykereskedők tanácstalanul állnak a probléma előtt, a kinnlevőséget nem tudják érdemben kezelni, mert a korházak forrásaira nincsenek hatással. Rövid távon megoldást jelentene, ha a korházakhoz juttatott többletforrással rendeznék a felgyülemlett kinnlevőségeket, hosszú távon azonban piaci alapra kellene helyezni a kórházak működését.

Későn fizetnek

A kórházi cégek fizetési gyakorlata cégenként változó, negyven és nyolcvan nap között mozog. Ez jelentős veszteséget okoz a gyógyszert ennyi időre meghitelező nagykereskedő vállalkozások számára, mivel a szállítók számára általában 30 nap után kénytelenek fizetni.

Csaknem 120 kórház fizetési problémákkal küzd

A négy nagykereskedő céggel szemben jelenleg összesen 301 kórház van valamilyen fizetési elmaradásban. Ez a gyakorlatban csupán mintegy 120 adós kórházat jelent. A gyógyintézmények egy része ugyanis egyszerre több nagykereskedőnek is adósa.

A tartozások többsége 1-5 millió forint közötti értékű. A legnagyobb adósok közé – húsz és ötvenmillió forint közti tartozással – 37 kórház tartozik, míg további 5 gyógyító intézmény 50 millió forintot meghaladó gyógyszeradóssággal küzd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik