Belföld

FigyelőBarométer – június 29.

Kétmilliárdba kerül a béke a patikusokkal (+1). Megkapták Milosevicset, akik hajlandóak fizetni érte (+1). Megnyugtatták a magánnyugdíjpénztárak vezetőit (+1). Szépen emelkedik a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – június 29. 1Kétmilliárdba kerül a béke a patikusokkal

Talán sikerül látványos vereség nélkül megegyeznie a gyógyszerészekkel az egészségügyi miniszternek, ha kifizetik azt a két milliárd forintot, amit eddig a beszerzések finanszírozására kellett fordítaniuk a patikusoknak, lényegében hitelt nyújtva a társadalombiztosításnak, hiszen a támogatást csak késve kapja meg a patika a tb-től. Ezzel kifogható a szél a patikusok vitorlájából, és nem kell újraírni a gyógyszerárrendeletet, és érvényes marad a határozat a kötött árrésről. Amelyben, nem mellesleg, izgalmas meglepetések vannak elrejtve. A Népszabadság kiszámoltatta, hogy a leggyakrabban vásárolt láz- és fájdalomcsillapítók drágulása mennyibe kerül a betegeknek. A hivatalos, 6,3 százalékos átlagos értékhez képest a Gyógyszerkutató Intézet szerint 18-20 százalék az áremelkedés. Ha ugyanazok a gyógyszerek fogynak a második félévben, mint fogytak eddig, akkor ez 7 milliárd forint többletkiadást jelent a betegeknek. De éppen azért alakították át az árakat, hogy ne a drágát vegyék, hanem a hazai, úgynevezett generikumokat, amelyekben jobbára ugyanazok a hatóanyagok vannak, csak mégse. Hiszen ezeknek már lejárt a licencjoguk, szabadon lehet őket koppintani, vagyis nem a legkorszerűbb termékek. Aki teheti, az viszont legalább azzal kényezteti az édesanyját, a gyermekét, a feleségét, hogy ha beteg, legalább a legjobb gyógyszert kapja meg – kerül amibe kerül.

Megkapták Milosevicset, akik hajlandóak fizetni érte

Milosevics gazdasági alku áldozata lett. Szerbia megújítása forgott veszélyben, ha nem adják ki az egykori elnököt, az utolsó európai diktátort. “Kapsz pénzt, ha a Szlobodant kivihetjük Hágába” – ez volt az üzenet, és ez a piac győzelme a terror felett. Szeretnétek jól élni, szeretnétek új utakat, épületeket, ipart, engedjétek el a diktátor kezét és – ez az izgalmas – nincs rögtönítélő bizottság, nem terrort alkalmaznak a terror ellen, hanem európai bírók nézegetik majd a frissen feltárt sírokban talált csecsemők csontvázát és keresik a bizonyítékokat az elnök elítéléséhez. Akkor alakul át igazán Európa, ha kevesebben lesznek a szélsőségesek, ha az elvadított tömegnek tartania kell a demokratikus többségtől. Mennyibe kerül? Tényleg akarja a világ, a brit, az amerikai, a holland, a spanyol, az olasz adófizető, hogy a terroristák kivásárlása miatt évente 20 dollárral magasabb legyen az adója? Most úgy látszik, hogy: igen. Ha ennyibe kerül – szerintem is megéri.

Megnyugtatták a magánnyugdíjpénztárak vezetőit

Megint jó nagy türelemre lesz szükség, mert valójában csak az őszi hónapok végére derülhet ki, hogy mit is jelent a magánnyugdíjpénztárak számára az új nyugdíjrendszer. Kis idegesség érzékelhető volt, mert a magánnyugdíjpénztárak vezetői gyorsan találkozni akartak a pénzügyminiszterrel: “Most akkor mi van?” Semmi baj, mondta a miniszter: a magánnyugdíjpénztár az egyik leghasznosabb megtakarítási forma, s ennek így is kell maradnia. Nincs tehát hadüzenet, csak nem lehetett elég árnyalt a nyugdíjrendszer átalakításáról tett első bejelentés, mert az politikai üzenet volt. Azért sem túl idegesek a pénztárak vezetői, mert az első modellszámításokhoz képest a tagok száma 25 százalékkal több, vagyis abból bőségesen veszíthetnek. És már megtanulták a pénztárak, hogy nem nagyon érdemes a kormánnyal rosszban lenni, mert átállítja az automatákat, és akkor a 8 százalékból nem hét vagy hat lesz, hanem még kevesebb. És érvelhet a kormány azzal, hogy a tervezett összegnél több mint hetven millárddal többe került a költségvetésnek, hogy népszerűbbek a magánnyugdíjpénztárak a tervezettnél. Miért is? Mert az államban errefelé nem nagyon bíznak. Ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni a számításoknál…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik