Belföld

100 éves fennállását ünnepli a Richter Gedeon Rt.

A világon 15-nél kevesebb azon gyógyszervállalatok száma, amely megélte működésének 100. évét.

A Richter Gedeon Rt. ezen kevesek közé tartozik. A centenáriumi ünnepségsorozat nyitánya a Magyar Állami Operaházban megrendezendő gálaest, amelyen a magyar pénzügyi, gazdasági élet szereplői vesznek részt, és amelyet köszöntő beszédével Orbán Viktor miniszterelnök nyitott meg. A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta, hogy a XXI. század megnyeréséhez a Richter Gedeonhoz hasonló emberekre és a Richter Gedeon Rt.-hez hasonló, magyar kézben lévő cégekre van szükség, melyek állják a versenyt a világpiacon is.

Magyarország legnagyobb gyógyszergyárát 1901-ben alapította Richter Gedeon Gyógyszerész, aki ezzel nemcsak a cég, hanem a magyar gyógyszeripar alapjait is megteremtette.

A Richter Gedeon Rt.-nek a kelet-európai gyártók között egyedülálló öt kontinensre kiterjedő piachálózata van: 30 országban összesen 4 gyártóhellyel, 30 képviseleti irodával, valamint 14 kereskedelmi leányvállalattal és nagykereskedelmi vállalattal rendelkezik. Jelentős szerepet tölt be Közép-Kelet-Európa és a FÁK térség gyógyszerellátásában; regionális multinacionális szerepe egyre erősödik, s mind fokozottabb mértékben van jelen termékeivel az Európai Unió országaiban és az Amerikai Egyesült Államokban.

A Richter Gedeon Rt. a legkorszerűbb nyugat-európai és amerikai minőségi követelményeknek is megfelelő készítményeket gyárt. Innovációs tevékenysége eredményeképpen termékpalettáján ma megtalálhatók azok a legkorszerűbb hatóanyagok, melyek szerepelnek a világ gyógyszerpiacának első tíz legnagyobb forgalmú, legkorszerűbb hatóanyagai között is.

A társaság életében fontos szerepet játszik az innováció, ezt bizonyítja, hogy termékeinek 80 százaléka saját fejlesztésű, és forgalmának 20 %-át az eredetei kutatási és fejlesztési tevékenység eredményeképpen létrejött készítmények adják. A Richter Gedeon Rt. a legaktívabb hazai bejelentő: 1905 és 2000 között 11559 szabadalmat jelentett be.

Jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság gyarapodásához: nyereségének 70 százalékát visszaforgatja hazánk gazdaságába. 200-ben összesen mintegy 30 milliárd forinttal járult hozzá a magyar nemzetgazdaság fejlődéséhez. Magyarországon 4300, külföldön 1000 embert foglalkoztat. A hazai cégek közül a legtöbbet költ kutatás-fejlesztésre.

Kiemelkedő szerepet tölt be a magyar lakosság alapellátásának biztosításában, hiszen termékei szinte minden fontos terápiás területet lefednek. A Richter Gedeon Rt. Magyarországon 1997 óta piacvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik