Belföld

Befektetésajánló – változékony állampapírpiac

A szeptemberi események erős hullámzást keltettek a diszkont- és a kötvényaukciókon, a hozamok erős kilengéseket, a beérkező ajánlatok pedig jelentős szórást mutattak. A konszolidálódó piac jelentősebb forgalma hozamesést okozott.

Részvényajánló helyettA folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nemcsak a részvénypiaccal foglalkozik. Hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebbn: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

Ami a fontosabb hazai eseményeket illeti, minden szem a szeptemberi inflációs adatra irányult. A KSH kellemes meglepetést mutató inflációs rátával örvendeztette meg a befektetőket, a fogyasztói árindex éves alapon nyolcszázalékos emelkedést mutatott az előző hónapban. Erre jó másfél évtizede nem volt példa. És ami még szebb, az infláció az elemzői várakozások optimistább forgatókönyvét igazolta, ráadásul a maginfláció is csökkenést mutatott.

Ismételten a várakozások alatti emelkedést mutatott az ipari termelői árindex. Ezúttal jelentősebb csökkenést produkáltak a mezőgazdasági termelői árak is.

A folyó fizetési mérleg júliusi véglegesített adata az előzetesnél jóval nagyobb többletet mutatott. Augusztusban is jelentős, a várakozásokat messzemenően meghaladó többlettel zárt a fizetési mérleg.

Az elmúlt napokban ismét felerősödtek itthon a kamatcsökkentési várakozások, ezt táplálták a jegybankelnök szavai is. Mint ismeretes, az MNB legutóbb szeptember 10-én (a terrortámadás előtt egy nappal) csökkentette kamatait, azóta Európában és Amerikában is jelentősebb kamatvágási sorozatot produkáltak a központi bankok. (Részletek >>)

Külföldi hatások

Lengyelországban összeállt a koalíció – mind a részvények, mind az állampapírok iránti kereslet erős élénkülést mutatott. Az új kormányzat a hírek szerint erőteljes nyomást fog gyakorolni a jegybankra egy gazdaságélénkítő kamatvágás végett. (Részletek a lengyel gazdaságról >>)

Argentínából kifejezetten kellemetlen hírek érkeztek, szeptember végén egy egymilliárd dolláros hitelgaranciát hívott le az ország a Világbanktól, október elején viszont az legnagyobb hitelminősítők “cakkompakk” leminősítették az ország adósságállományát. Így már a “kérdéses, hogy valaha vissza tudják-e fizetni” kategóriába került. A háttérben persze folynak a tárgyalások a Világbankkal, s Befektetésajánló – változékony állampapírpiac 1nem elképzelhetetlen egy adósságátütemezés sem. Erre az eshetőségre persze a latin-amerikai befektetők gyorsan lecsaptak a helyi piacon.

Az elmúlt négy hét

Előző összefoglalónk óta jelentősen csökkentek a referenciahozamok. Ez nem is meglepő, tekintve, hogy a tőkepiacokon elcsitultak az amerikai események okozta nagyobb hullámok. A kedvező makrogazdasági adatok és a kamatcsökkentési várakozások tovább emeleték a papírok árfolyamát, így a másodpiacon minden lejáraton erősebb csökkenést mutattak a hozamok. Az egyéves hazai papír már a tízszázalékos lélektani limit alá is benézett, amire pedig még nem volt példa.

Fontos adatokVárhatóan élénk állampapírpiacra számíthatunk az elkövetkezendő hetekben is, iránymutatóként pedig az alábbi események szolgálhatnak:

Október 31.:

szeptemberi termelői árindex.

November 3.: szeptemberi előzetes folyó fizetési mérleg

November 13.: októberi fogyasztói árindex.

November 20.: szeptemberi végleges folyó fizetési mérleg

Mi várható?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bejelentése szerint még idén – leghamarabb novemberben – sor kerül tizenöt éves kötvények kibocsátására. Ezeket majd évenként kétszer-háromszor aukcionálják. (Részletek >>) Ezzel párhuzamosan, az európai gyakorlattal összhangban, megszűnik a kétéves államkötvények kibocsátása.

A legújabb kormányzati és jegybanki döntés szerint a jövőre lejáró 1,2 milliárd euró devizaadósság tőkerészét forintkötvényekkel fogják fedezni. Ez 5 milliárd forint megtakarítást hozhat az országnak, de a kötvénypiac nagyon nehezen, csak a hozamok emelkedésével szívja majd fel a 300 milliárd forint többletkibocsátást. (Részletek >>)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik