Belföld

Mr. Euró, Mr. Dollár, Mr. Yen

Ők hárman tartják kezükben szinte az egész világgazdaságot. Hogyan kerültek a jegybankelnöki székbe? Milyen gazdaságpolitikát követnek? Milyen vastag pénztárcával térnek haza? Hogyan lazítanak szabadidejükben?

Van egy ember, akinek még az Egyesült Államok elnökénél, sőt Bill Gates-nél is nagyobb hatalma van az amerikai gazdaság felett. Ő az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan, aki 14 éve tölti be ezt a posztot. Európai kollégája, Wim Duisenberg rögtön 12 ország monetáris politikája felett őrködik. Az egyszerűen csak Mr. Yennek nevezett Masaru Hayami pedig immár harmadik éve a japán jegybankért felel.

A jegybankelnöki kinevezés

A jelenleg 76 éves Alan Greenspant 1987-ben még Reagan elnök nevezte ki a Fed élére. Megtartotta az idősebb Bush elnök is, Clinton pedig 2000-ben, immár negyedszerre, újabb négy évre meghosszabbította Greenspan megbizatását.

Mr. Euró, Mr. Dollár, Mr. Yen 1A nagyra nőtt, bozontos hajú, láncdohányos hírében álló, “csupán” 66 éves holland Duisenberg a németek és a franciák kompromisszumának eredményeképpen került az Európai Központi Bank élére. A Frankfurtban székelő ECB élére elsőként német elnököt kinevezni az intézmény nemzetek fölöttiségét kérdőjelezte volna meg, egy francia elnök viszont elfogadhatatlan volt a németek számára.

Európa vezető politikusai 1998-ban állítólag abban egyeztek meg, hogy Duisenberg nem tölti ki a nyolcéves jegybankelnöki ciklust, az euró mindennapi használatba történő, legkésőbb 2002 közepén lezáruló bevezetése után önként lemond, és átadja helyét Jean-Claude Trichet-nek, a francia jegybank első számú emberének. Bár Duisenberg még be sem jelentette távozásának pontos dátumát, az utódlási harc máris megindult. (Ha kíváncsi ennek részleteire, kattintson ide!)

Duisenberghez hasonlóan Masaru Hayami is 1998-ban került a jegybankelnöki székbe. Az 1998-as jegybanktörvény előtt a Bank of Japant (BOJ) lényegében a hatalmon lévő politikai akarat és a bankrendszer óhajai kiszolgálójának tekintették. Hayami a korrupciós ügyektől igencsak zajos japán belpolitika idején tért vissza a jegybankhoz, ahol korábban már 33 évet szolgált, és amely a frissen elfogadott jegybanktörvény értelmében teljes függetlenséghez jutott. A jelenleg Greenspanhez hasonlóan 76 éves elnök megbizatása öt évre szólt.

A szakmai múlt

Szakmai tapasztalatnak egyikük sem volt híján. A mérsékelt republikánus Greenspan a közszereplést Nixon, majd Ford elnök tanácsadójaként ismerte meg. Carter elnök ideje alatt lélegzetvételnyi szünethez jutott, és New Yorkban William Townsend kötvénykereskedővel tanácsadó céget alapított. Onnan költözött Washingtonba 1987-ben, amikor Reagan felkéri a Fed elnöki pozíciójának betöltésére.

Az ortodox monetarista hírében álló Duisenberg 1981-től 15 éven át a holland jegybank elnöke volt. Ám az ő közszereplése is korábban kezdődött: 1973-77 között szociáldemokrata érzelmű pénzügyminiszterként is tevékenykedett már.

Jegybankelnöki gyakorlatnak Hayami sincs híján. 1948 és 1981 között folyamatosan a BOJ szolgálatában állt, majd 17 évig a Nissho Iwai kereskedelmi vállalat ügyvezetőjeként, később elnökeként tevékenykedett.

Gazdaságpolitika, legendák és a vastag pénztárca

Mr. Euró, Mr. Dollár, Mr. Yen 2Bármit mondanak, az befolyással van a piacokra. Ezért minden szavukat rendkívüli óvatossággal kell megválogatniuk. A legendák szerint Greenspan beszédeit általában a fürdőkádban írja. Ugyancsak a legendák szerint, ha Greenspan a Fed Nyíltpiaci Bizottságának üléseire súlyos táskával érkezik, kamatmódosítást javasol, ha azonban táskája könnyű, a kamatokat változatlanul hagyja. A brókerek nagy bánatára csak arra nincs lehetőség, hogy az ülések előtt lemérhessék a táskát.

Az USA elmúlt tízévi robosztus növekedése alatt Greenspan királyi magasságokba jutott, a piac egyszerűen csak úgy emlegette: “maestro”. Jelenleg, immár másodszorra, az elnök azon ügyeskedik, hogy a túlpörgött amerikai gazdaság “finoman érjen földet”. 1995-ben ez egyszer már sikerült. A piac most agresszív kamatcsökkentést vár tőle, remélve, hogy az intézkedés a lefelé ívelő gazdaságot hirtelen lendülettel ellenkező irányba képes fordítani.

A monetáris szigor politikáját hirdető Duisenberg egyelőre sokkal inkább a fiatal Európai Központi Bank hitelességének megteremtésével és a célul tűzött, 2 százalékot nem meghaladó infláció elérésével foglalkozik, mint a piac kamatcsökkentési követeléseivel. Míg a világ vezető jegybankjai év eleje óta folyamatosan csökkentik kamataikat, az ECB csak múlt csütörtökön adta be derekát, és mérsékelte az irányadó refinanszírozási kamatát. Duisenberget ennél is több támadás éri az ECB transzparenciájának hiánya miatt.

Míg Alan Greenspan évente 157 ezer dollárt tehet zsebre, Wim Duisenberg több mint kétszeresét, 340 ezer dollárral gyarapíthatja évente számláját. Az angol jegybank elnöke azonban még nála is nagyobb, évi 345 ezer dolláros fizetéssel büszkélkedhet.

Mit tud a japán?Hayami neve az 1999 februárjában bevezetett zéró kamat politikával, majd 2000 augusztusában a monetáris lazítással való szakítással forrt össze. Erről olvashat írásainkban:

A zéró kamatpolitika, és ami mögötte van

Krugman: Hayami eltévedt

Keresztény szellemiséggel átitatott gazdaságfilozófia

Masaru Hayami nem tartozik a világ kedvelt jegybankelnökei közé: nemcsak hazájában, hanem az óceán mindkét partjáról kritikák áradata zúdul rá szakadatlanul. Egy dologban azonban nem érheti kritika a baptista-metodista keresztény egyházhoz tartozó, mélyen vallásos elnök háza táját, ez pedig a BOJ nyilvánosságpolitikája. A hitéről gyakran beszélő Hayami úgy véli, hogy Isten előtt mindenképpen elszámolunk földi tetteinkért, így a gazdasági életben is a transzparencia megteremtésére kell törekedni.

Mr. Euró, Mr. Dollár, Mr. Yen 3Hayami szerint a központi bank az ország lelkiismerete, és a korrumpálódott japán politikai életből a jegybanknak ki kell emelkednie tisztaságával és feddhetetlenségével. Ezért az elnök kínosan ügyel a transzparenciára: a jegybank kéthavonta tartott, gyakran 5-6 órás üléseiről nyilvánosságra hozzák a részletes jegyzőkönyveket, Hayami az ülések után félórás sajtótájékoztatókat tart, a BOJ rendszeres havi jelentéseket készít, évente kétszer tájékoztatót küld a törvényhozás alsó és felső házának, és feljegyezték, hogy 1999-ben az elnök a parlament 115 ülésén jelent meg.

Szabadidő: aktív sport, zene

Greenspan elnök szabadidejében meghatározó szerepe van a klasszikus zenének, a tenisznek és második feleségének, aki főállásban az NBC újságírója, és akit 1997-ben, 12 évi udvarlás után vett feleségül. Greenspan életében a zenével való kapcsolat régről való: a középiskola után tett egy vargabetűt a zene irányába, első munkahelye egy swing együttes volt, ahol klarinétozott és szaxofonozott.

Duisenberg szabadidejében megszállott golfjátékos, és sokat tartózkodik Franciaországban, ahol házat is vásárolt. Hayami szintén golffal lazít, elmondása szerint legalább havonta egyszer igyekszik mozogni. Hayami ezen kívül aktív szereplője egyháza életének, és nagyon szeret himnuszokat és zsoltárokat énekelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik