Belföld

Béke szigete

Budapest Béke út 37.

Béke szigete 1Valaki említette, hogy van egy étterem kint Angyalföldön, a Béke úton, érdemes benézni. Nosza, gyerünk. Fáy utca, kínai piac, Vasas-pálya. Nem kimondottan előkelő környék, de az úgynevezett külváros manapság tartogathat meglepetéseket, Ahogy például az újpesti Külvárosi Kávéház már a nevében is önérzetesen vállalja régióját, és milyen választékos, remek lokalitás. Lássuk, mit tud ez a Béke Szigete?

Az épület a hatvanas évek elejének – bontakozó gulyáskommunizmus – óvatosan korszerűsödő szocreálja. Inkább társasháznak hinné az ember, nyilván annak is épült. A földszinten söröző, minikaszinó, az emeleten étterem, még följebb klub van. A függönyök, szőnyegek, bútorok, terítők jó minőségűek, de az egészben van valami enyhe, derengő félmúlt. Még nem tudom pontosan, mi ez. Akkor jövök rá, amikor rendkívül gondoskodó fogadtatás után az étlapra pillantok: mindenféle van, de feltűnően sok az orosz étel. Kiderül, ez volt az oroszok vendéglője. És az maradt a privát fordulat után is. Az új vezetés nem akarta agyagba döngölni őket, inkább bazírozott rájuk.

Mikor édességnek pirogot kértünk, a pincér pár perc múlva visszajött, és azt mondta, enyhe akcentussal: “Elnézést, de itt voltak az oroszok…” Mire én: “Ezt nem mondja komolyan! Mikor?” Ő folytatta: “És elvittek mindent. Az összes pirozskit!” Röhögtünk: “Mindent? Már megint?” És rendeltünk mást.

Csupa oroszosat. Előételnek heringet oroszosan: csodás pácolás, vajpuha halak, nyers hagymakarikák. Húsz éve nem tudok nyers hagymát enni gyomorégés miatt: most ez is sikerült! Levesnek természetesen borscs és szoljanka következett, savanykás és finom mindkettő. A bélszín-saslik – hagymás húskarikák nyárson – nem analizálható fűszerezése egy sosem tapasztalt ízzel lepett meg, nyilván komoly szerepe volt ebben a faszénnek, melyen sütötték. A tabaki csirkét valószínűleg úthengerrel, méghozzá orosz úthengerrel készítik: a fél csirkén áthalad az úthenger, és ezt a laposcsirkét, melyben a csontok rejtélyes módon épen maradnak, ördögi fűszerezéssel erőteljes piros-ropogósra sütik. Pont olyan, amilyennek Önök most nyálukat csorgatva gondolják! Ehhez kértünk egy ecetes gombát (semmi köret!), a pici gombafejek között hámozott mandulaszerűen fehérlettek a fokhagymagerezdek: kénytelen voltam külön két adagot hazahozni belőle! Látván a sikert, a séf hozott egy tálka üzbég salátakompozíciót ízelítőnek, újdonság, most vezetik be. Feketegomba, savanyított sárgarépa homárdarabkákkal, üvegtésztával, éjsötét tengeri káposzta, de majd 34 félét kínálnak októbertől: elképesztő ízorgia. Végül, minthogy itt voltak az oroszok és elvitték az összes pirogot, kényszerűségből szirniki nevű túrófánkot ettünk: ezentúl akár mindig elvihetik a pirogot, én ezt választom. A minikaszinóban van rulett is, de azért az orosz rulett nem kötelező. Habár itthon, darvadozva egy ilyen ebéd után, néha még azt se bántuk volna. Az utolsó golyót valószínűleg úgyis elvitték a forgótárból.

Hangulat: derengő félmúlt

Választék: szabadon lehet oroszt választani

Előételek: 530-1550 forint

Levesek: 420-680 forint

Főételek: 820-2720 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik