Belföld

Ha sokat akar a szarka…

Új módszer jött divatba a menedzserek háza táján: a multitasking, azaz több feladat egyidejű végzése. Az elbocsátott alkalmazottak munkájának elvégzésére ideig-óráig jó, de a Michigani Egyetem legfrissebb tanulmánya szerint több hátránnyal, mint előnnyel jár. A multitasking hatására ugyanis nem nő, hanem csökken a termelékenység.

Ha sokat akar a szarka… 1Az Egyesült Államokban mind több vállalati vezető teszi le voksát a multitasking mellett, elsősorban a gazdaság megtorpanása által kiváltott elbocsátási hullám következtében. A menedzserek célja az új eszköz használatával az, hogy minél kevesebb alkalmazott végezze el több ember munkáját.

Kamu az egész?

A Michigani Egyetem legfrissebb tanulmányában Joshua Rubenstein, David Meyer és Jeffrey Evans kutatók fiatal felnőtteken végezték kisérleteiket. A vizsgálat alanyainak azt a feladatot adták, hogy váltogassanak két, megszokottságában és komplexitásában eltérő feladatot. Rubensteinék arra a következtetésre jutottak, hogy minden ellenkező feltételezés ellenére a multitasking hatására valójában nem nő, hanem csökken a dolgozók termelékenysége.

Az emberi észlelés és teljesítmény egyik jellegzetessége ugyanis, hogy a különböző tevékenységek közötti váltás időt igényel. A váltáshoz szükséges idő pedig annál hosszabb, minél bonyolultabbak az egyes feladatok.

A figyelem megosztása életveszélyes lehet

Olvassa el a FigyelőNet korábbi cikkeit is! • Elbocsátási hullám Amerikában

Globalizáció: kétélű kard

Tipikus példaként említhető az autóvezetés közbeni telefonálás. A laikusok többsége szerint nem különösebben megerőltető vezetés közben telefonálni; sőt, kifejezetten praktikus két találkozó között megbeszélni a harmadikat. Rubensteinék szerint azonban ez még akkor is kockázatos lehet, ha a vezető hanghívással tárcsáz, és a beszélgetés közben is folyamatosan használja a kihangosító berendezést. A vezetés közben ugyanis sok mindenre kell figyelnünk, egyfajta belső beszédre van szükségünk a döntési helyzetek mérlegelésekor. Telefonálás közben azonban nincs lehetőség belső fülünk, belső beszédünk, sem pedig belső szemünk használatára, hiszen azzal a vonal túlsó végén lévő személyt képzeljük el. A tanulmány szerint nem okozhat problémát a volánnál egy mindennapi telefonálás; ha viszont érzelmileg vagy mentálisan megterhelő beszélgetést folytatunk, az elvonhatja figyelmünket az autóvezetésről, így nő a balesetveszély.

Bűnös számítógépek

A számítógépek az ember kezébe adják a lehetőségek korlátlan tárházát, ezzel pedig folyamatosan multitaskingra kényszerítik az irodai dolgozókat. Valóban nem lebecsülendő, hogy a mai technológia segítségével egyszerre lehet levelezni, faxolni, jelentéseket írni, az internetet böngészni vagy éppen kedvenc zenénket hallgatni; a szoftverfejlesztők azonban nem veszik figyelembe, hogy az emberek – az egyre gyorsabb processzoroktól eltérően – nem képesek korlátlan figyelem megosztásra. Az említett tanulmány szerzői kimutatták, hogy azoknál a dolgozóknál, akik szövegszerkesztőn dolgoznak, miközben a telefonok intézése is őket terheli, az időveszteség elérheti a munkaidő 20-40 százalékát.

Hogyan működik az emberi agy?A tudatos agy egyszerre csak egy dolgot tud kezelni. Ha új, ismeretlen dolgokkal foglalkozunk, vagy váratlan események érnek minket, a tudatos agyunk lép működésbe.

A féltudatos agy kezeli a rutinszerű feladatokat. A szakorvosok szerint átlagosan mintegy 5-9 gondolatkört tudunk így futtatni.

Az előzőkben ismertetettekkel szemben a tudatalatti agy kapacitása gyakorlatilag határtalan. Állandóan foglalkoztatják álmaink és ötleteink.

Merjünk nemet mondani

A számítógépek túlzott használata nem növeli a hatékonyságot, csak lehetővé teszi, hogy gyorsabban törjön ki a káosz – idézte Klaus Müller TMI-elnök szavait Kis János Balázs, a cég hazai képviseletének tanácsadója. A szakember szerint sokan hajlamosak túlvállalni magukat, és a feladatok közötti kapkodással próbálnak belül maradni a kívánt határidőkön. Ezáltal viszont semmit nem tudnak elvégezni, és rohamosan csökken a termelési hatékonyság. Kis János Balázs ezért azt tanácsolja, hogy merjünk nemet mondani a legcsábítóbb ajánlatokra is; az önmegvalósítást és kreativitást igénylő feladatokból egyszerre soha ne végezzünk egynél többet. A nagy latin bölcs, Tertullianus is így fogalmazott: Age quod agis, azaz csináld, amit csinálsz. Ezt kellene szem előtt tartaniuk a költségcsökkentési kényszerben sokszor rosszul döntő vállalati vezetőknek is.

Lőjük le a levelezőprogramot!

Az egyik legtípikusabb zavaró forrás a számítógép képernyőjén az új levél érkezését jelző piktogramm. Kevesen tudnak ilyenkor ellenállni a kísértésnek, hogy ne nézzék meg: “hátha fontos”? A TMI e-kultúra felmérése arra mutatott rá, hogy azok a dolgozók, akik naponta több mint 25 emailt kapnak, munkaidejük aránytalanul nagy részét fordítják az elektronikus levelezésre. Ez persze sokszor magánjellegű, amit a hatékonyság csökkenéseként érez meg a munkáltató. Kapcsoljuk tehát ki az értesítő automatikát, hogy nyugodtan tudjunk dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik