Belföld

Harminckét százalékkal nőtt a Telindus eredménye

Olyan piacon növekedett erőteljesen a Telindus, amelyen a kilátásokat folyamatosan lefelé korrigálják.

A. A fél éves eredmények 2001. június végén
Az első hat hónap sikerét az üzemi bevétel 41%-os növekedése jellemezte, amely 242 millió euróról 341 millió euróra emelkedett.
Az üzemi eredmények hasonlóképpen növekedtek és 11,3 millió euróról 13,3 millió euróra emelkedtek, ami 18%-os növekedést jelent 2000 első hat hónapjához képest.
A 2,9 millió eurós pozitív pénzügyi eredmények nem veszik figyelembe az 1,7 millió eurós céltartalékot, amit a Telindus Csoport portfóliójában levő 362.010 db. saját részvényen nem realizált tőkeveszteségre képeztek.

A jelenlegi adózott eredmények, a pozitív konszolidációs különbségek leírását és a fent említett saját részvényekre képzett céltartalékot kivéve, 32%-kal növekedtek a 2000. június végi 10,1 millió euróról 13,3 millió euróra az idei pénzügyi évben.

Az utóbbi hat hónapra vonatkozóan, a pozitív konszolidációs különbségek értékcsökkenését kiegyenlitteték a Telindus Csoport konszolidált nyereségéből, tekintettel a 2000-2001 közötti vállalat-felvásárlásokra. Így a június végi eredményt nem befolyásolják ezeknek a konszolidációs különbségeknek az amortizációi. Ha ezeket az eredményekhez képest könyveljük el, akkor további értékcsökkenési leírást (költséget) adnak a 8,6 millió eurós konszolidációs különbségekre. Ez az összeg kifejezetten a CellStack és a CF6 technológia-orientált vállalat-felvásárlásainak konszolidációs különbségeire vonatkozik, amelyek öt év alatt kerülnek leírásra.

B. Az eredmények elemzése:

Egy csökkenőfélben lévő piacon a Telindus 41%-os növekedést könyvelt el az üzemi bevételben, 18%-os növekedést az üzemi eredményekben és 32%-os emelkedést a jelenlegi adózott eredményben.

A forgalom földrajzi eltérése:

Az elmúlt hat hónap során a jelentős növekedési értékeket 26%-ban szerves növekedésen keresztül sikerült realizálni, elsősorban Olaszországban, Németországban, Belgiumban és Franciaországban, ill. Hollandiában és az Egyesült Királyságban (UK) is. A növekesési érték további 16%-kal történő növekedése elsősorban a jelenlegi kínai és Hong Kong-i vállalat-felvásárlásoknak köszönhető.
Valójában ez a vállalat-felvásárlás, amelyiknek a konszolidálására január elejétől került sor, azonnali hatást gyakorolt a csoport forgalmi adatának földrajzi eltérésére. A Benelux államokban a forgalom relatív súlya csökkent az Európai Unión kívül realizált forgalom javára.

A termékek és szolgáltatások megoszlása:

Ahol konszenzus uralkodik egy gyöngülő piacon, a Telindusnak sikerült a szolgáltatások terén 28%-os forgalomnövekedést elérni az elő év hasonló időszakához képest. Sőt a termékek értékesítése még meg is haladta ezt az értéket, ami 47%-kal növekedett 2000 első félévéhez képest.

A csoport jelenleg számos olyan projektben vesz részt, amelyeket a technológia szempontjából referencia projekteknek is lehet nevezni. Az első blokkot sikeresen leszállítottuk Astrid-nak, a belga biztonsági szolgálat távközlési hálózatának, a második blokkot a KNT konzorcium kapta, amelyben a Telindus is résztvesz. Ennek a projektnek az értéke 50,5 millió euróra rúg.
A Tel-Aviv-i (Izrael) Ben Gurion repülőtér számára a Telindus, 27,8 millió euro díjért, egy teljes távközlési rendszert hozott létre, ami magában foglalja a hálózat biztonságát, adatátvitelt, hang- és képátvitelt, hozzáférés-szabályozást, stb.
Továbbá, 2001 első felében a Telindus jelentős megrendeléseket kapott pl. az NTL-től (UK) 21 millió euro értékben és a Wind/Ericsson-tól (Olaszország) 10 millió euro értékben.

A Telindus kinnlevősége az üzemeltető Iaxis-szal szemben, amely a tavalyi év végén gondnokság” alá került, a várakozásoknak megfelelően alakul.

C. NEM KONSZOLIDÁLT CÉGEK:

A Telindus Csoportnak, a hálózati tevékenységei mellett, van számos pénzügyi befektetése is, többek között, a Mobistarban (5,2%), a Spearheadben (6,8%), és a Netfund Europe-ban (5,6%). A június végi kiemelkedően alacsony piaci érték alapján a Telindus Csoportnak 20,0 millió eurós nem realizált tőkenyeresége van a Mobistarba történt befektetésén.

D. KILÁTÁSOK 2001-RE:

A Telindus Csoport továbbra is fenntartja azokat a várakozásait, miszerint képes lesz 25%-os növekedést elérni a folyó pénzügyi évben a forgalomban, az üzemi eredményekben és a jelenlegi adózott eredményben (a konszolidációs különbségek értékcsökkenését nem véve figyelembe). Ezt a várakozást az is alátámasztja, hogy az előző év azonos időszakához képest a Csoport rendelésállományában 55%-os növekedés tapasztalható.

E. A TELINDUS CSOPORT:

A Telindus Csoport az adat- és távközlési hálózatok európai szakértője.

A Telindus Csoport szakértelme felöleli a modern távközlési technikák legszélesebb területeit is, ilyenek pl. a multimédiás hálózatok (a beszéd, adat és kép integrálása), kábelelosztó és felügyeleti rendszerek, a biztonságtechnikai és mobil hálózatok. Ez a szakértelem olyan széles körű szolgáltatásokban jelenik meg, amelyeket a Telindus kínál a vevőinek ebben az összefüggésben.

A Telindus Csoportnak kb. hatvan üzleti vállalkozása van tizenhat országban, ill. Európa többi részén és a többi kontinensen kiterjedt képviselői hálózattal rendelkezik.

A Telindus ügyfelei között tart számon több mint hatvan üzemeltetőt és egy sor elsőrendű pénzügyi, állami és európai intézményt. A Telindus világszerte jelentős számban rendelkezik első osztályú referenciákkal az ipar, a kereskedelem, az orvostudomány és a média területén.

A Telindus Csoport alkalmazásában kb. 2400 ember áll, és részvényeit jegyzik az Euronext Brussels tőzsdén (árfolyam távjelző TEL).

F. Pénzügyi naptár:

Sajtóközlemény a 2001. évi eredményekről: 2002. január 25. péntek
2001. évi Taggyűlés: 2002. május 24. péntek
2001. évi osztalékfizetés: 2002. június

G. Kapcsolattartó személy:

Jan Steyaert – Igazgató – Vezérigazgató
Telindus Group
Tel: (+32) (16) 38 25 41
Fax: (+32) (16) 38 27 08
E-mail: jan.steyaert@telindus.be
Web site: http://www.telindus.com

Bata Miklos – Ügyvezető igazgató
Telindus Hungary
Tel: (+36) 1 312 0212
Fax: (+36) 1 312 1419
E-mail: miklos.bata@telindus.hu
Web site: www.telindus.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik