Belföld

Ellentétes mozgások

A fejlett országok tőzsdéi a befektetők számára kellemes teljesítményt nyújtottak a héten, a fejlődő piacokon viszont a medve volt az úr, a krízisgócokban pedig egyenesen zuhantak a részvényárak.

Pénz- és állampapírpiacPénteki hatállyal, 25 bázisponttal 11,25 százalékra emelte alapkamatát a Nemzeti Bank.

Tizenhat bázisponttal csökkent az MNB kötvény aukciós hozama a hétfői kibocsátáson (10,69 százalék), jelentős túlkereslet mellett. A meghirdetett 23 milliárdnyi papírra 74 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. A legrövidebb diszkont kincstárjegy aukcióján is hozamcsökkenés mutatkozott (10,67 százalék, kilenc bázispont), viszonylagos érdektelenség mellett. A meghirdetett tízmilliárdnyi papírra ugyan közel negyvenmilliárdnyi ajánlat érkezett, az ÁKK azonban csak nyolcmilliárdnyit fogadott el.

Két államkötvény-kibocsátást tartottak a héten, a 2003/M kétéves, illetve a 2006/E ötéves papírok aukciójára csütörtökön került sor. A rövidebb papírra a meghirdetettnél alig valamivel több ajánlat érkezett, így az ÁKK ötmilliárddal csökkentette a kibocsátott mennyiséget (húszmilliárd forint). Az aukciós átlaghozam 18 bázisponttal, 9,18 százalékra csökkent. Kétszeres túljegyzés mellett bonyolították le az ötéves papír aukcióját, az ÁKK 25 milliárdnyi papírt bocsátott ki, a hozamszint (8,37 százalék) 14 bázispontos emelkedése mellett.

A másodpiacon a rövidebb oldalon folytatódott a hozamcsökkenés a napokban, az éven túli lejáratokon viszont emelkedést mutattak a referenciahozamok.

A DWIX index értéke egy bázisponttal, 10,58 százalékra csökkent a héten.

Stabilizálódott a forint, a centrumtól számítva 7,3 százalékon zárta a hetet. A nemzeti valuta a dollárhoz képest közel másfél százalékot gyengült a napokban (299,4).

Nézzük csak: Dél-Amerikában a bizonytalanság dominált, Argentínában továbbra sem nyugodtak meg a kedélyek (mivel a kormányzat nem kapott támogatást kiadáscsökkentő programjához), melyet a részvénypiac – dollárban mért – tizenkét százalékos zuhanása jelzett leginkább számunkra. Ennél nagyobb visszaesést csak a másik fekete bárány, a török tőzsde szenvedett el (dollárban tizenöt százalék öt kereskedési nap alatt!), így a közép-európai régióban nem sok esély volt emelkedésre.

Európában nem túl nagy hatású makrogazdasági adatok jelentek meg a héten, többségük pozitívnak minősült, ellensúlyozva a német tőzsdei társaságok eseti profit warningjait. Amerikában a hét második felére maradtak a jelentősebb makromutatók. Ezek közül kellemes meglepetésnek számított az import árindex vártnál nagyobb csökkenése, illetve a termelői árak várakozásokat jelentősen alulmúló növekedése. Az örömöt csak a kiskereskedelmi forgalom júniusi gyenge számai, illetve a kezdő állástalanok 1992 óta nem látott magasságba szárnyaló száma árnyékolta, de ezen a héten már inkább a vállalati frontra figyelt a tőzsdevilág.

A Motorola és a Yahoo! várakozásoknál kedvezőbb eredménye (Cikkünk a két nagy cég eredményeiről >>, illetve a Microsoft megemelt árbevételbecslése szolgáltatta az alapot az optimizmusra, amit a hét további részében közölt – általában a várakozásoknál erőteljesebb – eredmények igazoltak. Nem véletlen, hogy a tőzsdeindexek rangsorában a Nasdaq végzett az élen, négy százalékot meghaladó emelkedésével, és a Dow Jones is tőle szokatlan mértékű, két és fél százalékot meghaladó javulást mutatott.

Itthon semmi különös nem történt a tőzsdén, ha csak a hét végi záróértéket nézzük, pusztán a szokásos gyengülésnek lehettünk tanúi. Az index azonban közel 250 pontos távot járt be az elmúlt napokban, a forgalom minimális erősödése mellett (az összvolumen egyik napon sem haladta meg az ötmilliárd forintot). Szerdán közölték a júniusi inflációs rátát, a 10,5 százalékos éves emelkedés nagyjából megfelelt a várakozásoknak, de legalább alacsonyabb lett, mint a megelőző havi adat (cikkünk az inflációról >>). A BUX másfél százalékos csökkenéssel zárta a hetet, a jelek szerint elég erősen ragaszkodik a 6600 pont körüli régióhoz.

Óvatosan ugyan, de nyomták a befektetők a nagy papírokat lefelé, a két “M” (Mol és Matáv) egyszázalékos csökkenéssel zárta a hetet, az OTP és a Richter jelentősebb csökkenést mutatott. A hét vesztese a Fotex volt, a vezérigazgatójától megváló társaság részvényének ára több mint nyolc százalékot zuhant (cikkünk Csepi Lajos új munkahelyéről >>). A Zalakerámia árfolyamvesztesége hat százalék, a részvény ára a hónap elején megtartott közgyűlése óta folyamatosan esik, valószínűleg ugyanúgy jár majd, mint a másik Arago cég, az elsorvadt Pick.

A hét nyertesei ismét a kisebb papírok közül kerültek ki, tíz százalékot meghaladó ugrást mutatott a Prímagáz. A piac kedvezően ítélte meg a társaság hó eleji ingatlanértékesítését, amivel pozitívba is fordulhat a társaság idei gazdálkodási mérlege, esetlegesen újra osztalékkal kecsegtetve a részvényeseket. Felvásárlási pletykák keringtek a hét elején az Inter-Európával kapcsolatban, ez egy nap alatt közel tíz százalékkal dobta meg árfolyamát, hét végére ebből hat százalék maradt. Jól teljesített a Graphisoft is, közel öt százalékkal javult a részvény kurzusa, miután a társaság bejelentette, nyereséggel zárta a második negyedévet.

Pénteken járt le a Mol vételi ajánlata a TVK részvényeire, a nagyrészvényesek közül sem a Borsodchem (15 százalékos tulajdonos), sem a CE Oil (16 százalék) nem “élt a lehetőséggel”, a részvény árfolyama záráskor 3700 forintot mutatott.

Újabb részvénnyel csökkent a tőzsdei papírok köre, bár az Aranypók kivezetését nem lehet a veszteséglista élére helyezni. A papírra 7480 forinton kötöttek pénteken utoljára, ami nagyjából tükrözte az elmúlt két éve néhány kötésének átlagárát is.

Az biztos, hogy a tengerentúlon nem fognak unatkozni a héten, a meghatározó tőzsdei társaságok fele a napokban közli negyedéves eredményét, ami jelentős hintázást okozhat az indexekben. Itthon továbbra sem valószínű, hogy a jelenlegi pangás valamit is változna.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6582,2
-1,60 %
-16,15 %
Varsó WIG
13404,2
-1,29 %
-24,90 %
Prága PX50
393,8
-4,65 %
-17,70 %
Frankfurt DAX
5928,0
1,12 %
-7,86 %
Párizs CAC
5025,2
0,52 %
-15,21 %
London FTSE
5537,0
1,05 %
-11,02 %
Nikkei 225
12355,2
0,40 %
-10,38 %
Hang Seng
12612,8
-2,97 %
-16,45 %
Dow Jones IA
10539,1
2,79 %
-2,30 %
Nasdaq
2084,8
4,02 %
-15,61 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik