Belföld

Idén Prágában rendezi meg éves kongresszusát az Európai Reuma Ellenes Liga

Az Európai Reuma Ellenes Liga (EULAR) június 13. és 16. között tartja éves kongresszusát a cseh fővárosban.

A reumatológusoknak szóló szakmai programok mellett olyan fórumok is szerepelnek a programban, melyeken Európa különböző országaiból érkező reumabetegek vesznek részt. A kongresszus célja egy olyan alkalom megteremtése, melyen a kontinens szakemberei és betegei szakterületükkel ill. betegségükkel kapcsolatosan információt, tapasztalatot cserélhetnek egymással.

Az Európai Reuma Ellenes Liga 1947 szeptemberében alakult meg 11 országos szervezet tagságával a Koppenhágában megrendezett első Európai Reumatológia Kongresszus alkalmával. A szervezet célja a mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésének, kezelésének és rehabilitációjának előmozdítása, a betegségcsoporttal kapcsolatos kutatások elősegítése, támogatása. A reumatológiai betegségek ellen való küzdelemben nem csak az orvosi szempontok figyelembevételét tartják fontosnak, de szeretnék felhívni a figyelmet a betegségben szenvedők szociális és egyéb szükségleteire is. Ma az EULAR-nak már 40 tudományos társaság és 24 szociális liga a tagja, köztük a Magyar Reumatológusok Egyesülete és a Magyar Reumabetegek Egyesülete is. A szervezet biztos anyagi hátteréhez nagyban hozzájárulnak azok a (gyógyszergyártó) cégek és más érdekelt szervezetek, akik szintén tagjai az EULAR-nak.

Az EULAR hét – különböző területeket pl.: kutatás, oktatás, epidemológia stb. felölelő – állandó bizottságon keresztül fejti ki tevékenységét. Az egyik ilyen bizottság a szociális ligákat tömörítő bizottság, melyen keresztül az egyes országok betegszervezetei kapcsolódnak az EULAR tevékenységéhez. Kezdetben négyévente tartottak egy kongresszust, 1983-tól pedig egy évenkénti szimpóziumra is sor került. Ez utóbbi olyan nagy érdeklődésre tartott számot, hogy az EULAR vezetősége úgy döntött, 2000-től inkább évente rendezik meg az Európai Reumatológia Kongresszust. A tavalyi rendezvénynek Nizza adott otthont, a 2002-es kongresszus vendéglátója pedig Stockholm lesz.

A kongresszuson résztvevő reumatológusok, ortopéd orvosok számára számos előadást terveznek a szervezők. A hallgatóság megismerkedhet majd a reumatológiai megbetegedések különböző típusaival (pl.: osteoporosis, osteoarthritis, rheumatoid arthritis, SLE/lupus stb.) kapcsolatos új eredményekkel, új terápiás lehetőségekkel. Lesznek előadások a pontos diagnosztizálás módszereiről és fontosságáról, a reumatológiai megbetegedésekhez kapcsolódó komplikációk elkerüléséről, megelőzéséről, a gyermekek mozgásszervi betegségeiről, a sportorvoslásról. A szakmai program részét alkotják a kapcsolódó tudományok témájában, egészségügyi szakemberek (pl.: ápolók, gyógytornászok, önsegítő csoportok vezetői) számára tartott prezentációk is.

A betegek számára rendezett fórumok fontos témája lesz a reuma- és artrózisbetegek nemzeti és nemzetközi szervezeteinek fontossága, egyes országok példáin mutatják be, hogyan jönnek létre ezek az érdekképviseletek, és hogyan működtethetőek hatékonyan. A résztvevő betegek lobbitechnikákat tanulhatnak meg a sikeresebb érdekérvényesítéshez, ötleteket, példákat kapnak az orvos-beteg kapcsolat erősítésére, a teljes élet megvalósításához. A betegek számára rendezett programok fórum jellegűek, ahol fontos szerepet kapnak az egyéni és nemzeti tapasztalatok, és a betegek pozitív példák bemutatásával támogatják egymást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik