Belföld

Inog a talaj a Deutsche Telekom alatt

A finn Sonera csoport kedden bejelentette, hogy meg kíván válni összes Deutsche Telekom részvényétől. Két hete a Deutsche Bank tette ugyanezt. Ez eladási lavinát indíthat el az amúgy is gyengélkedő európai telekommunikációs piacon.

Inog a talaj a Deutsche Telekom alatt 1A Deutsche Bank augusztus 7-én, két nappal azután, hogy a DT részvényekre vonatkozó vételi szándékát megerősítette, a hong-kongi illetőségű Hutchinson Whampoa megbízásából 44 millió DT részvényt kínált eladásra. A Hutchinson Whampoa több telekommunikációs céggel – így a Sonerával – együtt májusban jutott DT részvényeihez, amikor a Deutsche Telekom a Voicestream akvizícióját újonnan kibocsátott részvényekkel fedezte. Az eladási szándék azért volt meglepő, mert a májusi részvényekre a telekommunikációs cégekkel a Deutsche Telekom októberig az eladást tiltó megállapodást kötött.

A Deutsche Bank hirtelen lépését követően a német tőszdefelügyelet vizsgálatot indított, melyben megpróbálja feltérképezni a részvényeladás körülményeit és a bank felelősségét. A Deutsche Bank tagadja, hogy augusztus 7-e előtt tudomása lett volna a Hutchinson Whampoa eladási szándékáról, szerdán mégis az a hír látott napvilágot, hogy a bank elemzői néhány nappal a részvények eladása előtt konzultáltak a hong-kongi céggel a részvények további sorsáról.

MatávA Deutsche Telekomnak 50+1 százalékos döntő részesedése van a Matávban, melynek részvényárfolyama megsínylette az anyavállalat megpróbáltatásait. A Matáv részvény, mely a Deutsche Telekom papírokkal 35-40 százalékos, tehát közepes korrelációt mutat, jóval a kibocsátási ár alá került. Ez főleg azzal magyarázható, hogy a Matávnak többségében külföldi intézményi befektetői vannak, ezek régiónként, egy általánosabb kép alapján döntenek papírjaik sorsáról. A Deutsche Telekom papírja a csütörtök reggeli kereskedésben enyhe erősödést mutatott (+ 2,2 százalék), ami jó hatással lehet a Matáv piacára is.

“Csak az értéküket vesztették…”

A botrány kirobbanását követően lendült akcióba a Deutsche Telekom vezetése, és mindent megpróbált elkövetni, hogy megőrizze részvényesei bizalmát, akik az eladás hátterében a távközlési cég romló lehetőségeit és esélyeit látták. Ron Sommer ügyvezető igazgató részvényárfolyamuk 21 százalékos előző heti zuhanását látva múlt szerdán a vezető német napilapokban egész oldalas levelet adott közre, melyben kijelentette: “a részvények csak az értéküket vesztették el, a lényegüket nem.” Ebben a nyilakozatban próbálta befektetőit meggyőzni arról, hogy a Deutsche Telekom továbbra is jó stratégiai pozícióban van és kitart eddigi üzletpolikája mellett. Ezzel párhuzamosan a Deutsche Bank lépését “komoly szakmai baklövésnek” nevezte, majd pár napos szünet után finomított ítéletén.

A labilis távközlési piacon a Deutsche Telekomnak minden lépésére kényes óvatossággal kell vigyáznia. Az elmúlt két évben a telekommunikációs piacon a harmadik generációs mobiltechnológia (3G) jelentőségét túlbecsülve a cégek költekezési lázban égtek, és új befektetéseiket főként hitelből finanszírozták. Miután romlottak a 3G-hez fűzött reményeik, a telekommunikációs piac a mélypontra zuhant, és az addig növekvő nyereséggel számoló vállalatok csak az 1999 előtti eredményük alatt tudtak teljesíteni. Míg a többi távközlési vállalat részesedései eladása mellett döntött, hogy kötelezettségeit csökkentse, addig a német Deutsche Telekom a kivárás stratégiáját választotta.

“Nem stratégiai befektetés…”

A piaci helyzet ismeretében várható volt, hogy a finn Sonera csoport a lehető leghamarabb meg fog válni összes DT részvényétől. Kedden jelentette be, hogy szeptember elejétől folyamatosan zúdítja a piacra 72 millió részvényét.

A többi európai versenytárshoz hasonlóan Finnország legnagyobb távközlési vállalata is a harmadik generációs szolgáltatások működtetéséhez szerzett licencek miatti hiteladósságát akarja lefaragni. Az idő is sürget, mivel 3,25 milliárdos rövid lejáratú kölcsön kötelezettségének októberig kell eleget tennie.

A Sonera vezérigazgató-helyettese, Samppa Seppala kedden úgy nyilatkozott, hogy a Deutsche Telekom részvényeit régebben sem tekintették stratégiai befektetésnek, ezért kézenfekvőnek tűnt, hogy most adják el őket. A Hutchinson Whampoa példájából tanulva azonban a Detsche Telekommal közösen kívánják menedzselni a részvények eladását. Pontos időbeosztás ugyan nem készült a részvények eladására, de a Deutsche Telekomnak határozott ígéretet tettek, hogy minden eladásról időben értesítik.

Meddig tarthat a zuhanás?

Továbbra is kérdés, hogy a Sonera lépése példa lesz-e a többi befektető számára. A Deutsche Telekom sajtónyilatkozataiban további 80 millió részvény piacra kerülésével számol, míg az elemzők szerint szeptemberben 232 millió, decemberben újabb 289 millió papír várható.

Szerdán a Deutsche Telekom nagybefektetői, az észak-amerikai Scana Communications és a Goldman Sachs a Financial Times kérdésére megerősítették, hogy idén nem válnak meg a birtokukban levő Deutsche Telekom részvényektől. A papírok árfolyama folyamatosan zuhan, és várhatóan alacsonyan is marad, mert a gyengélkedő távközlési piac csak nehezen lesz képes felszívni őket.

Az elemzők a 14 eurós árat tartják a lehetséges mélypontnak. Ez a mostani 17,3 eurós átlagárhoz képest még 20 százalékos áresést jelentene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik