Belföld

Néma zuhanás

Csendes krach játszódott le Európában a múlt héten, pánikhangulat mégsem érződött a tőzsdéken. A magyar részvénypiac az előző heti egy pont után ezúttal hatpontos csökkenést tudott felmutatni öt nap alatt.

Pénz- és állampapírpiacKözel nyolcvanmilliárdnyi ajánlat érkezett az MNB hétfői kötvényaukciójára, a jegybank ötvennyolc milliárdnyit elégített ki az átlaghozam tíz bázispontos csökkenése mellett (10,83 százalék).

Három és félszeres túljegyzés jellemezte a három hónapos diszkont kincstárjegy kibocsátását, az aukción ezúttal is nyolcmilliárdnyi papír került piacra, az átlaghozam négy bázisponttal, 10,77 százalékra csökkent.

Két államkötvényt aukcionált a héten az ÁKK, a kétéves 2003/M és az ötéves 2006/E kötvény átlaghozama (9,41 és 8,38 százalék) tizenhárom, illetve tíz bázisponttal emelkedett az előző kibocsátáshoz képest. Az érdeklődés a hosszabb kötvényre korlátozódott, a felajánlott tizennyolc milliárd forintnyi papírhoz további hatmilliárdnyit csapott hozzá a kibocsátó a négyszeres túljegyzés miatt. A kétéves papírra beérkező ajánlatok mennyisége nem érte el a meghirdetett huszonhárom milliárdot, így végül tizenöt és fél milliárdnyi papír került kibocsátásra.

A rövid oldalon csökkenést, míg a hosszabb oldalon ( a tízéves lejáratot kivéve) emelkedést mutattak a referenciahozamok a héten.

A DWIX index értéke változatlan maradt (10,57 százalék).

A forint minimális mértékben gyengült a dollárral (279,05) szemben az elmúlt napokban, a sávban szintén kissé erősödve, nyolc és fél százalékon zárt a centrumtól számítva.

Kedden még egész jól tartották magukat az indexek, annak ellenére, hogy az Intel és a Hewlett-Packard is figyelmeztette a piacokat várhatóan gyenge harmadik negyedéves eredményére. Utóbbi társaság egyesül egy másik gigagyártóval (Compaq), de ez sem örvendeztette meg a piacokat, mindkét papír meredeken zuhant. (Cikkünk az egyesülésről >>)

Makro oldalról az építőipar gyenge júliusi számaival szemben a megugró NPM menedzserindex állt, de csak ideig-óráig tudta odázni az indexek beesését. A hét második felére maradt a feketeleves, a Motorola profit warningja mellett a pénteken közölt munkaerőpiaci adatok sokkolták Amerikát.

A munkanélküliség a várakozásokat jócskán meghaladó, 4,9 százalékos rátája (mely mellesleg négyéves csúcsot is jelent) azonnali eladásokba kergette a nyugati piacok szereplőit, így a Dow Jones messze eltávolodott a nemrég még felülről szemlélt tízezer ponttól, három és fél százalékot bukott, a Nasdaq hat és felet, az S&P500 index pedig közel három éves negatív rekordot döntött.

Európában még siralmasabb képet mutattak a tőzsdék, ebben pedig nem csak az Amerikai csökkenés játszott szerepet. Júliusban erőteljes visszaesést mutatott a német és az angol ipari termelés is, ráadásul a tőzsdéket meghatározó telekompapírok vállalati hírek mellett zuhantak. A holland KPN kiábrándító negyedéves vesztesége miatt, a Deutsche Telekom egyik befektetőjének lejáró eladási moratóriuma által megsegítve zuhant. Pénteken a France Telecom is négy évvel ezelőtti kibocsátási ára alá esett, így a Matáv csökkenését borítékolni is lehetett.

A DAX három éve először ismét elhagyta az ötezres régiót, közel kilencszázalékos zuhanásával. A párizsi és a londoni tőzsdeindex megúszta öt-hat százalékos csökkenéssel. A befektetési társaságok, sőt a piacok szereplői azonban nem mutattak pánikjeleket, az indexcsökkenések szép csendben zajlottak le, jelezve, hogy ez már egy új világ, híre sincs a két-három évvel ezelőtti minikrachok okozta sokkhatásnak.

Itthon ezúttal akár a makrogazdasági mutatókra is figyelhetett volna a piac, ám úgy döntött, hogy inkább nem figyel semmire. Hétfőn a folyó fizetési mérleg júliusi adata a várakozásokkal szemben jelentős többletet mutatott (Részletek >>), nagy hatást azonban nem ért el. Másnap fény derült a második negyedéves GDP bővülésre, az éves szintű négyszázalékos növekedés ugyan kissé elmaradt a konszenzustól, ám így is meggyőző (Részletek >>). Az ipari termelés számai – Európához hasonlóan – nem lelkesítették a befektetőket, a stagnáló kibocsátás azonban negatív hatást sem gyakorolt.

A pesti tőzsdére természetesen semmi sem hatott, hétfőn (az amerikai tőzsdék kereskedési szünnapján) mindössze 1,6 milliárdos forgalmat regisztráltak, és kedden sem érte el a forgalom a hárommilliárd forintot. Csütörtökön meglepő élénkülést mutatott a piac, az index árral szemben emelkedett, a forgalom pedig kis híján elérte a hétmilliárd forintot, amire utoljára május végén volt példa. Mindössze pénteken igazodott a nemzetközi trendhez a BÉT, felére visszaeső volumen mellett szépen másolta a nyugati piacok vergődését, az elmozdulás mértéke azonban meg sem közelítette azokét.

A hét vesztesei ezúttal húsz (!) százalékot meghaladó zuhanást éltek át, ennyivel csökkent a Fotex és a Zalakerámia árfolyama. Tíz százalék felett vesztett értékéből a Graphisoft és a nullához tendáló Synergon, valamint az Antenna és a Prímagáz is.

Alapjában véve a másodvonal papírjai szinte kivétel nélkül lefelé tartottak, a befektetők nem sok fantáziát látnak bennük. Az index lehúzásában természetesen a napról napra új negatív rekordokat döntögető Matáv is segédkezett, közel ötszázalékos értékvesztésével, de a többi nagy papír kellemesen teljesített, így szinten maradt a tőzsdeindex.

A hét sztárjai a gyógyszerpapírok voltak, a menekülőknek biztosabb menedéket nyújtó ágazat papírjai közül a Richter három, míg az egyik legnagyobb forgalmúvá váló Egis négy százalékot meghaladó mértékben javult. Közel ugyanennyivel emelkedett az OTP is, a csütörtöki nap szinte csak erről a részvényről szólt. A “bajpapír” piacán megjelenő nagy vevő a szokásoshoz mérten óriási forgalmat generált, az árfolyam égbehajtása mellett.

A héten az augusztusi amerikai ipari termelési mutatók fejezhetik le az indexeket, Európában először Franciaország, majd az euróövezet második negyedéves GDP adataitól retteghetnek a részvényesek. Itthon a fogyasztói árindex augusztusi értéke jelenthet némi kapaszkodót a befektetőknek, ha a tőzsdén nem is, az állampapírpiacon annál inkább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik