Belföld

Az Ernst&Young esete az internetes pornóval

Egyik napról a másikra pornótartalmú oldal jelent meg egy szájton, melyet eredetileg az Ernst&Young üzemeltetett, és a Monopolyhoz hasonló játékot kínált, leginkább gyerekeknek.

A világ egyik legnagyobb tanácsadó és könyvelő cége, az Ernst&Young 1998-ban vásárolta meg a moneyopolis.com és a moneyopolis.org domain neveket. A két szájton a cég a gyerekeket a befektetések és a pénzügyi tervezés alapjaival megismertető játékot üzemeltetett 1999-től.

A matematikai képességeket is fejlesztő játék a szakszerű befektetés öt lépését – a helyzetértékelést, a célkitűzést, a stratégia-kidolgozást, a végrehajtást és a befektetés kiértékelését – igyekszik megtanítani a tizenéves kölyköknek. Moneyopolis város új lakosaként 600 dollár kezdő tőkével a kezükben kell a játékosnak a város hét pénzügyi központját érintve, befektetéseket eszközölnie, és a játék végére legalább 1000 dollárra növelni a megtakarított vagyont.

A játék oly népszerű volt, hogy tavaly és idén az év 100 legjobb pénzügyi szájtja közé is beválasztották. Annál inkább meglepődhettek azok a szülők, akik gyanútlanul a kedvencek közé betett moneyopolis.org oldalra tévedve a pénzügyi játék helyén egy négynyelvű pornószájtot találtak.

Az Ernst&Young esete az internetes pornóval 1A bonyodalom nyáron kezdődött

Az oldal hirtelen imázsváltásának oka, hogy az Ernst&Young a nyár folyamán elvesztette mind az .org, mind a .com végű domaint. Az USA-ban a domainek regisztrációját évente kell megújítani és fizetni, ám az Ernst&Young egy adminisztrációs hiba következtében ezt nem tette meg. A The New York Times értesülései szerint a VeriSign – a cég, amelynél a regisztrációt kellett volna végezni – egy olyan alkalmazott nevére küldte ki a domain lejáratáról és megújításáról szóló levelet, aki akkor már nem volt az Ernst&Young alkalmazottja.

Az Ernst&Young hallgatása után a VeriSign a domaineket még a nyáron új tulajdonosoknak adta el. A könyvelő cég, észlelve a szituációt, rögtön tárgyalásokat kezdett a .com végű domain tulajdonásával. Sikerült is megegyeznie vele, így a befektetőjáték továbbra is fut az oldalon.

A .org végű domain tulajdonosát azonban nem sikerült elérni, mivel a regisztráció során megadott adatai valótlanok voltak: levelezési címként egy jereváni, örményországi cím, telefonszámként pedig egy tudakozóhivatal száma.

Nem csak az Ernst&Young jó híre sérül

Az eset nemcsak a könyvelő cégre, hanem az “1001 hihetetlen dolog az interneten” című, a közelmúltban megjelent könyv kiadójára, a 300incredible.comra nézvést is kényelmetlen. A kiadó ugyanis a Moneyopolis.org címen jegyzi és ajánlja gyerkőcöknek és szülőknek a befektetési játékot, és amióta az oldal pornószájttá alakult át jó néhány felháborodott e-mailt kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik