Belföld

Amerika csak kacérkodott a recesszióval

Elmaradt a nagy dráma: az amerikai gazdaság a jóslatokkal ellentétben egyelőre megúszta recesszió nélkül. A befektetők fellélegezhetnek, a tőzsdék szerény tempóban araszolnak fölfelé.

Nem kellett volna sok ahhoz, hogy a piaci szereplők letargiába essenek, hiszen a ma délután közzétett végleges adatok szerint a második negyedéves GDP éves szinten csupán 0,2 százalékkal emelkedett. A Briefing.com által megkérdezett elemzők javarészt stagnálásra számítottak, de egyre népesebb lett azok tábora, akik már recesszióról beszéltek. Persze azon nincs mit szépíteni, hogy ez az érték 8 év óta a legalacsonyabb.

Nem a fogyasztás, hanem a készletek a bűnbak

Miből fakad az eltérés?Az amerikai GDP adatok láttán tálcán kínálja magát a kérdés: vajon mi lehet az oka annak, hogy az előzetes és a végleges adat között ekkora – jelen esetben fél százalékpontos – a különbség? Nos, a válasz roppant egyszerű: a gazdaság szereplőinek előbb van szüksége az adatra, mintsem ahhoz minden információ rendelkezésre állna – világít rá Szőkéné Boros Zsuzsanna a KSH-tól. A második negyedéves előzetes adat közzététele óta napvilágot látott egyéb mutatók lefelé módosították a GDP-növekedést.

Mint emlékezetes, a második negyedév gazdasági teljesítményéről szóló előzetes adat egy hónappal ezelőtt még 0,7 százalékos GDP-növekedést jelzett. Az elemzők zéró prognózisa mindenesetre kútba esett, és ami még ennél is fontosabb: a befektetők megszabadultak a negatív lélektani hatástól.

Az időközben történt korrekciót az előzetesen becsültnél alacsonyabb készletfelhalmozás okozta. Ráadásul a szakértők abban is tévedtek, hogy a fogyasztás hanyatlani fog. A végleges adat éppen ennek ellenkezőjét mutatja: a negatív GDP-korrekció ellenére a lakossági fogyasztás a korábban becsültnél magasabb volt.

Piaci reakciók

A tengerentúli piacok pozitívan reagáltak a vártnál némileg kedvezőbb GDP-adatra. Néhány perccel a magyar idő szerint fél hármas bejelentés után a határidős indexek emelkedésnek indultak, s ez már akkor azt sejtette, hogy a Dow Jones és a Nasdaq Composite egyaránt pluszban nyit.

Mi történt idehaza?A makroadat bejelentését követően idehaza is erőre kapott a kereskedés korábbi részében igencsak gyengélkedő BUX, és egészen 6380 pontig emelkedett. Zárásra azonban alább hagyott a lendület: a pesti börze mutató 6348 ponton, háromnegyed százalékos mínusszal fejezte be a napot.

Ez így is történt. A harminc részvényből álló ipari átlag jelenleg 0,2 százalékos erősödést mutat, 10 240 ponton áll. A technológiai részvényeket tömörítő index pedig fél százalékos pluszt jelez. (Az indexekre kattintva nézheti meg a tőzsdék aktuális állását.)

Végleg megúszták?

Amerikai makroadatok 1950-tőlA FigyelőNet Adatbányájában kedvére szemezgethet az amerikai gazdaság különféle mutatószámai között.

Kattintson ide! >>

Az elemzők az év hátralévő részére fokozatos gyorsulást jeleznek előre. A harmadik negyedévre 1,7 százalékos, a negyedikre pedig 2.8 százalékos növekedést jósolnak. A derűlátó várakozások mögött elsősorban az a feltételezés húzódik meg, hogy a Fed korábbi sorozatos kamatcsökkentéseinek gazdaságélénkítő hatása ekkorra érik be. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tanács ebben az évben 6,5 százalékról 3,5 százalékra szállította le az irányadó kamatlábat.

A kormány adócsökkentési lépései szintén a növekedést ösztönzik, ezen túl a készletek folyamatos csökkenése miatt a termelés egyre inkább növelhető lesz az igények kielégítése érdekében. A jelek szerint mindez elegendő ahhoz, hogy a hullámvölgyből kilábaljon az amerikai gazdaság, és úgy tűnik, ezt a tőzsde is elhiszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik