Belföld

Tőzsdehét – lent is, fent is

A jól teljesítő tőzsdék sorába tartozott a héten a magyar, pedig mindössze egyszázalékos javulást ért el öt nap alatt. Ha ez másra nem volt is jó, de arra igen, hogy a BUX kikerüljön az idén legrosszabbul teljesítő tíz tőzsdeindex közül.

Tőzsdehét – lent is, fent is 1Vegyesen indult a hét, itthon a termelői árindex vártnál gyengébb adata jelent meg, de négymilliárdos pangó piacunkon ez nem túl sok vizet zavart. Amerika a kezdeti javulás után megkezdte szerdáig tartó mélyrepülését, megindítója ezúttal az American Express volt, gyenge eredményének bejelentését követően ugyanis gyorsan zuhanni kezdtek az árfolyamok.

Kedden hiába jelent meg a várakozásoknál jóval kedvezőbb hazai folyó fizetési mérleg adata, a technológiai szektorban megjelent profit warningok a Nasdaq jelentős visszaesését jósolták, ami természetesen be is következett. Az amerikai ipari megrendelésállomány mutatójának jelentős visszaesésével megtámogatott esés másnap éreztette hatását a magyar piacon, a BUX percek alatt kétszáz pontos zuhanást mutatott be, amit nap végére azért vissza is hozott. A Nasdaq a hét közepén érte el mélypontját, az 1620 pontos indexérték két és fél éves negatív rekord.

Pénz- és állampapírpiacA héten megtartott aukciókon egyöntetűen emelkedtek a hozamok. Az MNB hétfői kötvényaukcióján a beérkezett ajánlatok közel felét fogadták el (27 milliárd forint), az átlaghozam pedig 11,1 százalékra emelkedett ( + 7 bázispont). Az elmúlt napok egyetlen diszkont kincstárjegy aukcióján a meghirdetett tízmilliárdnyi papírra, közel két és félszeres túljegyzés mellett négy bázisponttal emelkedett az átlaghozam (11,06 százalék).

Csütörtökön a 2004/I és a 2011/A államkötvények aukcióját tartotta az ÁKK. A hároméves papír kibocsátására 37 milliárd forintnyi ajánlat érkezett be, így az eredetileg meghirdetett húszmilliárd forintnyi papírt további tíz százalékkal növelte a kibocsátó. A harminchat ponttal növekedő átlaghozam fél éve először emelkedett tíz százalék fölé (10,13 százalék). A tízéves kötvény kibocsátására beérkező tizenötmilliárdnyi ajánlatból ennek felét fogadta el az ÁKK, az átlaghozam közel fél százalékpontos emelkedést produkált az előző aukcióhoz lépest (8,72 százalék). A héten a 2001/F és 2001/H jelű államkötvényekből két és fél, valamint nyolcmilliárd forint értékű visszavásárlás történt.

A legrövidebb papírok esetében nem történt jelentősebb referenciahozam változás, az egyéves és annál hosszabb papírok esetében mérséklődtek a hozamok, az aukcióra került papírok kivételével.

Az előző heti 10,89 százalékon maradt a DWIX index értéke.

A forint ismét a sávszélen zárta a hetet, a dollárral szemben 2,2 százalékkal emelkedett a nemzeti valuta (296,4).

A fordulópontot a csütörtöki nap hozta. Két hete nem látott, nyolcmilliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolítottak a brókerek a pesti parketten, egy ilyen “rekordnagyságú” forgalom hírére azért még néhány hónapja is hanyatt vágták volna magukat a befektetők… A BUX 350 pontos emelkedésével vezette a tőzsdeindexek napi teljesítményét, erre szintén rég volt példa.

Az okot az angol jegybank elvárt és meglépett kamatcsökkentése mellett ismét Amerika szolgáltatta, a vezető számítógépgyártók egyike, a Dell bejelentette, hogy képes hozni a tervezett eredményt, ami a sorozatos profit warningok korában már nagy szónak minősül, és így teljes optimizmust okozott a nyugati féltekén. A Dow mellett a Nasdaq is kimászott a gödörből, a Yahoo! által is megsegített index történetének harmadik legnagyobb száguldását mutatta be.

A bizonytalan hangulatban persze a hét nem zárulhatott emelkedéssel, a pénteken közölt amerikai munkanélküliségi adatok a recessziótól tartók nézeteit erősítették. A munkahelyek csökkenő száma és a FED által az sorozatosan kommunikált nullaközeli GDP-változás megtette hatását, egyszerre fordultak lefelé a világ tőkepiacai, a Nasdaq így hat százalék feletti zuhanással fejezte be a hetet.

A BUX-ot megelőzve két tőzsdeindex zárt a dobogón, az isztambuli tőzsde teljesítménye esetében azonban nem árt figyelembe venni a líra öt nap alatti mintegy húsz százalékos leértékelődését. Még érdekesebb a kép Japán esetében, a bankszektor rendbetételével küzdő ország tőzsdéje ugyan három százalékkal javult (amit ma gyorsan le is adott), a világ azonban szeme sarkából folyamatosan figyeli az ottani eseményeket, nem titkoltan potenciális válsággócként kezelve a régiót. Nem tett jót a Távol-Keletnek az amerikai kémgép körül kialakult feszült viszony sem, a térség tőzsdéi szinte kivétel nélkül lefelé tartottak a napokban.

Itthon a hét nyertese a kevésbé likvid IEB lett, de ezzel is csak annyit ért el, hogy bekerült a hírekbe. A záróárak alapján jól teljesített a Démász is, a részvény négy százalékos növekedése azonban csak a pénteki nap utolsó percében bekövetkezett ugrásnak volt az eredménye. Az OTP – hír nélküli – kis híján hat százalékos emelkedése azonban tényleg megér egy pillantást, főleg úgy, hogy forgalma jelentősen emelkedett az utóbbi napokban.

A nagyobb papírok viszonylag jó teljesítményét a középkategória részvényeinek szinte egyöntetű csökkenése sem tudta ellensúlyozni, a Pick például közel kilenc, a Pannonplast nyolc, a Fotex és a Synergon hét százalékkal vált olcsóbbá.

A Graphisoft profit warningot követő mélyrepülését a társaság sajátrészvény-vásárlásokkal próbálta megakadályozni, több-kevesebb sikerrel (-5,6 százalék). Annak ellenére, hogy pénteken együtt emelkedtek a vegyipari szektor részvényei, a hetet kivétel nélkül mínuszban zárták. A hátteret a TVK tulajdonosi szerkezetében történt változása szolgáltatta, az orosz tulajokkal rendszerint együtt szavazó CE Oil résznövelését nem nagyon díjazták a befektetők.

Mozgalmas hét elé nézünk. Az USA-ban a negyedéves eredmények közlési időszakához érkeztünk, itthon pedig a külkereskedelmi mérleg adata mellett a márciusi inflációs számok gerjeszthetnek valamennyi forgalmat, illetve okozhatnak nagyobb indexeltolódást.

Tõzsdeindexek
Index pénteki
záróár
Változás
egy hét alatt, %
Változás
az év eleje óta, %
BUX
6712,7
0,90 %
-14,49 %
Varsó WIG
14553,8
-0,99 %
-18,45 %
Prága PX50
418,5
-1,65 %
-12,54 %
Frankfurt DAX
5698,9
-2,25 %
-11,42 %
Párizs CAC
5139,7
-0,79 %
-13,27 %
London FTSE
5601,5
-0,57 %
-9,98 %
Nikkei 225
13383,8
2,95 %
-2,92 %
Hang Seng
12386,6
-2,93 %
-17,95 %
Dow Jones IA
9791,1
-0,89 %
-9,23 %
Nasdaq
1720,4
-6,52 %
-30,36 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik