Belföld

Sun, Microsoft – csillagok hosszú háborúja

Két szoftveróriás évek óta birkózik egymással. Hol pereskednek, hol a programozókat és a fogyasztókat próbálják meg magukhoz édesgetni. A háború kimenetelétől függ, hogy milyen lesz az internet pár év múlva.

Sun, Microsoft – csillagok hosszú háborúja 1A Microsoft és a Sun Microsystems egyaránt hatalmas nevek a szoftveriparban. Két dudás azonban nem fér meg egy csárdában: a Microsoft agresszív és a Sun, Microsoft – csillagok hosszú háborúja 2versenyszabályokat sajátosan értelmező stratégiája hamar összeütközéshez vezetett a két társaság között.

A Java még hátravan

A Sun azért hozta létre az 1995-ben megjelent Java programnyelvet, hogy egy olyan fejlesztői rendszert alkosson meg, amely bármilyen platformon lefordítható és futtatható kódot generál. Így az egyszer elkészített programot nem kell újraírni, ha Windows helyett Linux operációs rendszer alatt, esetleg számítógép helyett mobiltelefonon vagy éppen intelligens chipkártyán akarjuk használni.

A Java neveA “java” szó az amerikai szlengben kávét jelent, amiből sokat fogyasztanak a programozók. De ma már először a programnyelv jut eszükbe a szóról. A Sun hivatalos véleménye szerint a név csak a gyorsaságra és az interaktivitásra utal, vicces értelmezése: Just Another Vague Acronym (magyarul: egy újabb homályos betűszó).

A Microsoft 1996-ban Java licencet vásárolt a Suntól, csakhogy szerette volna a programnyelvet a saját szándékai szerint átformálni. A Sun szerint azonban ez a nyelv általános kompatibilitását szünteti meg, így 1997-ben beperelte a Microsoftot. A két cég közötti viszonyt eléggé elmérgesítette a köztük folyó per. A Microsoft ellen folyó antitröszt-vizsgálatban a Sun a vád tanújaként lépett fel.

Az eljárás végül idén januárban peren kívüli megegyezéssel zárult. A Microsoft 20 millió dolláros kártérítést fizetett a Sunnak, és a továbbiakban nem hirdeti termékeiről, hogy Java-kompatíbilisek. Cserébe a Sun még hét évig engedélyezi a Java felhasználását a már piacra dobott vagy fejlesztés alatt levő Microsoft-termékek esetében.

Internetes Bábel?

Mindeközben a Microsoft megalkotta a Javaval versenyképes saját programnyelvét, a C#-t. Bár az MS hivatalos véleménye szerint az új programnyelv nem a Sun termékével próbál meg rivalizálni, a szakértők többsége másképpen látja a helyzetet. Steve Mills, az IBM szoftverrészlegének igazgatója sommásan így fogalmazott: “A C# a Java más névvel ellátott változata.”

A két cég hatalmas küzdelmet folytat azért, hogy meggyőzze a programozókat: az ő terméke a jobb. A Sun számára nagy előny a Java ismertsége, a Microsoft viszont az operációs rendszerek területén elért egyeduralkodó helyzetét használhatja ki.

A Microsoft októberben megjelenő operációs rendszere, a Windows XP nem fogja automatikusan futtatni a Javában írt programokat, csak ha a felhasználó ezt külön bejelöli telepítéskor. Ha azonban a felhasználó ragaszkodik a Javához, akkor sem nyer túl sokat: az operációs rendszer ugyanis egy négyéves szoftvert alkalmaz a Java-programok futtatásához. A Sun programozói azonban dolgoznak egy olyan kiegészítő szoftveren, amelynek segítségével a Windows XP felhasználók is élvezhetik a Java fejlődésének előnyeit.

SzabadságharcosokA nyílt forráskódú szoftverek elterjedéséért küzdő Free Software Foundation már nyáron bejelentette, hogy létrehoz egy Microsofttól független autentikációs rendszert DotGNU néven.

Útlevél nélkül

A Sun az elmúlt héten zászlót bontott a Microsoft monopolisztikus törekvései ellen: a Liberty Allience a Microsoft eddig is sokat bírált internetes azonosítórendszere, a Passport ellen alakult. A szövetség szintén egy általános azonosítórendszert kíván létrehozni, de a felhasználók döntenének arról, hogy melyik cég kezelje bizalmas információikat. Tagjai között olyan jelentős cégek szerepelnek, mint a General Motors, a Cisco Systems, a Nokia, az eBay, a United Airlines vagy a Fidelity Investments.

A Microsoft megpróbálja elvenni a támadások élét azzal, hogy – megállapodás alapján – harmadik fél tárolhassa a bizalmas információkat. Ahhoz azonban ragaszkodik, hogy a hitelesítés műveletét csak ő végezhesse el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik