Belföld

Befektetésajánló – gyorsjelentések után II.

A BUX kosár legnagyobb súlyú részvényeivel foglalkozunk. A legnagyobbak a gyorsjelentési szezon utolsó napjaiban hozták nyilvánosságra amúgy gyenge eredményeiket, a négyesfogatból csak az OTP tudta felülmúlni a piac várakozásait.

Részvényajánló helyettA folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nemcsak a részvénypiaccal foglalkozik. Hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebbn: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

A pesti börze mutatója az utóbbi hetekben igen szépen teljesít, de ez nem a nemrég lezárult gyorsjelentési szezonnak köszönhető: a cégek összesített profitja ugyanis közel 30 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi bázistól.

A vállalati eredmények terén a legkellemetlenebb meglepetést a Matáv, a Mol, az Egis és a Borsodchem okozta: a vártnál lényegesen rosszabb számokról adtak hírt. Pozitívnak mondható hírrel csak az OTP, a Rába, a Démász és a Danubius állt elő. A részvényárfolyamokat és az újra 7000 pont felett járó BUX-ot azonban erősebb hatással volt a kedvező nemzetközi hangulat és a részvényindexek emelkedése világszerte. (Részletek a gyorsjelentésekről >>)

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat. Az EPS mutatók az adott pénznemben értelmezendők, a Graphisoft esetében ez az euró.

Legutóbbi ajánlónkban a gyorsjelentési szezon első fecskéi közül válogattunk. Az abban felsorolt társaságok (Danubius, Rába, Synergon) nem illeszkednek a vártnál gyengébb összképbe, egyedül a Richter negyedéves gazdálkodási számai hagytak kívánnivalót maguk után.

Mai befektetésajánlónkban azokat a vállalatokat elemeztük, amelyek utolsóként adták közre harmadik negyedéves eredményeiket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a friss, már a legújabb számokat is figyelembe vevő elemzői vélemények ne lennének benne ajánlóinkban.

Matáv
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
ING Barings
5
63,9
67,8
Erste Bank
4
67,7
IE – New York
3
66,2
63,3
OTP
3
64,4
62,8
Concorde
5
79,3
64
ÁTLAG
4,0
P/E01
13,4
P/E02
13,5

Matáv

A Matáv harmadik negyedéves eredménye elmaradt a piaci várakozástól, ám ez főleg a devizahiteleken a forint gyengülése miatt elszenvedett veszteségekhez köthető, üzemi szinten kedvező számokat tett közzé a társaság. A negyedévben 12 milliárd forintos nettó eredményt ért el, míg az előző negyedévben még 27 milliárdos profitról számoltak be.

A távközlési liberalizáció minden bizonnyal késik a tervezetthez képest, mivel a hírközlési felügyelet nem fogadta el a Matáv javaslatát a hálózatának bérbeadásával kapcsolatos részletekre vonatkozóan. De ez a részvény árára nem lehet sok hatással.

A részvény árfolyamának erőteljes felfutása után elemzők körében kismértékben csökkent a minősítések átlaga. Az idei eredményelőrejelzés pedig közel tizedével lejjebb került.

Mol
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
JP Morgan
5
IE – New York
5
19
999
Lehman Bros.
5
Erste Bank
4
84,6
537
Raiffeisen
5
-38
929
BNP Paribas
239
270
Merrill Lynch
192
1248
Átlag
4,8
P/E 01
18
P/E 02
6,7

Mol

Az olajtársaság jövőjének amúgy sem túl tiszta képe még homályosabb lett az utóbbi hetekben. A Molt érintő leglényegesebb kérdésben, a gázüzletág eladásának ügyében egyelőre nincs előrelépés, pedig az üzletág 49 százalékára kiírt pályázatra két érdeklődő is jelentkezett. A legutóbbi hírek szerint akár jövő nyárig is húzódhat az értékesítés.

Lengyelországban egyre erősödik a vélekedés, miszerint az OMV lesz a befutó a PKN 17,6 százalékos részvénypakettjéért folyó versenyben, annak ellenére, hogy jelenleg a Mol folytat kizárólagos tárgyalásokat. Legutóbb épp a kincstárügyi miniszter jelentette be, hogy ha december 5-éig nincs áttörés az egyeztetéseken, akkor automatikusan az OMV lép elő tárgyalási partnerré. A párharc ellenére tegnap a két társaság bejelentette, hogy közös ajánlatot tesz a cseh Unipetrol megvásárlására.

Egy biztos pont akadt az elmúlt pár héten, a Mol rendkívül gyenge harmadik negyedéves eredménye. A társaság jócskán várakozás alatt, 9,6 milliárdos passzívummal zárta a negyedévet, mely a gázüzletág harmincmilliárd forintot meghaladó vesztesége nyomán alakult ki.

Az elemzők körében azonban töretlen népszerűségnek örvend a papír. A felsorolt részvények közül a Molé a legmagasabb ajánlati átlag, ráadásul októberi összefoglalónk óta jó 30 százalékkal emelkedett az EPS konszenzus mind az idei, mind a 2002-es évre vonatkozóan.

Egis
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
Raiffeisen
3
997
1476
Erste Bank
3
1206
1408
UBS Warburg
5
1120
1711
ING Barings
5
879
1532
Concorde
3
1004
1210
ÁTLAG
3,8
P/E01
10,2
P/E02
7,7

Egis

Számottevő mértékben változott az Egis ajánlati átlaga. Az elemzők körében nem is olyan rég még vételi jelzést kapott részvény most már csak felhalmozásra ajánlott. Az ok rendkívül egyszerű: a társaság harmadik negyedéves gyorsjelentése nem sikerült fényesre, jócskán elmaradt a várakozásoktól.

Üzemi oldalon a gyengülő kelet-európai eladások keltettek csalódást – a FÁK piacokra irányuló export visszaesése duplája volt a Richterének. Rendkívüli tételként pedig a fedezeti ügyleteken összehozott másfél milliárdos veszteség borzolta a kedélyeket. A gyorsjelentés a jövő évi eredménybecslésekben is éreztette hatását, a 2002-es EPS átlag közel tíz százalékkal alacsonyabb, mint legutóbbi összefoglalónkban.

OTP
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
IE – New York
5
1662
1733
Erste Bank
4
1720
1905
UBS Warburg
5
1648
1828
Deutsche Bank
5
1728
2185
Buda Cash
4
1692
1903
Átlag
4,6
P/E 01
9,5
P/E 02
8,4

OTP

Az OTP egyike volt annak a néhány tőzsdén jegyzett társaságnak, mely kellemes harmadik negyedéves gyorsjelentéssel lepte meg részvényeseit. A várakozásokat felülmúló eredmény elsősorban az erőteljesen növekvő kamatbevételeknek köszönhető.

Pont kerül a szlovák privatizációs ügy végére, várhatóan a napokban aláírják az IRB Bank megvásárlásáról szóló szerződést. Szlovákia ötödik legnagyobb bankját körülbelül négymilliárd forintért szerezte meg az OTP.

A negyedik negyedévben a Hajdú BÉT-kitettség csökkenésének pozitív hatásai jelentkezhetnek, valamint a jelzálogbank működési engedélyének megérkezésére is vár még a bank, s erre is talán még idén sor kerülhet.

Az EPS előrejelzések kisebb emelkedése mellett továbbra is vételen maradt a bankpapír ajánlása az elemzők körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik