Belföld

A magyar biotechnológiai kutatást támogató befektetést hajtott végre a Magyar Technológiai Innovációs Alap

A Magyar Technológiai Innovációs Alap (Hungarian Innovative Technologies Fund, HITF) ma jelentette be hetedik tőkebefektetését, 500.000 euróval ($ 460.000) vesz részt az Axxima Pharmaceuticals AG-ba történő tőkebevonásban, melynek összértéke 30,6 millió euro.

Az Axxima egy német székhelyű gyógyszerkutató cég, mely jelentős magyarországi kutatási-fejlesztési bázissal rendelkezik a saját tulajdonában lévő Vichem Kft.-n keresztül.

A kutatócég a fertőző betegségek elleni küzdelemben teljesen új megközelítést alkalmaz, ami a sejten belüli jeltovábbítás blokkolásán (Signal Transduction Firewall) alapul. A tőkebevonást a New York-i székhelyű Bear Stearns Health Innoventures LLC és a müncheni székhelyű TVM vezette, és más német, svájci, angol és holland befektetők is részt vettek a blue-chip befektetői konzorciumban.

“A HITF az elsők között nyújt tőkét olyan magyar vállalkozások fejlesztésére, melyek jelentős világpiaci potenciállal rendelkeznek. Az Axxima-ba való befektetéssel a HITF példát mutat arra, hogyan lehet a kisebb, biotechnológiában érdekelt vállalkozó-feltaláló cégek növekedési lehetőségeit kiaknázni” – mondta Eriberto R. Scocimara, a HITF-et létrehozó Hungarian-American Enterprise Fund elnök vezérigazgatója.

“A magyar biotechnológiai cégek növekedéséhez elengedhetetlen a nagyobb összegű tőkeforrások és nemzetközi szakértők bevonása. A nyugati országokban a biotechnológiára, gyógyszerkutatásra vagy egészségügyi területekre szakosodott nagy befektetési alapok jelentős tőkével és kiemelkedő szakértőgárdával segítik portfolió cégeik növekedését. A HITF az N-Gene-be történt korábbi és az Axxima-ba történő mostani befektetéseitől kimagasló hozamot vár el, és egyben bemutatja a nemzetközi befektetőknek a magyar biotechnológiai szektorban rejlő lehetőségeket” – tette hozzá Francis J. Skrobiszewski, a HITF ügyvezető igazgatója.

Az Axxima olyan új molekulákat fejleszt, melyek a kórokozók működéséhez elengedhetetlen sejten belüli kommunikációs csatornákat blokkolják. Az Axxima innovatív stratégiája számos fertőző betegség elleni – újszerű hatásmechanizmuson alapuló – gyógyszer kutatására nyújt lehetőséget. Kiemelten foglalkoznak azokkal a kórokozókkal, melyek ellen jelenleg nincs hatékony kezelési módszer vagy ellenállóvá tudnak válni a meglévő kezelési módszerekkel szemben. Például az Axxima már ebben az évben elkezdte az AIDS vírus elleni molekulája, az AXD 455-nek humánkísérleteit. A molekula hatásmechanizmusa alapján eredményes lehet olyan betegek gyógyításában, akiknél az eddig ismert kezelési módszerekkel nem értek el eredményeket, és később az új gyógyszer ezeket a kezelési módokat teljesen ki is válthatja.

Az Axxima-t 1997 szeptemberében egy tudósokból álló csoport alapította Dr. Axel Ullrich vezetésével, aki korábban a Genentech vezető molekuláris biológusa és a Sugen Inc egyik alapítója volt. 1999-ben az Axxima létrehozta a Vichem Kft.-t Magyarországon, mely Dr. Kéri György vezetésével és egy magyar kutatócsoport munkájával támogatja az Axxima gyógyszerkémiai, célmolekula meghatározási és validálási tevékenységét. Az Axxima székhelye Martinsried-ben, egy németországi biotechnológiai kutató parkban található. A cég 66 munkatárssal dolgozik, közülük 16-an a Vichem Kft. kutatói Budapesten.

A biotechnológia területén elért kutatási és fejlesztési eredmények piacra vitele igen költséges, ráadásul jelentős nemzetközi támogatást igényel. A biotechnológiai kutatásban élenjáró magyar fejlesztők profitálhatnak az Axxima-Vichem kapcsolatból.

A HITF a jövőben is folyamatosan keresi az ehhez hasonló együttműködési lehetőségeket amerikai, nyugat-európai és ázsiai szakosodott befektetőkkel” – tette hozzá Skrobiszewski.

A Magyar Innovációs Technológiai Alapot (Hungarian Innovative Technologies Fund, HITF) a Hungarian-American Enterprise Fund 1999-ben hozta létre azzal a céllal, hogy kockázati tőkét nyújtson olyan induló kisvállalkozások számára, melyekben a nemzetközi piacra jutás lehetősége rejlik. A HITF befektetései között szereplő cégek lézeres telekommunikációs készülékeket gyártanak; a kemoterápiás kezelés mellékhatásait csökkentő hatóanyagokat kutatnak; gépkocsi rendszámtáblákat felismerő és elemző szoftvert fejlesztenek; mobil kommunikációs eszközöket fejlesztenek és állítanak elő; valamint olyan mikrokontrollereket dolgoztak ki, melyek képesek az interneten keresztül vezérelni és ellenőrizni az elektronikus készülékeket.

További információ:
Berszán Ferenc
HITF
Tel.: 315-0886
Fax: 346-0056

Ajánlott videó

Olvasói sztorik