Belföld

Gödörben a KPN

A holland KPN távközlési cég csapnivaló első féléves eredményről adott számot ma reggel, az ágazat jövője továbbra sem túl rózsás.

Stratégiaváltás A KPN komoly pénzügyi gondokkal küzd, és korábban megszerzett részesedéseinek értékesítésével próbálja csökkenteni adósságainak terhét. A távközlési szektor értékvesztése azonban nem kedvez az eladásnak. Éppen emiatt stratégiaváltásra kényszerült, és most honi, illetve németországi és belgiumi invesztícióira koncentrál. Jelenleg egyik fő célja az, hogy visszakerüljön az “A” hitelminősítési kategóriába, amelyből éppen megnövekedett adósságai miatt esett ki.

A PannonGSM korábbi meghatározó tulajdonosa, a KPN komoly gondokkal küzd mostanság. (Az eladásról cikkünket itt olvashatja! >>) Nem elég, hogy múlt pénteken kútba esett a Belgacom SA telekomcéggel tervezett egyesülése, most még a féléves számok is minden várakozásnál gyengébbre sikeredtek. A veszteségek meghaladták az 1 milliárd eurót, ami azt jelenti, hogy osztalékra sem számíthatnak a KPN-tulajdonosok. A szegény embert még az ág is húzza, hiszen a társaság jelezte: az eszközeladásokból származó bevétel várhatóan kevesebb lesz, mint arra korábban számítottak.

Az idei első hat hónap főként a tavalyi eredmények tükrében látszik haloványnak, mivel egy évvel ezelőtt a szaldó még csak 19 millió eurós mínuszt mutatott. A társaság vezérigazgatója, Paul Smits még múlt pénteken bejelentette, hogy a társaság 23 milliárd eurós hitelállományának csökkentése végett megválik részesedéseinek egy részétől. Ezek elsősorban az E-Plus német mobilcég megszerzése során kerültek a KPN-hez. Ugyanígy a gyorsabb netelérést segítő licenctől is szívesen megválnának a hollandok.

CégprofilA KPN legfontosabb adatait olvashatja ide kattintva! >>

A belga kaland már csak azért sem zárult sikerrel, mivel a felek nem tudtak megállapodni a KPN értékében, ami a részvénycserés finanszírozás miatt lett volna fontos. A KPN részvények árfolyama június óta felére esett.

Az idei évre a tavalyi 11,2 milliárdos forgalomnál 15 százalékkal többet vár a menedzsment. Az adó- és kamatfizetés előtt és amortizáció nélkül számított eredmény (EBITDA) pedig 5 százalékkal, 3,4 milliárd euróra emelkedhet.

A kedvezőtlen hírek már a részvényárfolyamba is beépültek, a KPN-papírok kereskedése 7 eurón kezdődött. Ez csaknem 3 százalékkal alacsonyabb, mint a múlt pénteki 7,2 eurós záróár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik