Belföld

Digitális tankönyv – Gutenberg legújabb galaxisa – Tanoda IV.

Itt az ideje, hogy lecseréljük tankönyveinket a palmtopon futtatható legújabb e-book-olvasó programra, és máris csatlakozhatunk egy virtuális iskolához, ahol szinte ingyen megszerezhetjük a tudást!

Digitális tankönyv – Gutenberg legújabb galaxisa – Tanoda IV. 1Az e-tankönyv az oktatás nagy ígérete. Elterjedtsége a világon és itthon még gyerekcipőben jár. Nehéz felmérni a piacot, hiszen ahol internet működik, ott eméletileg az e-tankönyvekre is van vevő. Az Egyesült Államokban a hagyományos tankönyvpiacon a forgalom 7 milliárd dollár, itthon 24,5 milliárd forint.

E-diákok e-iskolában e-tanulnak?Az amerikai Virginia Egyetemen külön e-diák kurzusokat indítottak, ahol a korábbi szöveggyűjteményeket e-könyv formára írták át. A tárgy elsajátítása folyamán azt észlelték, hogy a csoport tagjai egymás között és az oktatóval is gyakrabban keresték a kapcsolatot, a konzultációs lehetőséget. A megszerzett tudást a tanulók inkább a sajátjuknak érezték, hiszen az e-tankönyvben linkelgetve az alaptananyag mellett a kritikákat is elolvashatták és erősebben formálódott saját véleményük. Az Egyesült Államokban ősztől középiskolák is próbálkoznak e-tankönyvek használatával: a Forsyth Country Day középiskola például a hagyományos tankönyvcsomagok mellé egy palmtopot is ad a diákjai kezébe.

Itthon azért nincs az e-tankönyveknek piacuk, mert kevesen vennék, és még nem alakult ki a támogatási rendszer. Külföldön a számítástechnikai cégek kezdeményezik a kiadást, és keresnek iskolát, amellyel együttműködve fejlesztik ki e-tankönyveiket.

Magyarországon a vállalatok érdeklődésének felkeltésében egyelőre nélkülözhetetlen az állami és az alapítványi támogatás. Az eddigi első nagyobb próbálkozás az Apertus Közalapítványé, amely idén egymilliárd forintot oszt szét az online és tévés távoktatás elterjesztésére . Az első körben pályázók összesen 670 millió forinttal, illetve az általuk felmutatott saját résszel gazdálkodhatnak. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája például a levelező és esti tagozatosok korábbi tankönyveit dolgozta át CD-ROM-ra, néhány interaktív példával kiegészítve.

Mennyit ér az e-tankönyv?Egy manhattani college felmérései szerint az e-kurzust kipróbáló diákok 84 százaléka hajlandó volna 200 dollárt adni azért, hogy elkövetkező kurzusaihoz e-tankönyvet használhasson. A Wearden felmérése szerint a diákoknak egy e-tankönyv 600 vagy annál több dollárt érne meg. Ez az összeg nagyjából megfelel egy igényes e-könyv árának. Az e-tankönyvek egyik előnye lehetne, hogy csak a letöltött részekért kellene fizetniük a diákoknak, nem szükséges az egész könyvet megvásárolni.

Az e-tankönyvek esetében a költségek másként alakulnak, mint a hagyományosaknál. A magas nyomdai árak miatt a papírtankönyveket csak nagy pédányszámban éri meg előállítani, és a szerkesztés díja elenyészik a nyomdai költségek mellett. A nagyságrend érzékeltetésére: egy szöveges e-tankönyv ötödannyiba kerül, mint a papíralapú verzió.

A hátrányok többsége abból fakad, hogy nehezen változnak a tanulási szokások. Az e-tankönyveket használó diákokat gyakran zavarja, hogy monitorról kell olvasniuk, így nehezebben látják át a szöveget, sokszor csak részletek és benyomások maradnak meg bennük. Az egybefolyó szövegek olvasása után szemük és agyuk még nem állt át a bonyolult struktúrájú hypertextek olvasására, ahol a szövegnek nincsen se eleje, se vége, csak a szövegrészletek sokirányú hálózata.

Technikai korlátok is nehezítik az e-tankönyvek elterjedését. Kovács Gábor a Objection Kft. ügyvezető igazgatója, cége a Magyar E-KönyvKiadó és Áruház működtetője. A FigyelőNetnek elmondta, hogy a fájlméret korlátai miatt egyelőre nem élnek a felhasználók az e-tankönyvek egyik legnagyobb előnyével, azzal, hogy multimédiás segédleteket illeszthetnek a tananyagba. Az ilyen könyveket órákon át lehetne csak letölteni, ezért készítőik ezeket az eszközöket inkább külön site-on helyezik el, amit a könyvben linkként jelenítenek meg. Nincs ilyen probléma, ha e-könyveinket palmtopon olvassuk, amelyen egy speciális tömörítőprogramnak köszönhetően akár 10 könyvet is elhelyezhetünk egyidejűleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik