Belföld

Kétsebességessé vált a CEFTA

Ha formálisan nem is szakad szét a CEFTA, pénteken gyakorlatilag kétsebességessé vált. A magyar, a cseh és a szlovák az eddiginél is gyorsabban építi le az agrárvámvédelmet, míg a többiek a fontolva haladás útját járják.

Kétsebességessé vált a CEFTA 1A közép-európai gazdasági kapcsolatok sikertörténete a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA)tevékenysége – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök Bukarestben, ahol a CEFTA nyolcadik kormányfői találkozója zajlik. A tagországok gazdasági kapcsolata az évek során töbszörösére nőtt.

Idén nőtt a forgalomIdén az első háromnegyed évben újra dinamikusan bővült a magyar áruforgalom a CEFTA tagállamaival. A hat országba irányuló magyarországi export az előző évhez képest 30 százalékkal, 2,28 milliárd euróra nőtt – a gazdasági tárca adati szerint. A behozatal viszont jóval visszafogottabban bővült, a 2,18 milliárd euró csupán 18 százalékkal több az előző évinél. Ennek eredményeként a forgalom egyenlege újra enyhe többletbe fordult. Az idei kilenchavi aktívum 96 millió euró.

Osztódás helyett két sebesség

Ezzel szemben Bukarestben nyilvánvalóvá vált, hogy a CEFTA gyakorlatilag kétsebességűvé vált. A tagok tudomásul vették, hogy a szervezeten belül Csehország, Magyarország és Szlovákia egymás között bővíti az agrártermékek kereskedelmének liberalizációját, míg a többiek kétoldalú tárgyalásokat kezdenek az agrártermékek kereskedelméről eddig kötött jegyzőkönyvek felülvizsgálatáról.

A bukaresti rendezvényen a magyar, a cseh és a szlovák kormány külkereskedelemért felelős tárcáinak képviselői aláírták a CEFTA 10. számú kiegészítő jegyzőkönyvét. A dokumentum a három ország közti agrárkereskedelemben alkalmazandó bővített vámkedvezményeket tartalmazza, illetve a jelenleg érvényes 4-es számú jegyzőkönyv bilaterális koncessziós listáit egyes mellékleteit újakra cseréli.

Olvassa el……korábbi írásainkat:

Kattintson ide!

Az új mellékletek növelik a vámkedvezményt több termékre – így élő állatra, marha- és sertéshúsra, vágott baromfira, burgonyára, a gyümölcslevekre, csokoládékészítményre és fagylaltfélékre. Ezen kívül kedvezményes vámok mellett lehet szállítani paradicsomot, csirkekonzerveket, friss paprikát, mézet, fokhagymát, borsót, illetve behozni speciális cseh sajtokat, mustárt.

A “nagyobb sebességhez” való csatlakozásról már megkezdték a tárgyalásokat Bulgáriával. Terveznek ilyet Szlovéniával is.

A kicsiny hivatalos részletek

A liberalizációs jegyzőkönyv szignálásán kívül korszerűsítik, illetve kicserélik a származási szabályokat tartalmazó hetes számú jegyzőkönyvet is. A 2002. január 1-jétől érvényes 11. számú jegyzőkönyv tartalma azonos azzal, amit az Európai Unióval érvényben lévő, illetve a páneurópai kumulációs övezetbe tartozó többi ország egymás közti szabadkereskedelmi megállapodásai tartalmaznak.

A jugoszláv kapcsolatEgy újabb lépéssel közelebb került Magyarország és Jugoszlávia a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséhez, miután egy hónapja Budapesten tárgyalt a jugoszláv szövetségi külgazdasági miniszterhelyettes. Az eddigi szakértői tárgyalások, amelyeket még április végén kezdtek meg Belgrádban, részeredményeket már hoztak, ám maradt néhány nyitott kérdés. Az újabb szakértői egyeztető tárgyalásokon várhatóan a még vitatott kérdéseket is lezárják, és hamarosan aláírhatják a szabadkereskedelmi megállapodást.

Viták továbbra is vannak

A CEFTA mezőgazdasági miniszterei keddi tanácskozásának hozadéka, hogy Lengyelország visszaállítja az eredeti, 200 ezer tonnás búzakvótát Magyarország számára. Ennek megfelelően a magyar fél is visszavonja időközben életbe léptetett ellenintézkedéseit. A könnyítések november elsejei hatállyal léptek életbe.

Továbbra is megmarad azonban Románia egyoldalú vámlépése, amely miatt a magyar baromfihús és búza kivitele megnehezült. Románia ugyanis még 1999. júliusa óta a magyar baromfihúsra a 25 százalékos CEFTA-vám helyett 45 százalékot vet ki. A búza bevitelét pedig 2001. őszétől korlátozza azzal, hogy jóval szigorúbb minőségi követelményt támaszt a magyar importgabonával szemben, mint amilyet a hazai terméknél alkalmaz.

A román intézkedés következtében mára töredékére csökkent a magyar csirkehús romániai kivitele. Idén az első kilenc hónapban mindössze 6 ezer tonnát tett ki.

Egyelőre nem járt sikerrel az a magyar javaslat sem, hogy a CEFTA-n belül alakítsanak ki vitarendezési eljárást. Ma már gyakorlatilag csak két ország, Lengyelország és Románia vonakodik attól, hogy a mezőgazdaság területére is kiterjessze a liberalizált kereskedelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik