Belföld

Nyár végi esők

Rég nem látott zuhanást mutattak a héten a világ fejlettebb országainak tőzsdéi, míg a magyar piac beérte egypontos csökkenéssel, így a brókerek a sírást a futballválogatott szombati meccsére tartogathatták.

Nyár végi esők 1Utoljára márciusban láthattunk ekkora zuhanást az amerikai piacokon, a Dow négy és fél, a Nasdaq közel hatszázalékos csökkenést mutatott öt nap alatt, amihez lelkesen idomultak az európai tőzsdeindexek is. A probléma forrását a fogyasztókba (és valük a gazdasági élénkülésbe) vetett hit megrendülése jelentette, a kedden napvilágot látott bizalmi index messze a várakozások alatti értéket mutatott, ami összevetve a csütörtökön megjelent – a jelentősen megugró keresetek mellett a fogyasztás minimális emelkedést jelző – lakossági jövedelmi adatokkal, meglehetősen pesszimista képet festett az ország gazdaságának jövőjéről (Részletek >>). Szerdán a felülvizsgált amerikai GDP számokat közölték, ez a kezdeti kedvező fogadtatás után ismét lefelé vitte az árfolyamokat. A második negyedévben 0,2 százalékos bővülést mértek az USA-ban, ami nyolc éves mélypontot jelentett (Részletek az amerikai GDP alakulásáról >>).

Pénz- és állampapírpiacÖtvenötmilliárdnyi ajánlat érkezett a hétfői MNB kötvény aukcióra, ebből a kibocsátó harminckettőt fogadott el, az átlaghozam (10,93 százalék) nyolc bázispontos emelkedése mellett.

Élénkülés mutatkozott a héten tartott diszkont kincstárjegy aukciókon. Közel háromszoros túljegyzés kísérte a három, illetve tizenkét hónapos, kétszeres a hat hónapos diszkontok aukcióját, az ÁKK végül az előzetese meghirdetett mennyiséget dobta piacra. Mindhárom kibocsátáson csökkentek a hozamok, a három hónapos papír (10,81 százalék) átlaghozama négy, a hat hónaposé (10,57) öt, az éves diszkonté (10,29) huszonhat bázisponttal mérséklődött.

Ezúttal egyöntetű hozamcsökkenés mutatkozott a másodlagos piacon. A legnagyobb elmozdulást az éves lejárat produkálta.

A DWIX index értéke egy bázisponttal 10,57 százalékra emelkedett.

A forint gyengült a dollárral szemben az elmúlt néhány napban (278,8), a sávban szintén kissé gyengülve, nyolc százalékon zárt az euróval szemben, a centrumtól számítva.

Vállalati oldalról ezúttal nem bombázták túlságosan rossz hírekkel a tőzsdéket, a szokásos elbocsátásokon kívül (a Deere és a Schwab jelentett be létszámleépítést) csak néhány kisebb társaság jelzett profit warningot. Az erőteljes eladási hullámot mi sem jelzi jobban, mint hogy a Dow Jones harminc indextagja közül mindössze a Philip Morris zárta kisebb javulással a tőzsdehetet, az index pedig masszívan a tízezres lélektani határ alatt mozgott.

Európában az ECB kamatdöntésére szegeződtek a tekintetek. Habár az Európai Központi Bank csökkentette irányadó kamatszintjét, az ováció mégis elmaradt, és az európai részvényárak jó négy százalékkal csökkentek egy hét alatt (Részletek az európai kamatvágásról >>). A méretes zakó szabásában nagy szerepet vállalt a holland KPN Telekom kútba esett egyesülési kísérlete nyomán húsz százalékot zuhant árfolyama (Gödörben a KPN >>). Németországban a Thyssen Krupp acélgyártó idén harmadszor keserítette el részvényeseit várható eredményének csökkentett előrejelzésével. Meglepetésre a vártnál hamarabb jelent meg a France Telecom negyedéves eredménye. A társaság ezt számítástechnikai hibával indokolta, a tőzsde pedig a papír hároméves árminimumával díjazta.

Itthon nem történt semmi, az egykor a magyar piacon aktív külföldi befektetőknek valószínűleg már fel sem tűnt, hogy kereskedés volt a BÉT-en, bár az ébren maradás a hazai brókereknek még így is nehéz feladatot jelentett. A forgalom átlagosan kétmilliárd forint körül alakult, csak a pénteki nap hozott normálisabb üzletmenetet.

Az index heti kilengése nem haladta meg a két százalékot, pénteken pedig mindössze egy ponttal állt előző heti záróértéke alatt. A piac nagyjából követte a nyugati trendet, keddig emelkedést mutatott, onnan azonban két napig lefelé tartott az amerikai esés láttán.

A hét abszolút vesztese az Antenna volt. A részvény azóta tart lefelé, amióta a Vivendi bejelentette, hogy nem szándékozik Franciaországon kívül társaságokat szerezni. A papír a héten közel tizennégy százalékot zuhant, ezzel megelőzve a vevő nélküli piacon szállingózó Prímagáz és Danubius részvényeit. Nyolc százalékot esett a Borsodchem, hetet a Zalakerámia. Előbbi piacán nyoma sem maradt az előző hetekben tapasztalt forgalomnak, miután a CE Oil elfogadta a számára felajánlott részvényeket és hatvan százalékra növelte eddigi tizenhat százalékát a vegyipari cégben.

A Synergon lassan bekerülhet a rekordok könyvébe, napról napra megdöntve árfolyamminimumát. Pozícióját csak a szintén folyamatosan lefelé tartó Graboplast veszélyeztetheti pár hónap múlva, ha így folytatódik értékcsökkenésének üteme. Nem meglepő, hogy a Pick is lefelé mozgott, ráadásul a társaság pénteken profit warningot tett közzé, így nyolcéves negatív árcsúcsot döntött a szalámipapír.

Az index mozdulatlanságát a másodvonal papírjainak jelentős csökkenése mellett a régen blue chipeknek nevezett részvények kisebb javulása hozta össze. A Mol ugyan kissé gyengült, ám az OTP és a Richter hasonló javulása ellensúlyozta ezt, amihez még a hétszáz forinton támaszra lelő Matáv egyszázalékos növekedése is hozzájárult.

A hét nyertese az Egis volt. A töretlenül felfelé kúszó gyógyszeripari részvény ezúttal hat százalékot javult, az erősödés mögött egy hosszú távon előnyös royalty szerződés bejelentése állt. Az értékelhető forgalmú részvények közül a NABI és a Pannonplast zárta még javulással a hetet.

Kedden itthon GDP adat várható (a piaci konszenzus szerint a második negyedéves bővülés éves szinten 4,1 százalékos volt, az előző negyed 4,4 százaléka után), ám részvénypiaci élénkülésre nemigen lehet számítani. A Lajtán túl várhatóan az amerikai beszerzési menedzserindexekre fognak figyelni a részvénypiacok szereplői.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6360,2
-0,02 %
-18,98 %
Varsó WIG
12802,1
0,82 %
-28,27 %
Prága PX50
364,1
-2,52 %
-23,91 %
Frankfurt DAX
5188,2
-3,70 %
-19,36 %
Párizs CAC
4689,3
-4,62 %
-20,87 %
London FTSE
5345,0
-2,32 %
-14,10 %
Nikkei 225
10713,5
-4,06 %
-22,29 %
Hang Seng
11090,5
-0,18 %
-26,53 %
Dow Jones IA
9949,8
-4,54 %
-7,76 %
Nasdaq
1805,4
-5,81 %
-26,92 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik